Mikrofonos fejhallgatók munkára, játékra és zenehallgatásra

Négy mikrofonos fejhallgatót láttunk vendégül, amelyek a 14 000 és 114 000 forint közötti régióban versenyeznek a vásárlók kegyeiért. Az aktuális merítés több érdekes modellt is tartalmaz, amelyekre mindenképpen érdemes néhány pillantást vetni.

Mikrofonos fejhallgatók munkára, játékra és zenehallgatásra

Előszó

A mikrofonos fejhallgatók szegmensében óriási választék várja az érdeklődőket, valamint árak terén is elég nagy a mozgástér. Ezúttal négy, egymástól eléggé eltérő terméket láttunk vendégül, amelyek 12 000 forinttól egészen 100 000 forintig bezárólag képviseltetik a szegmenset négy különböző szinten. Manapság ráadásul elég nagy igény mutatkozik a mikrofonos fejhallgatókra, hiszen a home office, illetve a szociális távolságtartás miatt sokak számára egy mikrofonos fejhallgató és egy webkamera jelenti a kapcsolatot szeretteivel, kollégáival, illetve barátaival.

Vannak, akik egy ilyen eszközt csak azért vásárolnak, hogy alapszinten kommunikálhassanak, míg mások játékra, zenehallgatásra és filmek/videók nézésére is be szeretnék vetni mikrofonos fejhallgatójukat. Olyanok is akadnak, akiknek szempont, hogy a leendő termék a mobillal is zökkenőmentesen használható legyen, illetve egyéb funkcionalitás terén is lehetnek extra igények. A tesztben szereplő négy termék között minden igényre találhatunk megfelelő megoldást, így ha éppen headset vásárlás előtt állunk, érdemes lehet néhány pillantást vetni rájuk.

Logitech H390 USB Computer Headset – A hardver és a tartozékok

Az első szereplő a széles körben ismert és elismert Logitech kínálatából érkezett és elsősorban online kapcsolattartásra készült, üzleti célra is. Az adott rendszerhez USB-A csatlakozón keresztül kapcsolódik, így a 3,5 milliméteres TRRS kapcsolatot használó eszközökkel nem kompatibilis, munkára azonban tökéletes lehet. Állítható fejpánttal rendelkezik, ami teljes egészében műanyagból készült, csak úgy, ahogy a többi összetevő is. A fejpántra minimális párnázás került, a hangszórók köré pedig elég kemény szivacskarikákat helyeztek, amelyek műbőr bevonatot kaptak. A hangszórók minimális mértékben mozgathatóak, így jobban igazodhatnak használójuk füleihez.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A 233 centiméter hosszú kábelre egy távirányítót szereltek, amely a hangerő szabályozása mellett mikrofon-némításra is használható. A hangszórók a 20 Hz és a 20 kHz közötti frekvenciatartomány lefedésére képesek, érzékenységük 94 dBV/Pa +/- 3 dB. A lehajtható műanyag száron helyet foglaló mikrofon a 100 Hz és 10 kHz közötti frekvenciatartományon belül működik, érzékenysége -17 dBV/Pa +/-4 dB, extraként pedig zajszűrő funkció is társul hozzá.

A 32 ohmos impedanciával rendelkező fejhallgató 200 milliméter széles, 245 milliméter magas és 72 milliméter mély, tömege pedig nem több 197 grammnál, azaz nem egy nehéz darab. Beüzemelése egyszerűen, Plug&Play módon történik: elég csak csatlakoztatni az adott rendszerhez és már használhatjuk is. Operációs rendszerek terén egyébként a Windows, a macOS és a ChromeOS jöhet szóba, Linux támogatásról azonban nem tesz említést a hivatalos weboldal. A mikrofonos fejhallgatóra 2 év jótállást vállal a gyártó, kiegészítő azonban nem jár mellé, mindössze egy felhasználói útmutatót rejt rajta kívül a doboz.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Logitech H390 USB Computer Headset –Tapasztalatok

A Logitech terméke viselet terén nem a legkényelmesebb fejhallgatók táborát erősíti. A fülpárnák kissé kemények és egy idő után nyomják füleinket, a fejpánttal kapcsolatban azonban nem tapasztaltunk kényelmetlenséget. Talán az tűnt fel, hogy a műanyag dizájn nem valami masszív, így nem érdemes feszegetni, de általános felhasználásra bőségesen megfelel, hiszen kellően rugalmas. A mikrofon jól beállítható, távolsága megfelelő, viszont nincs rajta „pop filter”, azaz nem kapott szivacsot, ami a zavaró sziszegéseket és pattogásokat szűrné. Ezen persze utólag is lehet segíteni némi kreatív barkácsolással – rá kell húzni egy szivacsdarabot.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A hangzás beszélgetés alkalmával teljesen rendben van mind mikrofon, mind pedig hangszórók szintjén, azaz irodai munkára – a jelenlegi felhozatalt elnézve – költséghatékony választás lehet ez a headset. A mikrofon zajszűrő funkciója elég keveset csökkent a környezet zajából, vagyis például a gépelés eléggé behallatszik, valamint a háttérben lévő zajok közül is sokat tetten lehet érni, ám otthoni és irodai felhasználásra ez bőven elég lehet. Zajosabb környezetbe már egy erősebb zajszűréssel dolgozó megoldásra lesz szükség.

Zenehallgatás terén nem remekelnek a hangszórók: teltebb és testesebb mély hangokat nem igazán kapunk tőlük, a többi azonban rendben van, ha az árcédulát is szem előtt tartjuk. Telt hangzásra és kiváló színpadképre ebben az esetben ne számítsunk, hiszen egy irodai headsetről van szó, ami nem erre készült. Arra viszont elég ez a hangminőség is, hogy munka közben kizárjuk a környezet zaját kedvenc zenéinkkel. Filmnézésre elegendő a headset, valamint játékra is be lehet vetni, hiszen pár óra „hozzászokást” követően elfogadható a hangja.

Cooler Master MasterPulse MH752 – A hardver és a tartozékok

A második versenyző már a 20 000 és 30 000 forint közötti árkategóriában foglal helyet és kifejezetten a gamerek kegyeit keresi. Az elegáns és igényes csomagolásban érkező mikrofonos fejhallgató mellé a szokásos dokumentáció mellett kapunk egy kis szütyőt, amiben könnyedén és biztonságosan hordozhatjuk, de ezen felül lecsatolható mikrofont TRRS Jack Audió kábelt, illetve egy külső hangkártyát is rejt a csomag, amelyen számos kezelőszerv is helyet kapott. A Jack Audió kábel és az USB kábel egyaránt 1,5 méter hosszú, a mikrofon pedig hajlítható kivitelben érkezik, így kényelmesen testreszabhatjuk, zajcsillapító szivacs azonban sajnos nem jár hozzá.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az MH752 már egy nagyobbacska megoldás, amely 215 milliméter magas, 149 milliméter széles és 85 milliméter mély, tömege pedig 340 gramm. A hangszórók háza műanyagból készült, csak úgy, ahogy a fejpánt egy része is, ám utóbbi kapott némi szálcsiszolt fémbetétet is, ami masszívabbá és igényesebbé teszi a dizájnt. A hangszórók elé poliuretán bőr bevonattal ellátott szivacskarikákat helyeztek, valamint a fejpánt külső és belső részét is alaposan párnázták. Jól jöhet, hogy a hangszórók háza forgatható, ami kényelmesebb viseletet jelent, valamint a tárolás is hatékonyabb lehet utazás alkalmával, hála a 90 fokkal kifordítható hangszóróházaknak.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A bal hangszóróház aljára került a mikrofonhoz tartozó Jack Audió csatlakozó, amely egy kis műanyagnyelvet is kapott, így a mikrofont nem lehet elforgatni, mindig a beszélő felé néz majd. A flexibilis megoldásnak köszönhetően a mikrofon pozíciója tökéletesen beállítható, a szivacs azonban hiányzik róla. A házra kezelőszervek ezúttal nem kerültek, ám ha az USB portra kapcsolódó külső hangkártyát használjuk, azon keresztül lehetőség van a fejhallgató és a mikrofon hangerejének módosítására, a mikrofon némítására, valamint a 7.1 csatornás virtuális térhangzást is bekapcsolhatjuk, ha szükség van rá. Utóbbi aktiválásáról egy LED is tájékoztatást ad.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az MH752 alapját két darab 40 milliméteres átmérőjű hangszóró adja, amelyek neodímium mágnessel rendelkeznek. A hangszórók érzékenysége 97 dB +/- 3 dB, az általuk lefedett frekvenciatartomány pedig 20 Hz-től egészen 20 kHz-ig terjed. Az omni-directional típusú, azaz minden irányból érzékeli a hangokat, igaz, a ház kiképzése miatt a beszélő felől érkező hanghullámokat veszi a legnagyobb hangerővel. A 100 Hz és 10 kHz közötti frekvenciatartományban működő mikrofon -42 +/- 3 dB érzékenységgel dolgozik, jel/zaj aránya 55 dB.

Cooler Master MasterPulse MH752 –Tapasztalatok

A MasterPulse MH752 hosszabb használat alkalmával is kényelmes maradt: a hangszórópárnák kényelmesen veszik körül a füleinket, a fejhallgató nem nehéz, a pánt párnázása teljesen rendben van, így összességében pozitív fogadtatásban részesült a termék. Akár munkáról, akár játékról, akár zenehallgatásról volt szó, az MH752 minden helyzetben kényelmes maradt.

Játékok alatt a hangzás kellően tiszta és erőteljes volt, a 7.1 csatornás virtuális térhangzás pedig kellő teret adott a játék atmoszférájához. Zenehallgatás alatt eléggé tágas színpad jelent meg, a hangzás viszonylag kiegyenlített volt, ám magasakból egy picit kevés, mélyekből azonban egy picit több kellett volna a tökéletességhez – árkategóriáján belül ez így is nagyon szép teljesítmény. A

Logitech MH390-hez képest így is fényévekkel jobb a hangzás, de ez nem is csoda, hiszen előbbi egy irodai headset, ami elsősorban kommunikációra készült. Az MH752 összességében nem csak játékra, hanem akár zenehallgatásra és filmnézésre is remek választás lehet, de akár irodai munkára is szóba jöhet. A hangszórók párnázása azon kívül, hogy kényelmes, segít a környezeti zajok kizárásában, azaz ha zajosabb helyszínen dolgozunk, egy kellemes muzsikával karöltve sokat segíthet a koncentrálás fokozásában.

A mikrofon tiszta és érthető beszédet továbbít, zajszűrő funkciója azonban nincs, így ha hangosabb billentyűzetet használunk, az zavaró lehet a „vonal” másik végén lévő fél számára. A környezeti zajok mérsékelten szűrődnek bele a beszédbe, azaz valamennyit csillapít belőlük a mikrofon, a beszéd közben keletkező pattogás és a sziszegés azonban jól hallható, így ezen egy szivacsdarabbal érdemes lehet segíteni. A mikrofonos hangminőség összességében rendben volt – általános kommunikációra bőségesen elég.

HP OMEN Mindframe – A hardver és a tartozékok

A következő versenyző a HP OMEN termékcsaládját erősíti, amelyben gamerekre szabott termékek találhatóak. Ez a mikrofonos fejhallgató már az 50 000 forint körüli árkategóriában próbál szerencsét: cikkünk írásakor éppen 54 000 forintba kerül. Doboza kreatív és elegáns: a fedlapot kinyitva egy „plexin” keresztül csodálhatjuk meg magát a terméket. A szokásos dokumentáció mellé kapunk két darab OMEN matricát, ám egyéb kiegészítők nem lapulnak a csomagban.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A piros-fekete dizájnnal rendelkező mikrofonos fejhallgató igényes dizájnt kapott mind külsőleg, mind pedig ergonómia terén. Az adott rendszerhez USB-A porton keresztül kapcsolódik és csak Windows 10 támogatással rendelkezik – utóbbinál 64-bites kiadásra, illetve 1709-es vagy újabb verzióra lesz szükség. Ez a fejhallgató még egy fokkal nagyobb és nehezebb, mint az eddigiek, hiszen 202 milliméter széles, 217 milliméter magas és 91 milliméter mély, tömege pedig 480 gramm.

A MindFrame alapját egy műanyag keret adja, a hangszórók háza pedig szintén műanyagból készült. A házak felfelé és lefelé is elfordulnak kissé, ami a különböző fejformákhoz való hatékonyabb alkalmazkodást segíti. A fejpánt alá egy rugalmas, poliuretán bőrből készült betét került, ami a fejformához igazodik és a szükséges mértékben feszül, így nem csak a biztonságos viselésről, de a kényelemről is gondoskodik. A hangszórók házára természetesen OMEN logó is került, amely köré RGB LED alapú világítást helyeztek a gamerek nagy-nagy örömére. A világítást az ingyenesen letölthető OMEN Command Center segítségével lehet testre szabni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A hangszórók köré szivacskarika került, ami ezúttal kényelmes, „lélegző” szövetköntösbe bújt, ami nem csak a gondtalan viselést segíti, de az izzadsággal is hatékonyan leszámol. Ezen a téren van ám egy másik csodafegyvere is a terméknek, ez pedig nem más, mint a termoelektromos hűtés, ami három szintben állítható, így a hangszórók felől kellemes hűvös, illetve igazi hideg is áramolhat füleink felé.

A termoelektromos elem hideg oldalát a hangszórók előtti alumíniumrácshoz illesztették, így innen érkezik a hűs hatás a füleinkhez, míg az elem másik felére egy hűtőborda kerülhetett – erről nem tesz említést a hivatalos tájékoztató. A termoelektromos elem igazából egy speciális alkatrész, amelynek egyik oldala hideggé a másik pedig meleggé válik elektromos áram hatására, ám ezt a funkciót áramtermelésre is lehet használni megfelelő hőkülönbség esetén, de nem ebben az esetben.

A bal oldali ház egy felhajtható, felhajtásra elnémuló mikrofont kapott, amelyre zajszűrő szivacs is került. A jobb oldali ház egy hangerő-szabályzót rejt, amivel a hangszórók hangerejét lehet módosítani, a mikrofon esetében ilyen lehetőség nincs.

A hangszóróház itt is 40 milliméteres átmérőjű hangszórókat rejt, amelyek neodímium mágnessel rendelkeznek. A hangkeltők a 15 Hz és 20 kHz közötti frekvenciatartomány lefedésére képesek, impedanciájuk 32 Ohm, érzékenységük 95%, teljes harmonikus torzításuk pedig 1% alatt marad. A headsethez jár 7.1 csatornás virtuális térhangzás, illetve DTS Headphones:X támogatás is. A mikrofon esetében uni-directional mintázat van érvényben, azaz egy irányból, a beszélő felől várja és veszi a hangokat, ami előnyös, hiszen így a háttérzajok jobban kiszűrhetőek aktív zajszűrés nélkül is.  A -38 dB érzékenységű mikrofon a 100 Hz és 10 kHz közötti frekvenciatartományon belül működik, impedanciája 3300 Ohm.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A fejhallgatóhoz tartozó szoftver, amelynek legfrissebb kiadását innen lehet letölteni, sokféle beállítási lehetőséget tartogat. Az Omen Audio Lab segítségével hozzáférhetünk egy tízsávos hangszín-szabályzóhoz, amely mellett presetek is elérhetőek, így az aktuális tevékenységhez szabhatjuk a hangzást. A 7.1 csatornás virtuális térhangzást szintén itt kapcsolhatjuk be, valamint az audió szinteket is módosíthatjuk. A Lighting menüben a hangszóróházakba integrált RGB LED-ek színárnyalatát lehet módosítani, de világítási effektek is elérhetőek itt. A Cooling menü segítségével a termoelektromos hűtés erősségét lehet szabályozni három lépésben (alacsony, közepes, magas), illetve akár ki is kapcsolhatjuk a funkciót, amennyiben nincs rá szükség.

HP OMEN Mindframe – Tapasztalatok

Az Omen MindFrame hosszabb használat után is kellően kényelmes, igaz, nehezebbnek érződik, mint például az MH752, de ez szerencsére nem jelent problémát. A fülpárnák jól illeszkednek és jól csökkentik a környezet zajszintjét, a fejpánt szintén jól illeszkedik és biztos tartást garantál. A mikrofont egyszerűen és gyorsan üzemkész állapotba hajthatjuk, a felhajtás utáni automatikus némítás pedig egy igen hasznos kényelmi funkció.

Hangminőség terén nagy csalódás volt a HP Omen MindFrame, ugyanis a hangszórók nagyon „élesen” szólnak, valahogy túlságosan sok a közép és a magas hang, nagyon színezi a zenéket és az egyéb hangokat, ami nem egy jó dologi. A tízsávos hangszín-szabályzó segítségével a zavaróan kiemelt frekvenciatartományokat igazából sikerült háttérbe szorítani, így már egész elviselhető hangja volt a headsetnek, ám továbbra sem lopta be magát a szívünkbe.

Akármelyik presetet is próbáltuk, a hangzás nem volt az igazi, így a tízsávos hang-színszabályzóra kellett támaszkodnunk a teszt során. Játékok alatt nem volt rossz a helyzet, oda megfelel ez a hangkép, ám a zenéket valahogy nagyon rossz tónusban adja vissza, így a gyári hangzáson mindenképpen muszáj finomítani. És ez nem a bejáratás hiányának következménye: 30 órányi hallgatás után is ugyanolyan zavarónak tűnt a gyűri alaphelyzet. Kommunikációra tökéletes a headset és játékra is jól lehet használni, ám zenehallgatásra ez a modell nem egy jó választás.

A mikrofon hangminősége, hangereje és tisztasága teljesen rendben volt, így kommunikációra maximálisan ajánlható a termék, annál is inkább, mert még egy szivacsos szűrőt is kapott, ami segít a zavaró sziszegés és pattogás szűrésében (pop filter).

A termoelektromos hűtés összességében jól vizsgázott, meggyőző hűtőteljesítményt mutatott, sőt, maximális állásban már zavaróan hideg is volt a 22 Celsius fokos környezetben. Bekapcsolása semmiféle romlást nem okozott hangminőség terén, búgást és egyéb problémákat sem vettünk észre, így tökéletesen hangtalanul tette a dolgát, ahogy igazából el is várható. Az RGB LED alapú világítás szintén jól vizsgázott, tökéletesen működött, így ezen a téren nem tudunk belekötni a termékbe. Csak a hangzása ne lenne ilyen nyers, éles, zavaró...

HyperX Cloud Orbit S – A hardver és a tartozékok

Aktuális tesztünk legdrágább és egyben utolsó szereplője a HyperX Cloud Orbit S, ami egy igazi különlegesség, hiszen képes a fejmozgás követésére, amelynek köszönhetően képes még valósághűbb hangzás megteremtésére, ez pedig főként játékok esetén jöhet jól. A jelenleg nagyjából 114 000 forintba kerülő mikrofonos fejhallgató igen jó felszereltséggel rendelkezik, így bizakodva vágunk neki a megismerésének.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A doboz ennél a modellnél is gusztusos tálalásban tartalmazza a fejhallgatót és tartozékait. Utóbbiak között némi dokumentációt találunk, valamint kapunk egy 1,2 méter hosszú Jack Audió kábelt (TRRS), egy 1,5 méteres USB-C kábelt, illetve egy 3 méteres USB-C->USB-A kábelt is. A sort egy elektret mikrofon zárja, ami elég nagy szivacsborítást kapott annak érdekében, hogy szűrje a nemkívánatos zajokat.

A 368 grammos HyperX Cloud Orbit S egy masszív műanyagkeretet kapott, ami természetesen szükség szerint állítható, a hangszórók háza szintén műanyagból készült. A fejpánt belseje kényelmes párnázással és műbőr bevonattal rendelkezik, csak úgy, ahogy a hangszórók előtti rész is: utóbbinál memóriahabos szivacsot, valamint puha műbőrt használtak, így az összkép kiváló.

A házakban egy-egy 100 milliméteres átmérőjű sík Audeze hangszóró került, amelyek a 10 Hz és az 50 kHz közötti frekvenciatartományt fedik le, vagyis igen mély mélyeket és igen magas magasakat tudnak produkálni. Más kérdés, hogy a felnőttek többsége nem igazán hallja a 16 kHz feletti hangokat, míg a fiatalok hallása is csak 18-20 kHz-ig terjed, ha 24 év alattiakról beszélünk, így az 50 kHz-nek ebből a szempontból nincs túl sok értelme. A hangszórók teljes harmonikus torzítása 0,1% alatt marad 1 kHz-en, 1 mW-os terhelés mellett vizsgálva, ami igen jó értéknek tűnik.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A jobb hangszóróházra nem került semmilyen kezelőszerv, a bal oldalon azonban már sokkal több dolog található: itt a mikrofon Jack Audió csatlakozója, a fejhallgató és a mikrofon hangerő-szabályzója, valamint egy 3D feliratú gomb is, amivel a fejmozgás-követést lehet kalibrálni, illetve a módok között is lehet váltani. Találunk még itt egy 3,5 milliméteres Jack Audió bemenetet, illetve egy USB-C portot is, amelyen keresztül a beépített akkumulátor töltésére is van mód az adatátvitel mellett. A bal ház külső felére került még egy bekapcsoló gomb, illetve egy mikrofon-némító kapcsoló is.

Hogy mégis mi szükség van egy vezetékes fejhallgatónál beépített akkumulátorra? A headset tartalmaz fejmozgás-követő elektronikát, valamint a hangszórók meghajtáshoz is tartalmaz egy erősítőt, ami 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozás mellett az akkumulátorra támaszkodik, hiszen egyébként nem tudna működni, a speciális hangszórókat pedig nem lehet megszólaltatni ilyen kapcsolaton keresztül plusz energiaforrás nélkül. Az akkumulátor teljesítménye egyébként nem elég ahhoz, hogy 3,5 milliméteres Jack Audió kapcsolat mellett ugyanolyan dinamikus, erőteljes és tág színpaddal ellátott hangzásképet érjünk el, arra csak USB kapcsolat mellett van lehetőség, de erre a tapasztalatoknál még kitérünk.

Az USB kapcsolt egyébként a PC-k és a noteszgépek mellett a Play Station 4 és a Nintendo Switch dock mellé is használható, viszont utóbbi két esetben már csak sztereó audió módot használhatunk, a mikrofon pedig nem működik Nintendo Switc mellett USB módban. A 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozó segítségével az Xbox One, a Play Station 4, a Nintendo Switch, valamint a mobilok mellé is használható a headset, ám használat előtt ne felejtsük el bekapcsolni, hiszen csak úgy fog megszólalni, passzív módon nem.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A termék mellé jár egy ingyenesen letölthető szoftver is, ami a HyperX Orbit nevet viseli és segít a mikrofonos fejhallgató testreszabásában. A fejhallgatót csatlakoztatva natív 24-bites nyolccsatornás eszközként jelenik meg Windows 10 alatt és azonnal használatba is vehető. A teljes értékű használathoz azonban érdemes letölteni az említett szoftvert, az ugyanis számos extra beállítási lehetőséget tartalmaz.

Megtaláljuk itt a 3D funkció engedélyezését segítő menüt, ami háromféle opciót kínál. Ha csak bekapcsoljuk a 3D technológiát, akkor térhangzást kapunk, fejmozgás-követés nélkül. Automatikus 3D módban már a fejmozgás-követés is működik, viszont ekkor a középpontot mindig a fejmozgás alapján állítja be a rendszer. A harmadik, vagyis a Manuális 3D mód már lehetőséget ad arra, hogy a fejhallgatón lévő 3D kapcsolót megnyomva mi magunk állítsuk be a kívánt középpontot. Igény szerint persze a 3D mód kikapcsolására is van lehetőség. A még pontosabb hangzás értekében akár fejünk legfontosabb paramétereit is beállíthatjuk.

A fejmozgás-követéshez kapcsolódik egy jópofa béta funkció is, amellyel a különböző fejmozdulatokhoz különböző parancsokat rendelhetünk: például jobbra döntve a fejünket felérhet a „D” gomb megnyomásával, míg balra döntve az „A” gombot helyettesíthetjük, így két ujjunkat másra is használhatjuk. A funkcióhoz más gombok és más parancsok is rendelhetőek, a hozzárendelés pedig megbízhatóan, precízen működik, igaz, megszokást igényel, ugyanis a véletlen fejmozgások okozhatnak problémát játék közben, ha éppen olyankor hajtja végre a rendszer a fejmozgáshoz rendelt parancsot, amikor ezt pont nem szeretnénk.

A szoftverben találunk még egy HiRes módot is, ami dinamikusabbá, erőteljesebbé teszi a hangzást, viszont ekkor a 3D módról le kell mondani, az ugyanis automatikusan deaktiválódik. A presetek között nyolc előre beállított hangzásvilágot találunk, manuális hangszín-szabályzó azonban ebben az esetben nincs, igaz, a hallottak alapján nem is nagyon lenne rá szükség, hiszen a precíz hangzásvilágon csak rontani lehetne vele, javítani egészen biztosan nem.

A szoftver a különböző üzemmódok váltogatásakor néha figyelmeztető üzeneteket is dobott, miszerint az akkumulátortöltés ebben a módban le van tiltva, ám ezt nem konstans módon csinálta, csak véletlenszerűen, mindenesetre zavaró volt.

HyperX Cloud Orbit S – Tapasztalatok

A mikrofonos fejhallgató összességében hosszú órák után is teljesen kényelmesen viselhető, viszont a (monitor) szemüveggel történő használatot ez a modell már beárnyékolja egy kicsit, ugyanis a nagy hangszórók és a nagy párnázás miatt kicsit nyomja a szemüveg szárát, de mivel a párnázás puha, ez csak sokára lesz kényelmetlen. A fejpánt kellően passzos és kényelmes, valamint a mikrofont is könnyedén oda hajlíthatjuk, ahova szeretnénk, igaz, egy picit túl kell hajlítani az ideális állapothoz képest, akkor áll be oda, ahova szeretnénk.

A 3D Audió mód meggyőző volt és remekül működött, az viszont már az adott játéktól függ, mennyire érezzük majd hasznosnak az extra támogatást, ugyanis nem minden műfaj és nem is minden cím tud ebből profitálni. Mi WoT alatt próbáltuk az eszközt, ahol hozzátett a játékélményhez, de FinalFantasy XV, Fortnite, Fallout 4, Doom, Assassin’s Creed II és Far Cry 5 alatt is érezhető volt a különbség mind sima 3D módban, mint fejmozgás-követéssel.

Galéria megnyitásaZenehallgatáskor PC esetében kellően telt és dinamikus hangképpel találtuk szemben magunkat: a mélyek határozottak és feszesek voltak, a magasak pedig szépen csilingeltek, de messze nem zavaró mértékben. A basszus viszont nem olyan kövér, velőt rázó és erős, mint egy normál hangszóró esetében, ám általános hangzásvilág terén ez cseppet sem probléma, hiszen az összképbe ez így tökéletesen beleillett. Ez a sík hangszórós kialakítással magyarázható, ahol a membrán két mágnesréteg között helyezkedik el, rajta pedig egy alumíniumrétegből kialakított áramkör-minta helyezkedik el, amelyre az erősítő küldi a jelet, így a membrán mozogni kezd a két mágnesréteg közötti térben.

Ez a módszer torzításmentes hangzást biztosít, viszont nem annyira erőteljes, mint a klasszikus, tekerccsel dolgozó megoldások, azaz nem annyira extrém a basszus, mint egy hasonló átmérőjű normál hangszóróval ellátott fejhallgatónál. A végeredményre persze így sem lehet panasz. A HiRes opció bekapcsolásával a dinamika még nagyobb lett, a hangerő nőtt és az egész hangzás igényesebbnek tűnt.

Amennyiben a 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozóra került sor, már messze nem volt olyan „életteli”, dinamikus, erős és impresszív a hangzás – gyakorlatilag úgy tűnt, mint ha az akkumulátoros üzemmód visszafogta volna hangszórók teljesítményét. Ebben a módban egyébként a beépített akkumulátor töltöttségétől és a beállított hangerőtől függően 8-12 órányi üzemidőt érhetünk el – magasabb hangerőn a 8 óra körüli üzemidőt sikerült megközelíteni, míg alacsonyabb hangerőn, több szakaszra bontott használat során nagyjából 11,5-12 órát bírt a fejhallgató.

A mikrofon tökéletesen dolgozott, nagyon szép és tiszta hangzást produkált, valamint a zajszűrő funkció is remekül vizsgázott – nagyobb környezeti zaj esetén is tiszta maradt a hang, viszont egy pici „mosottság” is volt benne, ami alighanem a zajszűrő algoritmus ténykedését jelezte. A szivacsos szűrőnek köszönhetően sem pattogás, sem sziszegés nem volt tapasztalható a beszéd során, de ez aligha meglepő.

Verdikt

A kipróbált fejhallgatók közül a legolcsóbb a Logitech terméke volt, amely elsősorban irodai használatra készült, azon a területen pedig remeknek bizonyult. A kissé kényelmetlen dizájn miatt néha-néha érdemes szünetet tartani és letenni a fejhallgatót, ettől eltekintve azonban ajánlható, amennyiben egy költséghatékony, de jó mikrofonnal ellátott és aránylag jó hangzásvilággal rendelkező termékre van szükség. A H390 kiérdemelte az ajánlott vétel címet.

A következő a sorban a MasterPulse MH752, amely az irodai használat mellett már játékra és zenehallgatásra is tökéletesen alkalmas, mikrofonjára sem igazán lehet panasz, kényelem terén pedig már egy teljesen más világot képvisel, mint az előbbi Logitech H390. A 24 000 forint körüli árkategóriában ajánlott vétel a termék, igaz, érdemes lehet kipróbálni a HyperX Cloud II headsetet is, amennyiben erre van mód, ugyanis az is egy igazán kiváló termék ezen az árszinten.

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

A HP Omen MindFrame ugyan érdekes és izgalmas headset a maga termoelektromos hűtésével, a kényelmesen párnázott hangszóróival és az RGB LED alapú világításával, ám a hangzása túlságosan éles, érces, túlszínezett és zavaró, ami ebben az árkategóriában igen meglepő. Ennyi pénzért jobb hangzást vártunk, ugyanis ezen a téren még a Cooler Master fele ennyibe kerülő MasterPulse MH752-es terméke is jobb volt. A mikrofon egy pozitívum, az ugyanis jó minőségű, tiszta hangzást biztosított, így ha csak kommunikációra és játékra keresünk egy érdekesebb headsetet, választhatjuk ezt a modellt, ám zenehallgatásra már nem ajánlott, legalábbis nekünk nagyon nem jött be.

A csúcsot a HyperX Cloud Orbit S képviselte, ami lényegében az Audeze Mobius költséghatékony, Bluetooth kapcsolattól megfosztott kiadása. A háromdimenziós térhangzás kiválóan működött, a 3D-s fejmozgás-követésre szintén nem lehetett panasz, viszont 3,5 milliméteres Jack Audió portról használva már nem volt olyan erőteljes és lebilincselő a hangzás, így mobilokon esetenként halk lehet a headset. PC mellé kiváló választás, ugyanis akkor az akkumulátoros üzemidő miatt sem kell aggódni, valamint minden fontos funkció kihasználható.

A mikrofon kiváló hangminőséget biztosított, az általános vélemény pedig igencsak pozitív lett a teszt végére, ám óriási kár, hogy ezért a szettért 114 000 forintot kérnek, ez ugyanis egy kicsit túlzó árazásnak tűnik. Aki szeretne egy remek hangzással megáldott PC-s headsetet, ami fejmozgás-követésre is képes, bátran választhatja az Orbit S-t, ám ha csak a jó hangzás a lényeg, érdemes egyéb alternatívák után nézni, hiszen ebben a szegmensben már sok jó fejhallgatót lehet kapni. Akár sima Orbit is szóba jöhet, ami ugyanezekre az alapokra építkezik, viszont nem kínál fejmozgás-követést, így 99 990 forintba kerül éppen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap