Mire jó az „ifjúi vér”?

Az Egyesült Államokban hatósági figyelmeztetést adtak ki a fiatal véren alapuló kezelések ellen, amelyek állítólagosan mérséklik az öregedés tüneteit, illetve olyan problémák ellen is jók, mint az Alzheimer-kór.

Mire jó az „ifjúi vér”?

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) kedden közzétett figyelmeztetésében óva inti a lakosságot attól, hogy fiatal donoroktól származó vérre költsenek, minthogy egyelőre nincs arra tudományos bizonyíték, hogy az ilyen vérátömlesztéseknek bármilyen pozitív hatása lenne az emberi szervezetre. Az ilyen vérplazmák beadása ugyanakkor mint minden vérátömlesztés, kockázattal jár, vagyis azt sem lehet mondani, hogy ártani nem árt alapon érdemes belevágni egy-egy ilyen „kezelésbe”.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az elmúlt években egyre többen kezdték vizsgálni azt, hogy a fiatal vérben lehetnek-e olyan összetevők, amelyek az idősebbek véréből hiányoznak, és hogy ha ezeket mesterségesen pótolják, annak lehet-e előnyös hatása az öregedés, és az ehhez kapcsolódó kórképek alakulására. Az ilyen jellegű kísérletek számos biztató eredményt is produkáltak már, és bár azt egyelőre senkinek sem sikerült igazolni, hogy a fiatal vér beadása meghosszabbítja a tesztalanyok életét, úgy tűnik, hogy a bizonyos vérösszetevők valóban segíthetnek felgyorsítani az idősebbek sebészeti beavatkozások utáni regenerálódását, illetve csökkenteni egyes neurodegeneratív kórképek kialakulásának kockázatát.

Galéria megnyitása
Az ellentmondásos megítélésű kezelési mód a Szilícium-völgy (Silicon Valley) egyik epizódjában (4x05) is felbukkant

Mindez nagyon jól hangzik, a probléma azonban mindezzel az, hogy a legtöbb vonatkozó kísérletet rágcsálókon végezték el, és semmi sem garantálja, hogy emberek esetében hasonló hatásokat váltanak ki ugyanezen vérösszetevők. Ehhez képest viszont az elmúlt években a világ több részén, többek közt az Egyesült Államokban is egyre virágzóbb iparág épült ki a fiatal vér egészségjavító alkalmazásának hasznosítására.

Egy Ambrosia nevű startup például egészen a keddi FDA-bejelentésig 8000 dollárért (2,2 millió forint) kínált egy liter fiatal vérrel való kezeléseket az érdeklődőknek, miközben semmiféle tudományos bizonyítékkal nem támasztották alá a készítmény pozitív hatásait. A cég kedd óta felfüggesztette ezen szolgáltatását, de más hasonló intézmények is vannak a piacon.

Az FDA figyelmeztetése természetesen nem vonatkozik azokra a ténylegesen tudományos keretek között folyó klinikai tesztekre, amelyek során a fiatal vérplazma, vagy az abból kivont egyes anyagok hatásait kutatják. Az Alkahest nevű cégnél például jelenleg is folyamatban van egy ilyen vizsgálat: a szakértők Alzheimer-kóros betegeken tesztelnek egy fiatal vérösszetevőkből létrehozott készítményt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap