Minden, amit tudni lehet a felújított Mass Effect-trilógiáról

A BioWare számos változtatást eszközöl a különböző részeken, és némileg egységesíteni is próbálja a trilógiát.

Minden, amit tudni lehet a felújított Mass Effect-trilógiáról

Hamarosan érkezik a Mass Effect Legendary Edition, így két generációval később már felújított formában vethetjük bele magunkat Shepard és társainak kalandjaiba. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amiket érdemes tudni a megjelenés előtt!

Kezdjük a legelején. A Legendary Edition kap egy univerzális launchert, azonban a játékok maguk ettől függetlenül külön állnak, mindegyik elindítható külön és a mentések is teljesen külön vannak kezelve. A Legendary Edition egy teljesen új telepítésként fog megjelenni, így tehát adott esetben nem babrál bele az eredeti verzióba, ha valakinél az is fenn van. A játékok belső menürendszerét nem egységesítették, azok továbbra is megmaradtak olyannak, mint az eredetiben.

A karakterkészítőt egységesítették a három részben, és mindegyikben elérhető lesz minden lehetőség, meg néhány újdonság. A Mass Effect 3 női Shepardja elérhető lesz alapként mindhárom részben, de persze megmaradnak az eredeti verziók is az első két részből. Mindegyik részbe bekerül a fotó mód, valamint érkeznek új achievementek is, melyek közül némelyik átível majd a teljes trilógián. A redundáns achievementeket eltávolították, illetve többnek átírták a nevét és frissítették a leírását.

Ami a grafikát illeti, a játék maradt az Unreal Engine 3-on, azonban kapott egy alapos frissítést. Természetesen támogatja a 4K-s felbontást és PC-n az ultraszéles monitorokat, valamint a magas képfrissítést. Az eredeti DirectX 9 helyett már a 11-es verziót használja majd az engine, bekerül egy rakás új effektus és élsimítási lehetőség, illetve jóval nagyobb a támogatott textúrák mérete is.

Galéria megnyitása

Bizonyos effektusokat összeegyeztettek a három részben, hogy egységesebb legyen a képi világ, viszont az alapvető művészeti irányvonalat nem szerették volna megváltoztatni. A karakterek kinézeténél sem akartak túl nagy eltérést az eredetihez képest, viszont minden karakter új shadereket kap a bőrre, hajra és a szemekre, illetve bekerül a subsurface scattering (felszín alatti fényszóródás), amitől többek között a bőr is valósághűbben néz ki.

A helyszíneken eszközöltek kisebb-nagyobb változtatásokat. Itt olyan dolgokra kell gondolni, minthogy az eredeti trilógiában sok esetben azért kellett megtörni bizonyos tereket például egy-egy fallal, mert az akkori konzolokon nem fért volna el a memóriában másképp, és amíg ezeket az "akadályokat" a játékos megkerülte, addig a játék a háttérben betöltötte a pálya következő szakaszát.

A fegyverek kinézetét is egységesítették a trilógiában.

A játékmenet terén a BIoWare azt ígéri, hogy a fedezékes rendszer jobban fog működni, főleg az első részben, de az animációkat és a kapcsolódó dolgokat mindegyik részben finomították. Fontos változás, hogy az első részben a csapattagokat külön is lehet majd vezérelni a két folytatáshoz hasonlóan. Szintén az elsőt érinti, hogy a kamerakezelés és a fegyverek viselkedése, valamint a célzás és lövés "érzete" sokat fejlődött. Külön gombot kapott a közelharci támadás, így tehát már nem automatikusan történik, ha egy ellenfél közel kerül. A fegyvereket és a képességeket újraegyensúlyozták a trilógiára.

Fontos változás, hogy a legnehezebb nehézségi fokozatok rögtön elérhetőek lesznek, de mindegyik résznek megmaradnak a saját nehézségi szintjei, és a harmadik részben felbukkant narratív mód nem jelenik meg az első kettőben.

Nagy változásokon esik át a sokat szidott Mako is az első részben. Teljesen új irányítási séma került be (de visszakapcsolható az eredeti is), javult a kapcsolódó kamerakezelés, és a jármű fizikája is alakult, hogy könnyebben irányítható legyen - eleve nehezebbnek fog érződni. Kapott a Mako egy ideiglenes sebességnövelésre alkalmas gyorsítót, ami hasonlóan működik majd, mint a Nomad esetében a Mass Effect Andromedában.

Túl kell szárnyalni a modok színvonalát

Az elmúlt több mint tíz évben természetesen számos mod készült az eredeti Mass Effect-trilógiához, melyek között több olyan is akad, ami a grafikai minőséget igyekszik feljavítani - például a nagyon népszerű A Lot of Textures és A Lot of Videos modok, amik készítője mesterséges intelligencia segítségével tuningolta fel a textúrákat és a videókat.

Mac Walters, a Mass Effect Legandary Edition vezető fejlesztője elárulta, hogy alaposan megnézték ezeket a modokat:

"Figyelembe vettük őket, és már az elején azt mondtuk, hogy akkor ez a minimum, amit meg kell ugranunk, és ennél jobbnak kell lennünk. Elvégre a moddereknek korlátozott hozzáférése van a dolgokhoz, nekünk pedig minden megvan".

Kevin Meek, a környezeti elemekért felelős grafikus elmondta, hogy kezdetben elég szkeptikus volt a mesterséges intelligenciás felskálázással kapcsolatban, később azonban megtért: "Nagyszerű eredményeket értek el vele a modderek, így mi is elkezdtünk bízni a technológiában. Tudtuk, hogy neki tudunk állni a mesterséges intelligenciás módszernek, és még jobb eredményeket tudunk elérni, hiszen több előnyünk is van. Például megvannak az eredeti textúrák, tömörítetlenül, míg a modderek nyilván csak a tömörített verzióval tudtak dolgozni".

De más jellegű modokat is nézett a BioWare, például amikkel Shepard külseje jobban testreszabható: "Nagyon sok népszerű modot találtunk, amelyekkel meg lehet változtatni Shepard haját. Látható, hogy az emberek szerettek volna többféle ruházatot amikor csak úgy mászkálnak, így egyértelművé vált, hogy megéri időt és energiát fektetni abba, hogy ilyen lehetőségeket adjunk a felújított változatban".

Akadnak azonban olyan modok is, ahol a készítők kivágott tartalmakból és dialógusokból állítottak össze új jeleneteket, például elhelyeztek a Mass Effect 2-ben azonos neműek közötti nemi kapcsolatot.

A BioWare ilyen módosításokat nem tervez, de a modderek valószínűleg újra megcsinálhatják majd ezeket a felújított verzióban: "Nem hinném, hogy bármit is kifejezetten eltávolítottunk volna a játékból, így remélhetőleg ilyesmikre továbbra is lehetőség lesz" - mondta Walters, de azt nem tudta megígérni, hogy minden egyes mod újraalkotható lesz a Legendary Editionben.

Galéria megnyitása

Ezzel együtt a BioWare továbbra is fontosnak tartja a modder közösséget, és annak legjelentősebb képviselőivel már a fejlesztés alatt konzultáltak: "A modoknak az a nagy előnyük, hogy nem kell megfelelniük olyan dolgoknak, amiknek nekünk, a fejlesztőknek igen: például a korhatár-besorolásoknak, de a helyfoglalást és hasonló dolgokat sem kell figyelembe venniük. A különböző effektusokkal is úgy játszanak, ahogy akarnak" - mondta Meek.

Így fog futni a konzolokon

A BioWare részletezte, hogy a konzolokon választani lehet majd a képminőséget vagy a képfrissítést favorizáló módon között. A Quality mód egyaránt jelent magasabb felbontást és több grafikai effektust, míg a Framerate mód ezekből visszább vesz. A BioWare mintegy zárójelesen megjegyzi, hogy a megjelölt felbontás és képfrissítést egyfajta "célt" jelent, és minél erősebb a hardver, annál valószínűbb, hogy ezt tartani tudja. Ami azt sugallja, hogy dinamikus felbontást használnak, de ez egyelőre nincs megerősítve.

  • Az előző generációs alap konzolok esetében PS4-en és Xbox One-on mindkét módban 1080p-s felbontást kapunk, csak az egyikben emellé 30fps, a másikban pedig 60fps társul.
  • A PS4 Pro és az Xbox One X esetében a minőségi módban 4K / 30fps, míg a framerate módban  1440p/60fps várható.
  • Az Xbox Series S esetében ugyanez a helyzet: 4K-ban 30fps, 1440p-ben 60fps.
  • A PS5 és az Xbox Series X-nél minőségi módban 4K-ra és 60fps-re lehet számítani, framerate módban pedig a PS5-nél 1440p-re és 60fps-re, míg az Series X-nél 1440p-re és 120fps-re.

Mindez rögtön több kérdést is felvet. Egyrészt érdekes lesz látni a különböző grafikai opciókat, mert hiába adnak meg ugyanúgy 4K-t és 30fps-t mondjuk a PS4 Pro és az Xbox Series S esetében is, a két konzol között hatalmas a különbség. Ha pedig a grafikai opciókban nem lesznek nagy különbségek, akkor vélhetően az egyik jóval gyakrabban skálázza majd a felbontást lefelé, mint a másik.

De még ennél is érdekesebb az új nagy konzolok helyzete. Ezek alapján ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy ebbe a felújításba nem fektetett túl sok munkát a BioWare.

Eléggé röhejesnek hangzik, hogy egy 14 éves játék némileg feljavított változata nem tud maximális grafika mellett 4K-ban 60fps-sel futni PS5-ön és Xbox Series X-en, hanem a felhasználónak választania kell két mód között. De még érdekesebb, hogy framerate módban a játék Series X-en képes 120fps-sel futni, míg PS5-ön be kell érnünk 60fps-sel.

Nyilvánvalóan a két konzol ereje között nincs ekkora különbség, minden eddigi mérés és tapasztalat szerint majdnem teljesen egyformán teljesítenek, bizonyos játékokban az egyik vezet néhány százalékkal, más játékokban pedig a másik.

Egyelőre nincs hivatalos magyarázat a különbségre, de az eddigi tapasztalatok illetve a fentiek alapján arra lehet következtetni, hogy nem történt meg a portolás az új konzolokra és a Mass Effect Legendary Edition a visszafelé kompatibilitást használja. Ebben a módban ugyanis PS5-ön nem használható ki a 120fps, míg az Xbox Series X esetében a visszafelé kompatibilis játékok is elérhetnek bizonyos extrákat - például rendszerszinten kikényszeríthető a magasabb képfrissítés, az élsimítás, vagy éppen a jobb anizotróp szűrés. Számos játéknál láttuk már ezt korábban, például a Call of Duty: Warzone is tudott futni 120fps-sel Xbox Series X-en, de PS5-ön a natív port híján maradt a 60fps.

A BioWare tehát megspórolta a munkát, és csak az előző generációs konzolokra portolta "natívan" a játékot. De valószínűleg még ott is erősen spóroltak az optimalizációval, hiszen láthatóan nincs akkora grafikai előrelépés, hogy ott ne legyen képes grafikai opcióktól függetlenül 60fps-sel futni a játék. Az pedig már végképp röhejes, hogy PS5-ön és Xbox Series X-en nem képes egyszerre teljesíteni a 4K-s felbontást, a legjobb grafikai opciókat és a legalább 60fps-t egyszerre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap