Mobil GeForce RTX 3060 szintű teljesítményt kínálhat az AMD RYZEN 7000-es Phoenix APU egysége

Ez alighanem csak a legcombosabb modellre lesz igaz, de akkor is rendkívül komoly eredménynek tekinthető, már amennyiben tényleg így lesz. Persze jó eséllyel a GeForce RTX 40 laptop GPU sorozat is érkezik.

Mobil GeForce RTX 3060 szintű teljesítményt kínálhat az AMD RYZEN 7000-es Phoenix APU egysége

Az AMD következő generációs processzoraival kapcsolatba éppen a napokban látott napvilágot néhány részlet, most azonban újabb értesülések érkeztek, ám ezek már pletykaszintűek, így érdemes kellő gyanakvással fogadni őket. A vállalat következő generációs asztali processzorairól már kiderült, hogy ZEN 4 architektúra köré épülnek, DDR5-ös memóriatámogatással érkeznek, PCI Express 5.0-s szabványú vezérlőt kapnak, TDP keret tekintetében pedig a 65 W-os, illetve e feletti tartományt veszik célba. Az újdonságok a TSMC 5 nm-es osztályú csíkszélességeinek valamelyikével, talán pont az N5-tel készülnek majd, megjelenésükre pedig az év vége felé lehet számítani.

A Vermeer generációt váltó Raphael mellett egyéb területeken is számíthatunk újdonságokra, igaz, ezek már nem idén, hanem a következő esztendő első negyedévében, jó eséllyel a CES 2022 alkalmával debütálhatnak, ahogy azt a mobil APU egységek esetében megszokhattunk az elmúlt néhány évben.

A RYZEN 7000-es sorozatú mobil APU egységek a Rembrandt szériát váltják, de ehhez nem egy, hanem két generációt is bevet az AMD. A Dragon Range APU egységek a 20 milliméternél vastagabb noteszgépekben kaphatnak helyet, méghozzá ZEN 4 alapú processzormagokkal, PCIe 5.0 és DDR5 támogatással, valamint 55 W körüli TDP kerettel. Ezek mellé jó eséllyel dGPU is kerül majd, így az iGPU részlegen nem lesz akkora hangsúly, mint egy szinttel lejjebb, a Phoenix APU egységeknél.

Galéria megnyitása

A Phoenix APU sorozat tagjai a 35 W és 45 W közötti TDP tartományt fedhetik le, elsősorban a 20 milliméternél vékonyabb noteszgépek szegmensében próbálhat velük szerencsét az AMD. A ZEN 4 processzormagokkal ellátott APU egységek a pletykák szerint több processzormaggal rendelkeznek majd, mint az Intel aktuális fejlesztése, valamint az iGPU részleget is alaposan kigyúrják. Az LPDDR5-ös memóriatámogatással rendelkező APU egységek mellett alaplapra forrasztott memória kaphat helyet, az iGPU pedig RDNA 3 alapokon nyugszik majd és sokat profitálhat az említett memóriaszabvány képviselőiből. A CU tömbök számát és az órajeleket egyelőre nem árulták el, de ez talán korai is, hiszen jövő januárban kerülhet sor legkorábban a rajtra, amennyiben minden a tervek szerint alakul – a CU tömbök számát talán már kőbe véshették, az órajelek azonban úgyis változhatnak még.

Meglepő kijelentés, hogy a RYZEN 7000-es sorozatú Phoenix APU egységek fedélzetén található iGPU teljesítménye olyan nagy lesz, hogy elérheti a jelenlegi GeForce RTX 3060 Laptop GPU teljesítményszintjét, ami azért eléggé komoly fegyvertény lenne, ha tényleg igaz. A pletyka greymon55-től származik, aki sok pontos információt szállított már az elmúlt időszakban, ám ennek ellenére is érdemes távolságtartóan kezelni az állítást.

Ha az új APU egységek tényleg képesek megközelíteni a GeForce RTX 3060 Laptop GPU teljesítményét, akkor nagy népszerűségre tehetnek majd szert, már amennyiben elegendő mennyiségben készülnek, hiszen az aktuális Rembrandt APU sorozat tagjai is kellően ütőképesek, a baj csak az, hogy nem nagyon árasztották még el a velük felszerelt noteszgépek a piacot. Ennek többnyire a TSMC gyártósorainak leterheltsége lehet az oka, ennek köszönhetően ugyanis a nagyobb profittal kecsegtető termékek számára foglal le gyártókapacitást az AMD – mégis csak egy profitból élő vállalkozásról van szó, ahol a nyereségre mindenképpen szükség van a további fejlesztőmunkák és egyéb kiadások fedezésére.

A Phoenix APU egységek a TSMC N5 gyártástechnológiájával készülhetnek, és jó eséllyel az asztali Raphael modellek is ugyanezt a csíkszélességet használhatják majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap