Shop menü

MINDENKI ELŐTT MEGNYITOTTA KAPUIT A BLUESKY MIKROBLOG

A Twitter riválisának indított, decentralizált szolgáltatást eddig csak egy szűk kör érhette el, mostantól viszont már más lesz a helyzet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Mindenki előtt megnyitotta kapuit a Bluesky mikroblog

A Bluesky Social eredetileg 2021 októberében született meg, de jóval messzebbre, 2019-re vezetnek vissza a gyökerei, és egy tőről fakad a Twitterrel. A mikroblognál indult az a kezdeményezés, hogy létre kell hozni egy decentralizált közösségi hálózatot, ami az elmúlt évek során sokat fejlődött. Az ötletet az akkori Twitter vezér, Jack Dorsey is támogatta, aki most a Bluesky igazgatótanácsának tagja.

A fejlesztők semmit nem szeretnének elsietni a Bluesky esetén, ezért lassan haladtak előre. Hosszú ideig zárt bétaként üzemelt a platform, majd elindult a meghívásos rendszer, és ilyen formában is csaknem egy éven keresztül futott. Most pedig már mindenféle előfeltétel nélkül lehet a szolgáltatásra regisztrálni.

Galéria megnyitása

A Bluesky nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, ami már rögtön a regisztráció során megmutatkozik. Kizárólag úgy lehet majd belépni, ha a telefonszámát használva azonnal hitelesíti a fiókját az érdeklődő. A szolgáltatás igyekszik a lehető legnagyobb transzparenciát biztosítani, ennek eredményeként például rögtön az elején több lépésben lehet konfigurálni, hogy milyen tartalmakra tart igényt a felhasználó, és csak ezeket fogja látni az indulást követően.

A decentralizált szolgáltatás egy saját fejlesztésű, AT Protocol nevű rendszert használ, ami lehetőséget nyújt egyebek mellett arra is, hogy külső szolgáltatások csatlakozhassanak a Bluesky-hoz. Ez mondhatni az ActivityPub riválisa, de egyelőre az ActivityPub lényegesen nagyobb támogatással rendelkezik. A tervek szerint még ebben a hónapban megnyitja a Bluesky a fejlesztők számár az AT Protocol szabad elérését is.

A Bluesky felhasználók így egészen új élményekkel gazdagodhatnak az eredeti platformtól függetlenül a kapcsolódó szolgáltatások, szerverek révén. A Bluesky profiljukat felhasználva akár egy rivális alkalmazáshoz is kapcsolódhatnak majd a decentralizált hálózaton keresztül.

Fontos, hogy attól függetlenül, hogy már mindenki regisztrálhat a Bluesky-ra, ez még nem egy kész platform. Előrebocsátotta a vállalat vezetője, Jay Graber, hogy a fejlesztőcsapata még nagyon sok munka vár, és ennek tudatában kell tekinteni a mikroblogra. Külön említette, hogy a moderációs megoldások terén még mindenképpen szeretnének erősíteni, és az infrastruktúrával is lesz még munka, mielőtt a stabil verzióba léphet.

Az is kiderült, hogy jelenleg nagyjából 3 millió felhasználóval rendelkezik a Bluesky, és abban bíznak, hogy ez a szám hamarosan emelkedésnek indulhat. Az aktív fiókok mennyisége 1,6 millióra tehető, ami nem egy rossza arány a regisztráltak számához képest. A meghívórendszer biztosan korlátozta valamelyest az érdeklődőket, szóval sokan nézhetik meg maguknak közelebbről a platformot.

Az újonnan érkezőket nagy meglepetés nem fogja érni, az X és a Bluesky nagyon sok dologban hasonlít. Vannak azonban érdekes extrái is ennek a felületnek, például létrehozni lehet egyedi folyamokat egy-egy központi téma köré, erre is az AT Protocol ad lehetőséget. Mostanra a közösség több mint 25 ezer egyedi folyamot tart fenn a politikai és hétköznapi témáktól kezdve a cuki cicás bejegyzéseket felsorakoztató közegekig.

Egyelőre még nincs semmilyen monetizációs lehetőség a szolgáltatásban, de ami késik, nem múlik. Számos különböző dologban gondolkodnak a vezetők. Az AT Protocol lehetőséget nyújt majd arra, hogy a vállalat funkciókat adjon pénzért a felhasználóknak, a csatlakozó külső fejlesztők pedig akár olyan egyedi folyamokat is létrehozhatnak majd, amiket csak előfizetéssel lehet követni.

Kíváncsian várjuk, hogy a Bluesky képes lesz-e arra, hogy érvényesüljön az X, a Threads és a Mastodon árnyékába. Tekintve, hogy milyen változékony terep ez még jelenleg is, nem lenne nagy meglepetés az sem, ha végül komoly sikereket érne el, akár csak egy-egy közösség körében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére