MSI VR630X: Közel a cél

Ünnepi hangulatban ragadtuk magunkhoz az MSI legolcsóbb 16:9-es notebook szériáját, amely máris hiánycikk a piacon.

MSI VR630X: Közel a cél

I. Bevezető és specifikáció

Az EX310-zel egy új korszak indult az MSI-nél - legalábbis a mi szemünkben. A csapnivaló (ám idővel szokható) billentyűzet továbbra is megmaradt ugyan, de a többi komponens már egészen jó irányba mutató tendenciát vetített előre. Most, Karácsony előtti utolsó notebookos cikkünkben az újdonságok közül a legolcsóbb MSI gépcsaládot mutatjuk be, amely a VR630X nevet kapta.

 

A készülék egyelőre két kiszerelésben érhető el a 150 ezer forint alatti árkategóriában. Az olcsóbbik egy új magos Sempron processzort, 2 GB memóriát és 160 GB-os merevlemezt kapott. Népszerűsége igencsak nagy lehet, hiszen webáruházunkban jelenleg hiánycikk. Kapható viszont a drágább csomagolás, amely az alábbi komponensekkel büszkélkedhet:

 

Processzor: AMD Turion X2 QL-62 2,0 GHz 1 MB cache

Memória: 2 GB DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: NVIDIA GeForce 9100M G, AMD K11

Videokártya: NVIDIA GeForce 9100M G (integrált)

Hangkártya: Realtek ALC888/1200 HD Audio

Kijelző: 16” (1366x768, Glare-Type, Samsung 160AT01-A01)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVT-22ZCT (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7560S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48,8Wh

Operációs rendszer: nincs (FreeDOS)

Tömeg: 2,54 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 134 ezer forint

 

Kellemes, igencsak az. Ugyan már egy picit elhaladtunk előző cikkünk alanyától, amely közel 20 ezer forinttal olcsóbb volt, de vegyük csak sorba mit kapunk a pénzünkért. Először is van nekünk egy minimálisan gyorsabb processzorunk, egy új generációs NVIDIA integrált videokártyánk, egy igazi szélesvásznú kijelzőnk, amely filmnézésnél jó szolgálatot fog tenni, továbbá FireWire és Bluetooth. Az már csak hab a tortán, hogy a gép az akkumulátorral együtt is alig lépi át a két és fél kilogrammos határt.

Value szériás termékről lévén szó ezúttal nem kapunk egeret és táskát sem, marketinges szófordulattal élve a gyártó ezek beszerzését a mi ízlésünkre bízta. Van viszont driver CD (végre), amit az Acertől múltkor hiányoltunk, igaz továbbra sem lehet egy mozdulattal feltenni mindent, azt a 6-8 drivert és 2-3 programot egyesével kell felküzdeni, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően útunk egyből a BIOS-ba vezetett, ahol semmi különlegességet nem fedeztünk fel, kivéve talán azt, hogy az LCD képe szép. A masina totál zajmentesen dolgozott, egészen a Windows telepítésig, igaz itt is inkább a DVD meghajtó adta a talpalávalót, mintsem a hűtőrendszer. Üresjáratban pici netezéssel 50 fok körüli hőmérsékletet mértünk, amely Prime95-ös izzasztásunk alatt 76 fokra küzdötte fel magát. Jó hír viszont, hogy ez nem járt túlzott zajnövekedéssel és a burkolat minden része langyos maradt, így a nyári használat is garantálható.

Vista barátunk rögtön tudatta velünk, hogy az integrált videokártya teljesítménye elmarad a favorit Radeon HD3200-tól, amely nem feltétlenül probléma, főleg, hogy az Aero Glass felület ugyanúgy folyékonyan üzemelt a legizzasztóbb pillanatokban is. Játszani azt ne nagyon szeressünk vagy ha igen, akkor lehetőleg alacsony felbontásban vagy minimum 2-3 éves programokkal.

A processzor 100 MHz-cel való gyorsulását a Vista kemény 0,1 többletponttal díjazta, ettől függetlenül nem éreztük, hogy bármely műveletnél kevés lenne. A memóriasávszélesség annak ellenére alacsony volt, hogy kétcsatornás módban működtek a chipek, ezt az Everest tesztje viszont keményen megcáfolta. A memóriabővítés viszont kellemetlen esemény, ugyanis csak szervíz közbeiktatásával kivitelezhető - köszönhetően a remek helyre pakolt garanciavesztést szimbolizáló matricának.

A merevlemezt rendszeres olvasóinknak nem kell bemutatni, a Western Digital 250 gigás Caviarjával már nagyon sokszor találkoztunk és mindig megelégedéssel nyugtáztuk, hogy halk és gyors. Nem volt ez másképp most sem, bár hőmérsékletet nem tudtunk mérni szenzor hiányában (a burkolat abszolút langyos volt a merevlemez alatt). Furcsa volt látni, hogy bár az NVIDIA lapka(készlet) AHCI vezérlője sebességben nem veszít, mint AMD-s társa, viszont processzorterhelésben ugyanúgy nem remekel. Ez hosszabb másolgatások során rányomhatja a bélyegét az üzemidőre.

 

MSI VR630X-042HU teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 3659

PCMark05 (Graphics): 1187

PCMark05 (HDD): 4584

Cinebench10: 3007 (4 perc 54 másodperc)

Memória olvasás: 4908 MB/s

Memória írás: 4502 MB/s

Memória másolás: 4960 MB/s

Memória késleltetés: 88 ns

CPU Queen: 6979

CPU PhotoWorxx: 6901

CPU Zlib: 22656 kB/s

CPU AES: 5153

FPU Julia: 1686

FPU Mandel: 957

FPU SinJulia: 883

III. Ergonómia

A PR210X tesztje óta bevallom őszintén egyik MSI noti sem tetszett, de a VR630X-et kívül-belül szépnek ítéltem, sehol nem jelezte a felhasználó felé, hogy ő csak egy belépő szintű készülék (a szerk.). Ez viszont jó hír az olcsóbb változatra (108 ezer Ft) pályázóknak, hiszen az Acernél picit jobb anyagminőséget kapunk, a Fujitsu-Siemenssel való összehasonlítást meg inkább hagyjuk meg a fórumozóknak (legalább nem mi kapunk a fejünkre érte:)). A nyitómechanikát ezúttal egy meglehetősen erős mágnes segíti, na ilyet sem láttunk még ebben a kategóriában. Ennek megfelelően egy kézzel igencsak nehéz kinyitni a gépet, ami nem feltétlenül baj, csak nem árt tudnunk mielőtt hősködünk.

A billentyűzet...a szokásos MSI-s. Tekintettel a 16:9-es nagy kijelzőre, nem tudták megállni a cég tervezésért felelős mérnökei, hogy ne zsúfolják rá a numerikus padot is. Finoman szólva sem volt jó ötlet, mert - mint az látható - újfent egy telezsúfolt és több helyen összenyomorgatott klaviatúrát eredményezett, holott numpad nélkül ugyanezt hibák nélkül is meg lehetett volna csinálni (hosszú “í’ rossz helyen, miniatűr iránygombok, kis méretű Enter, stb.). Kár érte, nagyon rossz érzés minden MSI noteszgépről szóló cikkben kiemelni ugyanazt...

A touchpad viszont remek, minden túlzás nélkül. A gombok ugyan minimálisan kattognak, a rendelkezésre álló felület viszont óriási szemben az előző két tesztelt modellel (leginkább a felület oldalainak aránya tér el). Mi pozitívumként éltük meg, aztán lehet más nem így fogja látni, de nincs föggőleges és vízszintes görgetősáv sem, így a látható felület megegyezik a tényleges felülettel.

A noteszgép minden oldalára jutott valami, kivéve az elejét. Jobb kezesek díjazni fogják az optikai meghajtó bal oldalra való kerülését. A HDMI hiánya fájó pont, legalább az analóg csatlakozó és a hangkimenet kerülhetett volna azonos oldalra, hogy a külső eszközre (pl. LCD/plazma TV) való kikötést megkönnyítse. USB-ből csak hármat kapunk, ezek egyesével a gép különböző oldalain helyezkednek el. A fő szellőzőnyílás is hátulra került, így egyik kezünket sem zavarja a használat során.

 

Webkamera van, bár nagyon lassan követi a mozgást szegény. Színhelyességével viszont nincsen gond, bár mesterséges fényforrás esetén a zajosodást elkerülve picit torzulnak a háttér színei. A kijelző viszont nagyon kellemes. A látószögek a szokásosak (picit jobb az Acer Aspire 5530-nál), a színhelyesség (már amennyire egy TN panelnél erről beszélni lehet) jó, a fényerő pedig viszonylag magas. Hála a 16:9-es képaránynak a filmek többsége teljes egészében kitölti a képernyőt és bár nem nyújt olyan minőséget, mint az Acer multimédiára specializálódott gépei (6920G, 8920G), ettől függetlenül jól néz ki. A tesztvideó az Apple honlapjáról szabadon letölthető/megtekinthető Madagaszkár 2 HD trailer volt (sajnos a fullHD felbontással már nem bírkózott meg a gép a QuickTime társaságában). A bevilágítás mértéke a kategóriához képest alacsonynak mondható, így az extra szélesvásznú (2,35:1) múvikkal sem lesz gond.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor ugyanakkora teljesítményű volt, mint az előző két nálunk járt gép esetében, 48,8 Wh. Ez minimális fényerő mellett való WLAN-os netezéssel és bekapcsolt Bluetooth-al nagyjából két és fél óráig volt elegendő, utána üzemanyagért kiáltott. Ugyanez az érték maximális fényerő és kikapcsolt Bluetooth mellett valamivel két óra alá csökkent.

Ó miért? - kiálthatnánk fel az értékelés megírásakor. Mérgesek vagyunk. Nem kicsit, nagyon. Itt egy remek notebook, amely most már halk is, hűvös is, szép is, de megint ugyanaz a rész hibádzik, mint ami másfél éve folyamatosan az MSI-nél...a billentyűzet. Ha keveset gépelünk vagy szimplán nem zavar minket a zsúfolt, picit instabil klaviatúra, akkor nyert ügyünk van. Ezt leszámítva minden téren megérdemli a VR630X az ajánlott minősítést, az olcsóbbik változatot most már értjük miért kapkodták el a vásárlók. Az anyagminőség jó, a tömeg is vállalható, gyakorlatilag tényleg nem lehet rosszat mondani a készülék egyetlen pontjáról sem. Ettől függetlenül reméljük, hogy a retro billentyűzetek raktárkészlete roham tempóban apad, különben nem leszünk jóban kedves MicroStar...

 

A tesztkészülékért köszönet az Expert Computer Kft-nek.

 

Hivatalos honlap: MSI

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward