Két nehézfiú és egy pehelysúlyú egér járt nálunk az MSI-től

Moduláris óriások, amiket balkezesek is használhatnak és egy költséghatékony rágcsáló. Ezek a mai tesztünk főszereplői!

Két nehézfiú és egy pehelysúlyú egér járt nálunk az MSI-től

Három RGB világítású optikai egér landolt az asztalunkon az MSI kínálatából: a belépőszintű GM50-es, a különleges GM60-as, és a még különlegesebb GM70-es. Ez utóbbi kettő akár kétpetéjű ikerpár is lehetne. Külsejük, cserélhető részeik mindenben megegyeznek, szoftverük funkciói is azonosak. Két lényeges különbség van közöttük. Az egyik, hogy a GM60 vezetékes, a GM70 pedig vezetékes és vezeték nélküli módban is használható. A másik a szenzor: a nagyobb tesót, a GM70-et a kitűnő PMW3360-as optikai szenzorral szerelték fel, a GM60 pedig a nem kevésbé minőségi PMW3330-cal büszkélkedhet. Mindkét egér moduláris kialakítású: oldallapjaik és hátlapjuk is cserélhető. Ezen kívül még a RGB világításuk sem hétköznapi, ráadásul balkezesek is ugyanolyan hatékonyan használhatják mindkettőt.

Vizsgáljuk meg őket részletesen is!

Galéria megnyitása

MSI CLUTCH GM60 ÉS GM70 - NEHÉZFIÚK, LUXUSKIVITELBEN

Mivel ez a két egér külsőre teljesen azonos, cserélhető moduljaik is mindenben megegyeznek, ezért nagyrészt egyben tárgyaljuk őket, a különbségekre pedig a végén kitérünk. Aki csak a GM60-ra kíváncsi, az is jobb, ha itt kezdi, hiába indítunk a "nagytesóval".

A GM70 szép nagy és erős dobozos csomagolást kapott, amelyben gondosan, több rétegben helyezték el a sok extrát. Az erős, fekete szivacsszerű anyagból kialakított legfelső fakkban található maga az egér az egyik hátlappal, két oldallappal és a vezeték nélküli használathoz szükséges kis méretű USB csatlakozóval. Az alatta lévő fakk rejti a másik hátlapot és a szélesebb talpú oldallapokat. Legalul, fekete kartonból kialakított rekeszekben találjuk a kábelt és a mutatós neoprén tasakot, amelyben az egeret és összes alkatrészét tárolhatjuk és szállíthatjuk. Az egérhez még egy kis füzetecske is jár, amely bevezet minket a rágcsáló szétszedésének és összerakásának rejtelmeibe.

Galéria megnyitása

A szokásosnál laposabb profilú rágcsáló kialakítása teljesen szimmetrikus, az oldalsó gombok mindkét oldalon megtalálhatóak, tehát valódi kétkezes egérről van szó. A hátlap, az oldallapok és a gombok erős, matt műanyagból készültek, az egeret alul és kétoldalt vastag, erős alumínium keret erősít (szögbeverésre is alkalmas lehet, bár ezt nem próbáltuk ki). A hátlapot egyszerűen rá lehet pattintani a rágcsálóra, az oldallapok mágneses megoldással csatlakoztathatók. Minden alkatrész szilárdan csatlakozik az egérre, nem lötyögnek.

A levehető, harisnyázott kábel 2 méter hosszú, csatlakozói aranyozottak. Az egérbe csatlakozó része USB mikro-B típusú. Ennek borítása speciális kialakítású, hogy be tudjon csusszanni az egér elején lévő sínbe, és stabilan ott is maradjon. Ha le akarjuk venni, ki kell nyissuk az egér alján lévő lakatot. A csatlakozó a sínben kicsit nehezen jár, de így legalább garantáltan nem lötyög és nem esik ki magától.

Galéria megnyitása

Kétféle hátlapot kapunk, az egyik laposabb, a másik leghátul kicsivel jobban domborodik. Tenyérfogással nagyon kényelmes mindkettő. Aki félkaromfogással tartja, vagy aki úgy fogja az egeret, hogy az ujjainak a töve közelebb van az egér farához, az nem fogja annyira kényelmesnek találni a domborúbb hátlapot. Ennek az oka, hogy hátulról nézve a hátlap nem teljesen lekerekített, két fele enyhén kicsúcsosodó formában találkozik (kicsit olyan, mint egy kiemelkedő gerinc). Tenyérfogásnál ez nem probléma, mert olyan helyre esik, ahol anatómiailag jut neki hely, ráadásul növeli az egér faránál a stabilitást, oldalirányban nem tud elcsúszni rajta a kezünk.

A jobb oldali gomb egyben van a levehető hátlappal, a bal oldali különálló szigetet képez. Az aktuális felbontást jelző, fixen vörös színű LED-eket érdekes megoldással a bal oldali gombon helyezték el, egy enyhén süllyesztett sávban. Ez a kialakítás mutatós, és a pici árok nem zavaró használat közben.

Az egér faránál a finom részletességgel kidolgozott sárkány logó látható, ami kivilágítva igen látványos. A világítás tartalmaz egy szokatlan megoldást, amivel más egérnél eddig még nem találkoztunk: a két fő gomb alatt két áttetsző fehér műanyag lap található, melyek fényárba boríthatóak. A lapok alatt 5-5 különálló LED található, melyek színét egyesével is beállíthatjuk. A színek szép átmenettel olvadnak egymásba, kellemesen lágyak, nem bántják a szemet. Nekünk bejött ez a megoldás, mert kivételesen olyan helyet világítottak ki, ami használat közben is látható, ugyanakkor nem zavaró, és a kialakítás is igényes és esztétikus.

Galéria megnyitása

A két fő gomb feszes, útjuk rövid, az átlagnál egy árnyalatnyival nagyobb erő kell a megnyomásukhoz. Az oldalsó gombok útja egy kicsivel hosszabb, mint ami optimális lenne. Megnyomásukat nem éreztük tökéletesen kényelmesnek. A mágneses megoldással felrakható oldallap stabil ugyan, de a felső része és a gombok között van egy kis rés. Már alapban sem volt könnyű kényelmes fogást találni az egéren: jobb kézzel fogva a balkezeseknek szánt jobb oldali gombok voltak útban, és fordítva. Mindkét oldallapot felrakva az egér ráadásul szélesebb, mint az átlag, kisebb, vagy közepes méretű kézzel ezt sem kényelmes átfogni.

A különböző variációk kipróbálás után végül megtaláltuk a számunkra legkényelmesebb megoldást: csak a jobb oldallapot raktuk fel, így sem a szélességgel, sem a gombok kényelmes elérésével nem voltak gondjaink. A bal oldalon így az alumínium keret került közvetlenül az hüvelykujjunk alá. Ennek a felülete kellemesen érdes, nem csúszkál, és az oldallap nélkül a gombokat is kényelmesebb volt elérni.

Galéria megnyitása

A GM70 igazi nehézfiúnak számít, kábel nélkül, felszerelt oldallapokkal és hátlappal együtt kb. 150 g a tömege. Ez nagyrészt a benne lévő aksinak köszönhető: az egér teljesen csupaszon is 127 g, a hátlapok egyenként kb. 11 grammosak, a két kisebb oldallap egyenként kb. 15 grammos, a két nagyobb pedig kb. 17 grammot nyom. Ez nem kis súly, amit használat közben éreztünk is. Ha nevünk nem Lapátkezű Erős János, és nem a tenyérfogás a kedvencünk, akkor FPS-hez nem ez lesz számunkra a legideálisabb egér.

Az egérnek nincs külön töltője, egyszerűen a bedugott kábellel tölthető. Vezeték nélküli módban bekapcsolt világítás mellett is kb. két napig bírja egy feltöltéssel (takarékosan kikapcsol, ha egy darabig nem érünk hozzá). A töltöttség mértékét a szoftverben ellenőrizhetjük. Ez nekünk időnként fura értékeket mutatott, vezetékes módban, kikapcsolt aksival az érték lefelé ment, vezeték nélküliben pedig felfelé. Mondjuk úgy, hogy a pontossága +-10%

A rágcsáló alsó részén található a vezeték nélküli mód kapcsolója, illetve még egy gomb, amelynek segítségével a vevőegységgel össze tudjuk párosítani a rágcsálót. Ez utóbbi gomb használatára nem volt szükségünk, rögtön minden rendesen működött. Vezeték nélküli módban a GM70 ugyanolyan jól működött, mint vezetékesben. Vezetékes módban 0,33 ms, vezeték nélküliben 1 ms a válaszideje, de ez a különbség nem érezhető.

Galéria megnyitása

SZOFTVER

Mindkét egér az MSI központosított szoftverét, a Gaming Centert használja. Ha több MSI perifériánk van, és szeretnénk összehangolni világításukat, azt a Mystic Light szoftverrel tehetjük meg (ezzel kizárólag csak a fények állíthatók, ezért itt most nem tárgyaljuk). A Gaming Center fő képernyőjén választhatjuk ki a beállítandó perifériát. A GM70-nél itt láthatjuk az aksi töltöttségének mértékét is. Mindkét egérnél egyetlen mozdulattal kikapcsolhatjuk a világítást.

A szoftver felosztása egyszerű, három kategóriában kezeli beállításainkat. A Buttons részben programozhatjuk a gombokat, és makrókat is itt írhatunk. Összesen 5 profil áll rendelkezésünkre. Egér és billentyűzet gombokat, multimédiás funkciókat, profil, illetve DPI váltást is rendelhetünk bármelyik gombhoz. (Az egér előző teszterének üzenem: fél percnyi szívroham és keresgélés után, hogy miért nem működik semmi az egéren, már nagyon mókásnak találtam, hogy minden gombot beprogramozott felfelé scrollozásra...).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Nem kell találgatnunk, hogy a gomboknál a sorszámozás mit takar, a szoftver elegáns megoldással kivilágítva mutatja, ha a gomb neve fölé megyünk, vagy kiválasztjuk azt. (Más szoftverekben vagy teljesen kihagyják a magyarázatot, vagy túlbonyolított megoldásokat alkalmaznak például nyilak, külön váltás oldalnézet és felülnézet között). A makró készítőt is okosan oldották meg, kényelmesen és egyszerűen behívható közvetlenül a gombok programozása közben.

A Sensor részben állíthatjuk be az egér működésével kapcsolatos legfontosabb dolgokat (felbontás, dupla kattintás és scrollozás sebessége, frissítési ráta, LOD és társaik). Az "Enhance pointer precision" elnevezés kicsit félrevezető, nem lesz tőle pontosabb az egér, mert csak a gyorsítást takarja. Az Angle Snapping, ami a kurzor mozgásának mesterséges kisimítását szolgálja 1-től 10-es skálán állítható. Játékosként ezt is teljesen ki szoktuk kapcsolni, ezért kicsit fura, hogy nincs 0-s, vagy off értéke. A felbontás 1000 és 18 000 DPI között állítható, 100-as lépésekben.

Galéria megnyitása

A világítást a LED részben kezelhetjük. Külön állítható a logó színe, és a két gomb alatti 5-5 LED-é is. Effektezhetünk is, van állítható sebességű pulzálás, és különböző színátmenetes huncutságok. Marquee 1-5 név alatt találjuk azokat a spéci effekteket, melyek ötletesen kihasználják az 5-5 LED-es konfigot. Ezeknél a logó egyszínű marad, miközben a gombok alatti részek különböző irányú és színű futó fényeffekteket produkálnak. 

MSI CLUTCH GM60: A KÜLÖNBSÉGEK A GM70-HEZ KÉPEST

A GM60 külsőre teljesen megegyezik a nagytesóval, a GM70-nel, leírását ott megtaláljátok. A szoftverrel, funkcionalitással ugyanez a helyzet, ezért itt már csak a különbségekre térünk ki röviden.

A GM60-at és alkatrészeit könyvszerűen kétfelé nyitható doboz rejti, az egyik részben található maga az egér az egyik felszerelt hátlappal és két oldallappal, a másik oldalon pedig a másik hátlap és oldallap pár található. A GM60 vezetékes egér (ebből kifolyólag nincs hozzá USB vevőegység), de a kábele ugyanúgy levehető. Az extrák között nem szerepel a hordtáska, viszont cserébe kábelből kettőt is kapunk. Az egyik 1 m hosszú, harisnyázás nélküli, a másik 2 méteres, harisnyázott.

Galéria megnyitása

A GM60-ban nincs aksi, de ha rápakolunk mindent, akkor ő sem indulhat már könnyűsúlyban. Tömege teljesen csupaszon 106 g (ez 44 grammal kevesebb, mint a GM70), a hátlapok itt is 11 grammosak, az oldallap párok 15-15, illetve 17-17 grammosak. 

Ezt az egeret is úgy találtuk a legkényelmesebbnek, hogy csak a jobb oldallapot tettük fel, a bal oldalon az alumínium keretet fogtuk. A súllyal kevésbé volt gondunk, de az egér formájával kombinálva itt sem volt felhőtlen a hosszú távú kényelmes használat.

ÖSSZEGZÉS: GM60 ÉS GM70

Az volt az érzésünk, hogy a GM70-nel az MSI túl sokat akart egyszerre. Egy minden igénynek megfelelő, programozható, RGB LED-es, kétkezes, mindenféle fogáshoz jó, vezetékes és vezeték nélkül használható, szuper felszereltségű, elpusztíthatatlan rágcsáló már alapban elérhetetlennek tűnő álom. 

Ebből pár dolgot azért sikerült megvalósítaniuk. Az egér masszív, minőségi anyagokból készült. A programozhatóság is teljesen rendben van, és a világítást is nagyon jól eltalálták. A logó nagyon szép, és a gombok alatti fények is esztétikusak, használat közben is láthatóak, de nem zavaróak. A szenzor kitűnő, pontos, az egér jól siklik, de a nagy tömeg és a több ponton is kényelmetlen dizájn a gyorsaság és a felhőtlen használat útjába áll.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A GM60-ról is ugyanezt mondhatjuk el, a különbség annyi, hogy ez már vezetékes egér, nincs benne aksi, ezért a súllyal itt már nem voltak olyan nagy gondok, de tesójával együtt ő sem lesz az  FPS műfajhoz legideálisabb egér.

Pár dolgon lehetne változtatni a dizájnnal kapcsolatban, ami szerintünk jobbá tenné mindkét egeret. Ha a gombok a cserélhető oldallapokon lennének (más egereknél már vannak ilyen megoldások), és lenne egy-egy gomb nélküli oldallap is, akkor a jobb-, illetve balkezes felhasználók kiiktathatnák a nekik zavaró gombokat, és a fogás is kényelmesebb lehetne. A GM70-nél vezetékes módban csökkenthetné a tömeget, ha az aksi kivehető lenne. Ha hátlapból lenne egy domborúbb is, akkor az egér többfajta fogás-kéztípus kombóban is kényelmesebb lehetne.

Anyagválasztás, funkciók, extrák szempontjából mindkét egér jó kiindulópont, reméljük az MSI a jövőben dizájnban is a jó irányba fog tovább indulni. Egyik rágcsáló sem éppen olcsó kategóriás (a GM60 jelenleg kb. 28K, a GM70 39K), de a fentiek tükrében ár-érték arányuk teljesen reális. Már csak nagy, erős kezű, pénzes óriás gazdáikra várnak.

EGY KÖNNYEDEBB DARAB: CLUTCH GM50

A fullextrás Clutch nagytesók után jöjjön egy könnyedebb darab, a belépőszintű GM50, amely a  már megszokott és jól bevált formavilágot képviseli. Ezt a 6 gombos rágcsálót is minőségi PMW3330-as optikai szenzorral szerelték fel, mint a GM60-at. Gombjai ugyanúgy programozhatóak, és állítható, effektezhető világítással látták el. 

Az egér kifejezetten könnyű, kábel nélkül kb. 84 grammot nyom. Felépítése a klasszikus, tenyérbe jól illeszkedő, íves hátú egér forma. Borítása matt műanyag, kissé csúszós. Kétoldalt a csúszásgátló felületek nem gumiból, hanem recézett műanyagból készültek, ami stabil fogást biztosított, de mégsem volt a kedvencünk, nem volt kellemes fogni, kissé ujjbizsergetős.

Galéria megnyitása

A fő gombok a gyorsaság érdekében nincsenek egybeépítve az egér borításával, útjuk rövid, a megnyomásukhoz szükséges erő optimális. A gombok kialakítása íves, ergonomikus, ujjainkat szépen belesimulnak a nekik kialakított helyre. A görgő közepesen lightos, fokozatai finoman érezhetőek. Sem a gombok, sem a görgő nem túl hangosak. A görgő gumírozott borítást kapott, ami túl finoman recézett ahhoz, hogy érezhető hatása legyen, ettől függetlenül nem csúszkált rajta az ujjunk. A görgő alatt DPI-váltó gombot találunk, amellyel 5 fokozatban változtathatunk a felbontáson.

Az oldalsó gombok az optimális helyre kerültek, maradt alattuk elég hely, hogy az egeret stabilan foghassuk, anélkül, hogy véletlenül megnyomnánk őket. Tetszett, hogy a megnyomásukhoz nem kell nagy erő, és az útjuk hosszával is elégedettek voltunk. Játék közben kéznél voltak, könnyen meg tudtuk szokni a használatukat. 

Galéria megnyitása

Az egér két hatalmas talpat kapott, melyeknek köszönhetően rendkívül könnyen, jól csúszik a textil alátéteken. A 2 méter hosszú kábel nem harisnyázott, csatlakozója aranyozott.

Világítást a görgő, az egér hátán található sárkányos logó, és egy hátsó díszsáv kapott. A görgőnél érdekes megoltással találkoztunk: jobb felén oldalt van a fénycsík, bal felén pedig felül, ami végül is logikus, mert balról nézzük az egeret, és így legalább látható mindkét csík. A sárkányos logó ennél az egérnél is gyönyörű. Kevésbé pofás az alsó díszcsík, szerintünk jobban jártak volna, ha teljesen kihagyják, mert nem illik az összképbe. A világítással kapcsolatban volt még egy problémánk: bekapcsolt állapotban magas sípoló hangot adott. Lehetséges, hogy egy hibás példányba futottunk bele.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

SZOFTVER

Az egér beállításait az MSI Gaming Centerben végezhetjük el, de a világítást gyorsbillentyűk segítségével is állíthatjuk, ha nem akarjuk telepíteni, vagy előhívni a szoftvert.

A Buttons részben végezhetjük el a gombok programozását. (A tréfás kedvű előző teszter itt is alkotott, minden gombot egyesével kikapcsolt, de ezt az akadályt ezútttal már felkészülten vettük). A szoftver minden gombot enged programozni, de a választék korlátozott: csak egér és multimédia funkciókat, illetve makrókat állíthatunk be. A DPI váltó gomb is programozható, de a DPI váltást más gombra nem lehet áttenni.

A makró rögzítőt közvetlenül a gombok beállításánál érhetjük el, használata így nagyon kényelmes. Maga a makró rögzítő kissé fapados, rögzíthetjük vele a gombnyomásokat, és a késleltetést is beállíthatjuk, de ennél többet nem tud. Összesen 30 makrónk lehet, és nincs lehetőség külön lementeni, vagy betölteni makrókat.

A Sensor rész alatt csak pár alapbeállítást találtunk. 2, illetve 3 mm-esre állíthatjuk a LOD-ot, megadhatjuk a felbontás értékeket a DPI váltáshoz (100-7200 DPI között, 100-as lépésekben), ki- és bekapcsolhatjuk az angle snappinget, és beállíthatjuk a frissítési rátát (125 Hz, 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A LED résznél állítható a világítás. A világítás három zónája itt csak egyben állítható, 7 alapszín közül választhatunk (vörös, sárga, zöld, cián, sötétkék, magenta, fehér). A valóságban a sárga inkább világoszöld volt, a fehér pedig kissé kékes-szürkés, helyenként szivárványos beütéssel. A fényerőnek három fokozata van, már a legkisebbet is elég erősnek találtunk, ugyanakkor nem volt zavaró. 

Ha saját színeket akarunk kikeverni, és a világítás zónáit külön-külön állítani, azt is megtehetjük. Ezt a részt kissé logikátlanul az effektek közé rejtették el. Itt már külön állítható a görgő, a logó, és az alsó díszcsík színe, ez utóbbi ráadásul 6 külön LED-re lebontva.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Számos effekt közül választhatunk: pulzáló, színátmenetes, szivárványos, gombnyomásra reagáló, és többfajta őrülten villogós, melyek különböző fantázianeveket (Radar, Horizon) kaptak. A legtöbb effeknél beállíthatjuk a gyorsaságot, az irányt és a fényerőt is.

ÖSSZEGZÉS - GM50

Összességében a GM50 nem rossz egér. Rengeteg dolgot jól eltaláltak rajta, a formát, a gombokat, és nagyon jó szenzort kapott, azaz minden rendben van vele, ami a legfontosabb egy egéren. Ezen felül van rajta RGB világítás, effektek, és programozható is, igaz korlátozottabb formában. Pár dolgon spóroltak (kábel, oldalak gumírozásának hiánya), de így is kicsivel többet tud, mint a legtöbb alap gamer egér (mondjuk ez a jelenlegi közel 20K-s árában is tükröződik).

Galéria megnyitása

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap