Shop menü

MŰHOLDAS KAPCSOLATON INDÍTOTTAK 5G HÍVÁST, ÉS VIDEÓZÁSRA ALKALMAS TEMPÓT ÉRTEK EL

A telekommunikációban komoly áttörések előtt állunk, és kísérleti jelleggel már egészen komoly átviteli sebesség érhető el ott is, ahol nincs mobilhálózat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Műholdas kapcsolaton indítottak 5G hívást, és videózásra alkalmas tempót értek el

Az elmúlt egy évben több olyan okostelefon is megjelent, ami már képes a műholdakon keresztül üzenni, és ezen a fronton nagyon komoly fejlesztések mennek napjainkban. Egy ágazati összefogásnak most meglett az első igazán komoly eredménye, miután 5G hívást sikerült műholdon keresztül bonyolítani.

A következő időszakban a műholdas kommunikáció egyre közelebb kerülhet majd a hétköznapi fogyasztókhoz. Szép lassan elérhetünk majd arra a szintre, hogy teljesen hétköznapinak számít majd, ha egy üzenetet műholdas összeköttetés révén tud elküldeni a felhasználó, és fogadhat is így üzeneteket. A következő szint pedig, hogy már a hívások is végbe mehetnek ilyen formában, majd jöhet a nagy sávszélességű adatkapcsolat is.

A Huawei a Mate 60 Pro kapcsán már arról beszélt, hogy az okostelefon alkalmas lesz hívásokat indítani műholdas kapcsolaton keresztül. De ennek a technológiai hátteréről nem sokat lehet tudni, az biztos, hogy csak Kínában kísérletezik ezzel a gyártó egyelőre. Elvileg a Tiantong-1 műholdon keresztül valósítható meg a dolog, miközben a kétirányú üzenetküldés a cégnél már több mint egy éve elérhető a vállalat hazájában.

Galéria megnyitása

Az AST SpaceMobile műholdfejlesztő egyelőre csak kísérleti jelleggel, de már ezen is túlmutató eredményeket ért el. Sikerült 5G alapú hanghívást (VoNR) bonyolítani műholdas összeköttetés felett a világ rendkívül távoli pontjai között. Hawaii mobil hálózati lefedettséggel nem rendelkező területéről indítottak hívást Európába, azon belül Spanyolországba. A tesztet sikeres koronázta, és ki kell azt emelni, hogy nem idegen megoldásokat alkalmazva sikerült ezt elérni. Nem prototípus készülékeket alkalmaztak a szakemberek, egy Galaxy S22-t használtak.

A hívás során az AT&T által használt 5G frekvenciatartomány aknázták ki, alacsony föld körüli pályán keringő BlueWalker 3 tesztműholdon keresztül. Fontos azt hozzátenni, hogy ennek a kísérletnek azért nincs túl sok köze egyelőre a kereskedelmi megoldásokhoz, amire remek példa, hogy az Egyesült Államokban az AT&T-nek például még „normál” VoNR szolgáltatása sem érhető el, csak dolgoznak ezen a szolgáltató illetékesei.

Galéria megnyitása

Idén a BlueWalker 3 tesztrendszeren keresztül 4G LTE hívást is bonyolítottak már, és sikerült adatátvitelre is használni a kommunikációs csatornát. A mostani teszt keretében is nekifutottak az „internetezésnek”, ami már egy következő szintjét jelenti a műholdas kapcsolattartásnak. A mérnökök ezúttal 14 Mbps-os letöltési sebességet tudtak elérni, ami igazán figyelemreméltó. Persze ma már a háztartásokban egészen széles körben elterjedt a gigabites tempó, ebből a szempontból a 14 Mbps nem tűnik soknak, de valójában még mobilnet sincs sok helyen ilyen sebességgel.

Lényegében gond nélkül lehet HD videót streamelni, ha sikerül stabilan ekkora sebességet elérni. De azt látni kell, hogy a műholdas kapcsolatnál ez azért nem fog egyszerűen menni. Szóval egyelőre annak érdemes örülni, hogy a mobilok képesek lehetnek letölteni információt, de az elsődleges az, hogy a jó minőségű mobilhívások megvalósulhassanak.

Galéria megnyitása

A tesztelésben a Vodafone és a Nokia szakemberei is részt vettek. Érdekesség még, hogy a felhasznált BlueWalker 3 műhold egyáltalán nem hétköznapi szerkezet. Egy olyan speciális műholdról van szó, ami 9,04 méter hosszú és 7,81 méter széles. Ezt tavaly novemberben állították munkába, és még nagyon sok tudományos kísérletben szeretnék használni.

Sokan próbálják majd a műholdas kommunikációs megoldásokat a következő években meglovagolni a mobilgyártók és a szolgáltatók részéről is. A T-Mobile például már tavaly bejelentette az együttműködését a Starlinkkel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére