Mit rejt az iPhone 6 és 6 Plus központi chipje?

Az Apple A8-ról nem sok dolog derült ki a rajtot követően, most viszont a Chipworks alaposan kielemezte.

Mit rejt az iPhone 6 és 6 Plus központi chipje?

Az Apple az okostelefonjainál szinte soha nem arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen alkotóelemek rejlenek a motortérben. A bemutatóik során mindig az egyszerűségre törekednek, a teljesítményhez kapcsolódóan például rendre csak a gyorsulás mértékét emelik ki százalékosan kifejezve.

Az iPhone 6 és a 6 Plus kapcsán a szeptember 9-i bemutatón csak annyit tudhatott meg a nagyközönség, hogy az Apple A8 került bennük bevetésre. Ez a lapka a vállalat mérései szerint 25 százalékos gyorsulást hozott a CPU fronton, illetve további 50 %-ot a grafikus feldolgozót figyelembe véve. Természetesen örökké az Apple sem tudja titokban tartani a lapka felépítését, és idővel kiderülnek a kulcsfontosságú paraméterei. Nem kivétel ez alól az Apple A8 sem, amit mostanra alaposan körüljártak a Chipworks és az Anandtech munkatársai is.

Az Apple A8 esetében a cupertinói alakulat – ahogy arra számítani lehetett – szakított a Samsunggal, és a gyártásért immáron a TSMC felel. Az újdonság nagyobb méretet öltött volna, mint az Apple A7, azonban míg az elődje 28 nm-es csíkszélességen készült, addig az A8 már 20 nm-es, ami nagy jelentőséggel bír. Ennek az előrelépésnek köszönhetően a lapka fizikai mérete 13 százalékkal kisebb lett, mint az elődjéé, 104 mm2-ről sikerült levinni 89-re. Ez egészen szép eredmény figyelembe véve azt, hogy a tranzisztorszám jelentős növekedésen van túl. Az Apple A8-ban már nagyjából 2 milliárd tranzisztor dolgozik, míg a tavalyi megoldás "csak" alig több mint egy milliárdból épült fel. No, de lássuk, miről is van szó pontosan, milyen részegységek felelnek az új generációs iPhone-ok teljesítményéért.

Méretarányosan egymás mellett a régi és az új chip.

A friss dizájn lelke továbbra is a két 64 bites Cyclone processzormag, de azért kisebb módosításokat ezeken is eszközöltek a mérnökök. A továbbfejlesztett ARMv8-as egységek pontos változásaira nincs, és vélhetően nem is igazán lesz rálátásunk, de az biztos, hogy az órajeleket fentebb tornászták valamelyest, így a sebességnövekedés egy részét ez adja. Az Apple A8 közel 1,4 GHz-es frekvencián üzemel, ha minden erejét latba kell vetnie. Emellett a Chipworks elemzése rámutat arra, hogy a gyorsítótárakat látszólag átszabták, és az L2 cache már nem egy közös blokkban van, hanem magonként oszlik el. Míg a processzor terén maradtak az alapok, addig a grafikus feldolgozónál már egészen más megoldásokhoz nyúltak. Eleinte arra számítottak a spekulánsok, hogy itt már egy hatmagos felállás lesz, de végül maradt a négy darab USC (Unified Shading Cluster) csokorba rendezve. Ezúttal az Apple a PowerVR GX6450 bevetése mellett döntött, ami egyébként önmagában nem egészen lenne 50 százalékkal izmosabb a G6430-tól, így az órajel is kaphatott egy kisebb korrekciót a kitűzött cél elérése érdekében. A GX6450 már a harmadik Rogue széria, a Series 6XT tagja, ennek megfelelően az Imagination Technologies legfrissebb fejlesztéseit tartalmazza. Ide sorolható az ASTC (Adaptive Scalable Texture Compression) eljárás is, ami lebuktatta a grafikus vezérlőt. Hogy miként? A cupertinóiak megerősítették az Apple A8 ASTC támogatását, ezt pedig csak az aktuális Rogue generáció ismeri a PowerVR palettán.

Elöl az A7, utána az A8. Jól látható, hogy a GPU-k fizikailag is nagy méretű, osztott textúrázókon osztoznak már.

Végül az átvilágított chipen belül van még egy igen nagy területet kiszelő "alkatrész", ami nem más, mint egy hatalmas és rejtélyes SRAM gyorsítótár. Ez a 4 MB-os memória már az A7-ben is jelen volt, és valójában ott sem lehetett pontosan tudni, hogy mire is szolgál. A GPU és a CPU egyaránt képes felhasználni az L3 típusú SRAM-ot a gördülékenyebb működés érdekében, és mivel tekintélyes a kapacitása, minden bizonnyal nagy hasznára is van a lapkának. Ez a modul egyébként az, ami a leginkább összetömörödött az új gyártási eljárással. A 20 nm-es lapkán belül 33 százalékkal kisebb helyet bérelt ki magának, mint amekkora a 28 nm-es Apple A7-ben volt.

Zárásul az A8 kapcsán még meg kell említeni, hogy lényegében a hátán hordja a rendszermemóriát (PoP DRAM). Az új iPhone-ok továbbra is mindössze 1 GB-nyi RAM-mal vannak felvértezve, amit sokan már elég szűkösnek találnak figyelembe véve azt, hogy a versenytársak körében már a 3 GB-os kiszerelés sem ritka. Persze az iOS sokkal takarékosabb, mint az Android, de példának okáért több lapos böngészés esetén tényleg szülhet aggályokat az iPhone 5 óta folyamatosan stagnáló kapacitás.

Összességében az Apple A8 egy kellemes chip lett, ha nem is hozott olyan komoly újításokat, mint az Apple A7, ami magasan lekörözve a konkurenseket először szállt fel az ARM 64 bites vonatjára. Az első próbatételeken már át is esett a friss SoC, és valóban felülmúlja az elődöket, de tényleg elmarad a katarzis, csak a "kötelező" pluszt nyújtja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward