Mikroszkóp alatt a ZTE kijelzőbe rejtett kamerája

Érdekes látványt nyújt közelről vizsgálva a képernyő ott, ahol a kamera rejtőzik.

Mikroszkóp alatt a ZTE kijelzőbe rejtett kamerája

A megjelenítő mögé rejtett kamerát nem egyszerű kiviteleznie a gyártóknak, ezért vesz igénybe a technológia bevetése immáron több évet. Viszont mostanra a ZTE bemutatta az első kész terméket ezzel a felépítéssel, és nem is kellett sokáig várni arra, hogy ezt közelebbről is szemügyre vegyék.

A múlt héten számolhattunk be arról, hogy a Axon 20 okostelefonnal debütált az a technológia, ami nagy valószínűséggel a jövőben már egyre több mobilnál fog visszaköszönni, és idővel talán minden más megoldást kiszoríthat – eltekintve persze az egészen olcsó készülékektől. Így nem meglepő, hogy van, aki máris közelebbről szemügyre vette, hogy milyen módon oldotta meg a ZTE azt, hogy elegendő fényt kapjon a jól elrejtett szenzor.

Galéria megnyitása

A mikroszkópos vizsgálat során arra lettek figyelmesek, hogy a felhasznált megjelenítőnek a felbontása nem egyenletes. A kamera előtti területen teljesen eltérő a pixelsűrűség, és a képpontok mérete is. Az alapvetően 1080p-s felbontású képernyőnél úgy tűnik, hogy az optika feletti részen mintha csak 720p-s lenne. Ennek az az oka, hogy így lehet elérni azt, hogy több fényt kapjon a képérzékelő, hiszen nemcsak a pixelek nagyobbak, hanem a közöttük levő hely is.

A ZTE megoldása azokat valószínűleg nem lepi meg, akik korábban is követték a rejtett kamera technológiájának az útját. Tudható, hogy ez az egyik módszer arra, amit a mérnökök a több fény bejuttatására dolgoztak ki. Ugyanakkor ettől jobb megoldás is létezik a probléma kiküszöbölésére. A fényerőben is lehet látni egy árnyalatnyi eltérést az érzékeny ponton, de ez csak egyenletes színeknél fog kiütni.

Galéria megnyitása

A Xiaomi korábban elmondta, hogy komoly energiát fektet abba, hogy a képernyőbe rejtett kamerát megvalósítsa. A vállalat arra is kitért, hogy a harmadik generációjánál tart ezzel a fejlesztéssel, és azt is elmondta, hogy eddig milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy ez a dolog tényleg jól működhessen. És a Xiaominak köszönhetően a ZTE megoldását nagyjából el is tudjuk helyezni a fejlettségi szintje szerint.

Arról számolt be a Xiaomi, hogy az első generációs prototípusnál azt oldották meg, hogy pusztán áttetszőek legyenek a szükséges komponensek, a második generációnál alacsonyabb felbontást használtak a kamera előtt, hogy több fény jusson a szenzorhoz, és a harmadik generációnál – ahol most tart – az eredeti felbontást megőrizve, de a pixeleket különlegesen rendezve oldották meg a feladatot. Ez alapján a ZTE megoldása a Xiaomi második generáció fejlesztésével lehet egyenrangú.

A felhasználók abból valószínűleg semmit nem fognak észrevenni az éles használat során, hogy a felbontás egy kis felületen eltérő, a fényerőt érintő differencia már zavaróbb lehet egy fokkal. Azt pedig már a ZTE is bemutatta, hogy az önarcképek minőségével nem lesz különösebb probléma.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap