Minden kiderült a MediaTek felső-középkategóriás 5G egységéről

A Dimensity 800 egy rendkívül ütőképes megoldás lesz, és rengeteg gyártó láthatja meg benne a potenciált.

Minden kiderült a MediaTek felső-középkategóriás 5G egységéről

A MediaTek már tavaly bejelentette az első olyan rendszerchipjét, ami 5G hálózati modemmel felszerelve született meg, a Dimensity 1000 a csúcsot vette célba. És most pedig a vállalat lerántotta a leplet a Dimensity széria második tagjáról, ami a 800-as számozást viseli. Azt már rögtön lehet itt tudni, hogy rendelkezik 5G modemmel, de nézzük részletesen, hogy pontosan milyen képességekkel rendelkezik ez.

A Dimensity 800 nyolcmagos felépítéssel rendelkezik, ami nyilván aligha meglepő napjainkban. Ezt a rendszerchipet is meglehetősen izmosra tervezte a MediaTek, szóval a teljesítményére valószínűleg nem lehet majd panasz. Kettő négyfős klaszterre osztva találhatóak benne a processzormagok, a teljesítményfelelősök szerepét Cortex-A76 egységek töltik be, az energiahatékonyságról gondoskodó feldolgozók szerepében pedig Cortex-A55 megoldások találhatóak. Érdekesség, hogy a független klaszterek egyébként ugyanúgy 2 GHz-ig skálázódhatnak.

Galéria megnyitása

A MediaTek egy különleges, de valószínűleg nem túlzottan erős integrált grafikus vezérlőt alkalmaz a Dimensity 800 fedélzetén. A Mali-G57 került itt bevetésre négy darab feldolgozóval, tehát MP4 csomagban. A teljesítményt tekintve azért nem látunk még teljesen tisztán, mert a vállalat az IGP pontos órajelét egyelőre nem közölte. De abból a szempontból mindenképpen érdekes ez a megoldás, hogy már a Valhall architektúrának az alapjára épül, és korábban ilyen egységet még nem is láthattunk bevetésen.

A Dimensity 800 a csúcslapkához képest egy jelentősen megcsonkított memóriavezérlővel kell beérje. Itt csak kettő csatorna támogatott, nem pedig négy, viszont ugyanúgy 16 bitesek a csatornák, és a memóriatámogatás sem módosult. A gyártók LPDDR4x lapkákat használhatnak fel a rendszerchip mellett legfeljebb 2133 MHz-es órajelen. A maximális sávszélesség így 17 GB/s körül alakulhat.

Rendelkezik a lapka dedikált neurális gyorsítóval is. Erről a MediaTek csak szűkszavúan nyilatkozott. Azt lehet tudni az APU-kén aposztrofált egységről, hogy ez egy harmadik generációs megoldás, és a Dimensity 800 számítási kapacitásához nagyjából 2,4 TOPS teljesítménnyel képes hozzájárulni ideális esetben. Szóval azt nem lehet mondani, hogy egy szerény megoldásról volna szó.

Galéria megnyitása

A képi jelfeldolgozó támogatja a 64 megapixeles kamerák használatát, ennél fentebb viszont nem merészkedik, szóval a 108 MPixeles Samsung szenzor nem házasítható vele össze. Természetesen van duálkamera szupport is, ilyen esetekben 32 és 16 megapixeles szenzorok kezelését tudja egyidejűleg megoldani a Dimensity 800. Támogatott a 4K UHD videók készítése 30 FPS-es tempóval, és H.264 vagy H.265/HEVC kódolásra képes. Számos MI által segített kamerafunkció lesz bevethető a lapkával, és akár 4K videózás közben is lehet majd HDR-t beállítani.

A mobilkészítők legfeljebb 1080p-s panelt használhatnak majd fel a Dimensity 800 mellett, de a kijelző lehet akár 90 Hz-es is.

Mindenképpen ki kell emelni az újdonságnál az 5G hálózati modem meglétét. Ez csak a Sub-6 frekvenciatartományra korlátozódik, de a kétszeres vivő aggregációnak is köszönhetően akár 3,5 Gbps-os letöltési sebességet is el tud érni elméletileg. És megemlíthető, hogy van Dynamic Spectrum Sharing támogatás is. Az nem derült ki, hogy a 4G LTE hálózatokon mire lesz képes a Dimensity 800.

Galéria megnyitása

Annak ellenére, hogy ez már nem egy csúcskategóriás lapka, a MediaTek a gyártást itt egyáltalán nem spórolta el. Pedig a költséghatékonyságra kihegyezett lapkák esetében általában régebbi gyártástechnológiákat használtak a vállalatok, élen a MediaTekkel. A Dimensity 800 azonban 7 nanométeren készül kompromisszum nélkül.

A MediaTek CES-re vitt újdonsága még az idei évben meg fog jelenni kereskedelmi forgalomba szánt okostelefonokban, de ennél közelebbi információt nem kaptunk a megjelenésre vonatkozóan.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap