MSI Wind U115 Hybrid: Fél napi hidegélelem

Az MSI Wind széria legalacsonyabb fogyasztással büszkélkedő verziója járt nálunk.

MSI Wind U115 Hybrid: Fél napi hidegélelem

I. Bevezető és specifikáció

Az MSI Wind tavaly nyáron igencsak méretes fityiszt mutatott az Asus eeePC-inek, hiszen szebb, vékonyabb és ergonómikusabb volt náluk. Fogyott is belőlük szép számmal, az érdeklődés pedig éppen csak kezdett volna lankadni, amikor piacra kerültek a hat cellás akkumulátorral szállított példányok, amelyek akár 5 órát is elmentek egy feltöltéssel. A cégnél nem követték az Asus példáját, így a termékfrissítés több mint fél évet váratott magára, de nagyon úgy néz ki, hogy megérte. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért.

Processzor: Intel Atom Z530 1,60 GHz 512 kB cache 533 MHz FSB

Memória: 1 GB DDR2-533 CL4-4-4-12

Chipset: Intel US15W (Poulsbo)

Videokártya: Intel GMA500

Hangkártya: Realtek ALC888/1200 HD Audio

Kijelző: 10” (1024x600, Anti-Glare)

Merevlemez (1): 8 GB SSD ATA-133

Merevlemez (2): Western Digital Caviar Blue WD1600BEVT-22ZCT0 (160 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: MSI DSE-8AS-A DVD-RW USB (külső)

Hálózati kártya (LAN): Realtek Fast Ethernet 10/100 MBit

Hálózati kártya (WLAN): 802.11n 1T2R Mini Card Wireless Adapter

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 57,7 Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home Edition SP3

Tömeg: 1,2 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 165 ezer forint

Mint látható az új MSI Wind az Intel Poulsbo platformjára épül, amely új integrált grafikus magot és alacsonyabb fogyasztás ígér a megszokott i945GM chipsethez képest. Ehhez remek társ az egyik legalacsonyabb fogyasztású Atom processzor, a Z530. A cég honlapján is büszkén hírdeti, hogy ők kínálják az első hybrid netbookot a világon, ami ellenőrizhetetlen, de valószínűleg igaz. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges rendszer meghajtó egy kis kapacitású SSD, míg az adatok tárolására a szokásos 160 GB-os merevlemez áll rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy az újdonsült US15W chip is csak egyetlen csatorna kezelésére képes, így az alaplap tartalmaz egy Silicon Image 3531-es SATA kontrollert is, ehhez kapcsolódik a merevlemez. A vezeték nélküli hálózat szinte már alap, hogy támogatja a fejlettebb 802.11n szabványt, viszont az Ethernet kártya mindössze 100 Mbites helyi adatátvitelre képes.

A kellékek megegyeznek az első szériás Windhez jártakkal. A hat cellás akkumulátoron, a táskán és a hálózati tápegységen kívül találunk helyreállító lemezt rögtön öt nyelven (horvát, szerb, szlovák, román, magyar), ebből is látszik, hogy a kelet-európai régióhoz tartozunk. Nagy kérdés persze, hogy ezt a lemezt mibe tesszük bele, hiszen a netbookokon nincs optikai meghajtó.

Nos, az MSI erre is gondolt, ezért mellékelt a csomaghoz egy külső DVD-írót (csak fehér-ezüst színben érhető el), amely USB-n keresztül kapja az áramot, ehhez két portot használ fel, így ezesetben mindössze egyetlen csatlakozó marad a pendrive-ok és mobil internetes stick-ek csatlakoztatására. A hozzá tartozó kellékek között találunk egy asztali dock-ot, amibe beleállíthatjuk a kis masinát, valamint egy teljes verziós Nero 8-at is.

II. Hardver

Működésében meglehetősen hasonlít az új Wind a régire, aminek örültünk, hiszen a melegedéssel és a zajszinttel is meg voltunk elégedve tavaly nyáron, amikor a fehér kisgépet napokig nyúztuk. Némi alapzajt kizárólag áramforrásról való használtnál fogunk tapasztalni, akkumulátoros működtetésnél a gép gyakorlatilag némán végzi a teendőket, csak nagyobb terhelésnél kapcsol feljebb a ventilátor. Ennek a csendben némileg meg is van az ára, hiszen üresjáratban 60, hosszass terhelés után pedig 80 fok körüli értékeket olvastunk le a processzor hőmérő diódájáról. Ennek ellenére a burkolat nem forrósodott át, így nyugodtan tudtuk ölben használni a gépet, más kérdés, hogy a furcsa súlyelosztás miatt most is le akart borulni az egész szerkezet.

A chip(set) megújítása megával hozta az integrált grafikus vezérlő fejlődését is, amely a számokból ugyan nem látszik, de jelen van. A GMA950-hez képest a GMA500 MPEG-4 gyorsítással bővült, így elvileg nem okoznak már neki gondot a 720p ill. 1080i felbontású mozgóképek sem. A gyakorlatban azt tudjuk mondani, hogy sajnos az .mkv fájloknál még mindig a birtrátától függ, hogy mennyire kapunk folyamatos képet, az .mp4 kiterjesztésű állományoknál pedig szintén szerencse kell a 720p gördülékeny megjelenítéséhez.

Memóriából ezúttal 1 GB-ot kapunk, ami azért zavaró, mert a cég most sem engedik kicserélni a hardver komponenseket, ez jól látszik majd a következő oldalon, hiszen a garanciát szimbolizáló matricát ezúttal is az egyik csavar fölé helyezték el. A Poulsbo chipset egyébként nem tud ilyen téren többet, mint elődje, azaz DDR2-533 MHz-es modul a max és a 2 GB-os keretet se léphetjük túl.

Említettük már a bevezetőben, hogy a termék nevében szereplő Hybrid szó utal a merevlemez rendszer összetételére. A 8 GB-os SSD a valóságban egy 6,89 GB-os rendszer- és egy 0,3 GB-os egyéb partíciót tartalmaz (utóbbi nem hasznos terület számunkra). Ezzel van egy kis probléma, ugyanis ha a hibernálást nem tiltjuk le, akkor a szükséges frissítések telepítése után a rendszer már figyelmeztet, hogy a C: meghajtón nincs elég hely. Ez roppant idegesítő, így első körben töröljük le a már feltelepített frissítések feleslegesen visszamaradt állományait, de még inkább kapcsoljuk ki a hibernálást, hiszen az alvó mód ettől függetlenül is használható. Ha ezután is nagyon szűkös maradna a hely bizonyos idő elteltével, akkor kapcsoljuk ki a rendszervisszaállítást is, esetleg áthelyezhetjük a lapozófájlt a merevlemezre. A mágneses meghajtó 160 GB-os kapacitással bír és az egyik legjobb notebook HDD szériából (WD Caviar Blue) való. Teljesítményén szerencsére nem ront a külső Silicon Image SATA vezérlő, hőmérséklete viszont picit magas, igaz egy nagyon szűkös netbookról beszélünk, ahol a 40 fok nem számít extrémnek. Zajszintből jelesre vizsgázott a vinyó, sebességben pedig szintén kiválónak bizonyult.

III. Ergonómia

Hosszas perceket töltöttünk el azzal, hogy megkeressük a régi és az új Wind közötti különbségeket, de ami a külső stílusjegyeket illeti az előd és az utód kiköpött hasonmása egymásnak.

A fedlap az első és szinte az egyedüli rész, amely megújult, a párhuzamos vonalakkal tarkított borítás csillogó bevonatot és szürkés árnyalatot kapott, strapabírósága megfelelőnek bizonyult, de nyitómechanikától ezúttal is mentes.

A hátoldal szintén ismerős, hiszen pontosan ugyanaz, mint a „régi” Windé. Mint már említettük, az alkatrészek cseréje kizárólag szervíz közbeiktatásával lehetséges.

A billentyűzetről sem tudunk igazán újat mondani, „ami bevált, azon ne változtass” elv alapján az U115 megkapta a fekete U100 klaviatúráját, nagyon helyesen. Gépelésre még mindig az élvonalba tartozik az MSI jelen megoldása, egyedül a HP 2133/2140 tudja megelőzni a nagy gombok miatt, ott viszont a touchpad szenvedett jókora hátrányt emiatt.

A Wind most is ideális kompromisszumokat kötött, hiszen a touchpad is maradt, amelyen nem találunk görgetősávot ezúttal sem, így a hasznos felület nem marad el a netbookos átlagtól.

Jobb és bal oldalt is katonás sorrend uralkodik, az eddigiekhez képest itt sem történt változás. HDMI továbbra sincs, az audió kimenet pedig sztereó (Realtek multi connector ide vagy oda).

Az első generációs Wind U100-ban található gyenge webkamerát egy fokkal jobbra cserélték, de képminőségben még ez sem az igazi, viszont felemás fényviszonyok mellett most már nem vérzik el. Éjszaka ne akarjunk filmezni vele, mert rettenetesen hajlamos a zajosodásra.

A 10”-os TFT kijelző sem fejlődött, ami azt jelenti, hogy a felbontás továbbra is 1024x600, ráadásul az LCD panel egy az egyben ugyanaz, amit az első generációs Windben használtak, a hideg képről könnyedén felismerhető. LED háttérvilágítása miatt fényereje nagy mértékben szabályozható.

IV. Üzemidő és értékelés

Kíváncsiak voltunk, hogy a marketinges szöveg – miszerint a gép akár 12 órán át is képes utazás közben eldöcögni – mennyire bizonyul igaznak. Az 58 Wh-s telep pontosan duplája a szokásos 3 cellás akkumulátoroknak, ráadásul a chip(set) is fejlődött egy jókorát. Ennek köszönhetően a tesztidőszak alatt tényleg elértük a 10 óra 45 percet, igaz ehhez be kellett érnünk minimális fényerővel és csupán egyetlen dokumentumot olvastunk folyamatosan, miközben semmi extra program nem ment a háttérben. Ugyanez a teszt 7 óra 10 perces eredménnyel zárult, ha a fényerőt maximumra tekertük és további másfél órát vesztettünk, ha a processzort végig 100%-ra terheltük. Remek eredmények, az egyszer biztos. Kár, hogy a gyári 6 cellás akkumulátor megemeli a gépet, sok embernek kényelmetlen lesz a billentyűzet használata emiatt.

Összességében csak elismerően tudunk nyilatkozni az MSI Hybrid Windjéről, amely nem fogja ugyan megváltani a világot, de az előd modellre épülve, ahhoz sok mindent hozzátéve egy akár fél napig működő, könnyen hordozható masinát kapunk. A mérnökök megmaradtak a jól bevált dizájnnál (bár az igazi az lenne, ha csupasz fehér modellt is piacra dobnának, itthon legalábbis nagy sikere volt az U100-nál), amit meg is tudunk érteni. A mellékelt külső DVD-író és a Nero 8 miatt sajnos a végfelhasználói ár sem mondható irreálisnak, hiszen az Asus 1002HA pontosan ezek hiánya miatt olcsóbb csak. Mindezek mellett, akinek nincs szüksége extra hosszú akkumulátoros üzemidőre és optikai meghajtót sem használ, az a 100 ezer forint körül kapható előddel véleményünk szerint jobban jár.

Az MSI Wind U115 Hybridet a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük.

Hivatalos honlap: MSI

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward