Might and Magic: Heroes Kingdoms

Ingyenes böngészős stratégia lett a patinás sorozat legújabb része. Kell ez nekünk vajon?

Might and Magic: Heroes Kingdoms

Alapozó

A Might & Magic név sokmindent megért 25 (!) éves fennállása óta. Kezdődött 1986-ban egy belsőnézetes szerepjátékkal, ami aztán kilenc részes sorozattá bővült. Eközben növesztett egy jelentős stratégiai oldalágat Heroes of Might & Magic néven, mely talán még a szerepjátékot is felülmúlta népszerűségben, és melynek jelenleg magyarok kezében készül a hatodik része. Hajtott egy egyrészes akció-szerepjáték ágat is, Dark Messiah of Might and Magic néven, amely inkább volt akciójáték karakterfejlesztéssel, semmint az eredeti sorozatra emlékeztető RPG. Lassan már mindenki jelen van a neten, így a kor követelményeinek engedve a sorozat legújabb változata egy böngészőben játszódó stratégiai játék, ezzel fogunk ma foglalkozni.

A műfaj hazánkban talán legismertebb tagja a Travian, az alapjai pedig tulajdonképpen egyszerűek: napi pár kattintással kell menedzselnünk egy birodalmat, ami szépen lassan, akár hetek-hónapok alatt nőhet nagyra a kezeink alatt. Az alapok itt is hasonlóak, ezúttal a jellegzetes Heroes-körítéssel: várakat építünk, bányákat foglalunk, hősöket toborzunk, mindezt ezúttal a böngészőnkben.

Galéria megnyitása

[bold]Kingdoms

[/bold]Induláskor négy vár közül kell választanunk: Haven, Academy, Inferno és Necropolis került a játékba, más-más egységekkel és erősségekkel, melyet pár sorban szépen összefoglal az induló képernyő. A Haven erős egységeit és önálló gazdaságát a drága épületek, és a korlátolt mágiahasználat ellensúlyozza, míg az Academy ennek pont az ellenkezője: gyenge egységek és a kereskedelem szüksége ellensúlyozza az erős mágiahasználatot, és relatíve gyors kezdeti fejlődést. Az Inferno majdnem a Havenhez hasonlítható erősségű egységekkel rendelkezik, viszont a mágiában valamivel jártasabb, ugyanakkor egységei eleinte nagyon gyengék, és a mágia fejlesztése is drága. A Necropolis viszonylag kiegyensúlyozott középutat kínál az egységek és a mágia között, gyors kezdeti fejlődéssel, ám ő is kereskedelemre szorul.

Döntésünk meghozatala után egy várral és egy hőssel kezdünk. Első feladataink között szerepel a bányák elfoglalása, melyekből négyet találhatunk a várunk körzetében. A nyersanyagok a Heroes-sorozatból ismertek lehetnek: arany, fa és kő, mint egyszerűbb anyagok, mellettük pedig a ritka ásványok közé tartozó kristályt, higanyt, ként, és gyémántot bányászhatunk, melyeknek a fejlettebb épületeknél és egységeknél lesz szerepe.

Várunk kezdetben gyakorlatilag csak egy központi épületből áll. A fejlesztés is ismerős lehet a Heroes-ok rajongóinak: építhetünk kocsmát, piacteret, kastélyt, mágustornyot, kovácsot, és a lények különböző toborzóépületeit.

A kocsmából új hősöket toborozhatunk, akik egy minimális kezdősereggel érkeznek. A piaccal tudunk más játékosokkal kereskedni (nyersanyagokat, ereklyéket), illetve ez szükséges ahhoz is, hogy a váraink közt át tudjuk szállítani a kibányászott nyersanyagokat. Ezúttal ugyanis a vagyonunkat váranként tartják nyilván, vagyis a bányák nem egy közös kasszába termelnek, és az egyszerre felhalmozható készlet is véges, de fejleszthető raktárak felhúzásával. A kastély a védők számára biztosít bónuszt, illetve az egységek szaporulatát növeli, míg a kovács ballistákat és katapultokat gyárthat, melyek tulajdonképpen közönséges egységek. A mágustornyot 5 szinten át fejleszthetjük, szintenként 2 varázslatot kapva (kivéve a legfelső szinten, ami csak egyet ad). A lények épületeit is két szintben építhetjük meg, melyek két különböző erősségű lényt adnak. A második szint felépítése után is van lehetőségünk az alacsonyabb fejlettségű, de olcsóbb lényeket gyártani, ha úgy tartja kedvünk. Ugyanakkor a meglévő, első szintű egységeket is felfejleszthetjük a második szintre, ez azonban drágább, mintha rögtön a második szinten vettük volna őket.

 

Kingdoms

Minden építkezés időbe telik. Az egyszerűbb épületek felhúzási ideje pár óra, az igazán fejletteké azonban akár két-három (valós) nap is lehet. Építkezés előtt egy csúszkán állíthatjuk be, mennyire sürgős a feladat: ha akarjuk, gyorsabban, de drágábban építhetünk, ha meg ráérünk, és spórolni szeretnénk, akkor le is húzhatjuk a sebességet, így körülbelül +/- 30 százalékkal tudunk gazdálkodni.

A világtérkép kis, 5x5-ös zónákra van osztva, melynek közepére épülhet egy-egy vár. A birodalmunknak erősforrásoktól, hadseregtől függően alakul ki a hatótávolsága, amin belül bárhová építhetünk új várat. Érdemes ilyenkor megnézni, hogy milyen bányák találhatók az adott zónában, és úgy kialakítani a birodalmunkat, hogy minden ritka erőforrásból legyen legalább egy bányánk, és ne legyünk a kereskedelemre utalva.

Galéria megnyitása

Miután megvan a várunk, első lépés a bányák elfoglalása, az ott található lények leölése. Ezután érdemes lehet a teljes, 5x5-ös zóna minden kockáját elfoglalni, a szörnyek jó adag tapasztalati pontot érhetnek hőseinknek, emellett néha egy-egy felszerelési tárgy is ütheti markunkat, amivel tovább tápolhatjuk hősünket. Közben elkezdhetjük fejleszteni a bányáinkat, amivel azok termelése jelentősen növelhető, több fokozaton keresztül.

A játék indulásakor egy rövid oktatómód után még küldetésekkel is vezet minket, mellyekkel megismerhetjük a harcrendszert, a kereskedelmet, az építkezést, egyszóval a program minden funkcióját, ráadásul az értük járó jutalom eleinte nagy segítséget nyújthat, nem érdemes elkótyavetyélni. Emellett két hétig jelentős ajándékokat is kapunk naponta, illetve más játékosoktól is védve vagyunk, és mi sem támadhatunk meg másokat. A két hét soknak tűnhet, de ennyi idő alatt még esélyünk sincs teljesen kifejleszteni egy várat, épp csak annyira elég ez az idő, hogy kicsit megvessük a lábunkat az új területen.

 

Heroes

Heroes

Hőseinket három tulajdonság határozza meg: támadóérték, védőérték és mágiahasználat. Ezek szintlépéskor automatikusan fejlődnek, emellett azonban képzettségpontokat is kapunk. Tizenhárom kaszt közül választhatunk legfeljebb hármat, melyeknek képességeit ezután több szinten keresztül fejleszthetjük az említett pontokból. A kasztok három csoportra oszthatók: ilyenek a gazdasági, a harci és a mágikus osztályok.

Galéria megnyitása

A gazdasági csoportba tartozók elsősorban az építést, a nyersanyagok termelését, a kereskedést, szállítást befolyásolják kedvezően. Karavánjaink gyorsabban mozoghatnak, a piacon vásárolt áruk olcsóbbak lehetnek, a bányák termelése növelhető, az épületek pedig gyorsabban készülhetnek el, ha erre fejlesztjük valamelyik hősünket.

A harci csoportba tartozó kasztokkal a lények gyorsabban gyarapodnak, a kémek hatékonyabbak lehetnek (és fordítva, az ellenséges kémeket jobb eséllyel fedezhetjük fel), emellett az egységek támadási, és/vagy védekezési értékeit javíthatják.

A mágikus csoportba tartozó kasztok lehetőséget biztosítanak a különböző kategóriájú varázslatok megtanulására, és hatékonyabb használatára. Fekete mágia az ellenfél gyengítésére, fehér mágia a saját egységek erősítésére, idézés új egységek csatába hívására, vagy direkt támadó mágia az ellenfelek megsütésére - ezek közül választhatunk, ha varázslót szeretnénk.

Hőseink több módon is szerezhetnek tapasztalati pontot. A legnyilvánvalóbb (és leggyorsabb) módszer természetesen a harc. De emellett pont jár a bányák fejlesztéséért is, és pont jár a felderítésért, más játékosok kikémleléséért is (erre még visszatérünk). A szintlépések mellett különböző felszerelési tárgyakat is aggathatunk rájuk, mint akármelyik offline Heroes részben, ezzel javítva harcértéküket, vagy épp mágikus erejüket.

 

Might & Magic

Might & Magic

Elkezdtük tehát építeni a birodalmunkat, gyűjtöttünk sereget, megvan a hősünk is, ideje hát rátérni a játék fő elemére: a harcra.

A harcrendszer veleje rém egyszerű, minden egységnek megvan a harcértéke, ami a sereg létszámával szorzódik: például egy 86-os harcértékű gremlinből tizet toborozva egy 860-as erősségű csapatot kapunk. Ezt a harcértéket befolyásolja a hősünk támadás képessége, és egy kő-papír-olló jellegű rendszer. Ez azt jelenti, hogy minden egység beosztható valamilyen csoportba: íjász, gyalogos, lovasság, akik egymás ellen jelentős harci bónuszokat, megnövelt támadási értéket kapnak. Az íjász a gyalogos ellen, a gyalogos a lovasság ellen, a lovasság az íjászok ellen. Minden csatában láthatjuk egymás alatt a felsorakozó ellenfeleket, és az ő erejüket, mi pedig szintén sorba rakhatjuk a mi egységeinket. Aztán elkezdődik a harc: az első sor támadja egymást, majd az egyik elmenekül, a másik pedig támadja a következő sort. Így mennek szépen sorba, amíg valamelyik oldal összes egysége el nem menekül. Csata előtt emiatt aztán érdemes figyelembe venni, hogy milyen sorrendben jönnek az ellenfél csapatai, és a miénket minél okosabban beosztani lehetőleg úgy, hogy a fentebb említett kő-papír-olló rendszerben a mi egységeink legyenek minél többször kedvező pozícióban.

Galéria megnyitása

A csatákat befolyásolhatják a varázslatok: minden csata előtt meg kell adnunk, hogy milyen varázslatot szeretnénk használni, és hányadik körben szeretnénk azt elsütni. A varázslatoknak bizonyos újratöltődési ideje van, használat után egy ideig nem lehet őket másik csatában is elsütni, ráadásul egy ütközetben is csak véges számban használhatók. A különböző mágiák a stratégiai játékoknál sokkal egyszerűbbek, lényegében növelhetik vagy csökkenthetik az egységek támadóértékét, így olyan nagy taktikázási lehetőséget nem adnak, mint a hagyományos Heroes-játékokban.

A csaták lezajlásába menet közben már nem szólhatunk bele, a végeredményt utólag kapjuk meg egy levél formájában, ahol láthatjuk, milyen sorrendben, milyen eredménnyel folyt le az összecsapás, illetve hogy sikerünk volt-e. Ha netán veszítenénk, akkor sem kerülünk rögtön a padlóra: hősünk életben marad, mintha mi sem történt volna, és a sereg egy részét megtarthatjuk.

 

Királyságok

[bold]Királyságok

[/bold]

A Might&Magic: Heroes Kingdoms online, sokszereplős jellegéből adódóan erősen épít a játékosok szövetségeire, a klánháborúkra, a szövetségek közötti összetűzésekre, versengésekre. A térképen jól láthatóan elkülönülő szövetségek egymással csatákat vívhatnak, ostromolhatják a másik várait, sőt akár még el is foglalhatják azt. A várostrom az egyik legérdekesebb, és legveszélyesebb összecsapás: ilyenkor a támadó körbeveszi a védő várát, és azt folyamatosan támadja, naponta összecsap annak seregeivel. Az ostrom több napig is eltart, és ha nem sikerül ezalatt megtörni (vagyis megverni egyszer az ostromló sereget), akkor elveszíthetjük várunkat.

De az ostrom csak a legvégső formája a bajuszok összeakasztásának. A szelídebb lelkű egyének például megelégedhetnek azzal, hogy portyázásra küldik seregeiket a másik területére, annak bányáit, nyersanyagait megtépázva siker esetén. Összecsapás előtt elküldhetjük kémkedni is egy (szóló, csapat nélküli) hősünket, aki jártasságától, szintjétől és a rászánt időtől függő mértékben hozhat információkat az ellenfél seregéről, hőseiről - és ezért még tapasztalati pontot is kaphat.

Galéria megnyitása

A szövetségek sem kizárólag egy közös levelezési listát jelentenek. A klánok egymással háborúzhatnak, vagy meg nem támadási paktumot köthetnek, de éppen szabad átutazási engedélyt is adhatnak egymásnak. Szövetségen belül pedig időnként különleges, az egész szervezetre ható varázslatokat, különleges képességeket is el lehet varázsolni, melyek korlátozott ideig az összes tag számára kedvezően befolyásolhatják a harcokat, és a fejlődést.

A játék világa sem teljesen statikus, ami célt adhat a szövetségeknek is: a fő cél az Asha Könnyei nevű kövek gyűjtése, amiket különleges alkalmakkor lehet szerezni. Ilyen esemény volt például az, amikor Manticore-ok lepték el a világot, vagy éppen mikor egy évszak végével az akkor legnagyobb befolyással rendelkező szövetség kapott ilyet.

Nem tudni még, mi a fejlesztők célja a Könnyek gyűjtésével, a magyarországi indulás óta eltelt relatíve kevés idő alatt még csak a gyűjtés zajlott. Remélhetőleg lehet velük kezdeni valamit, és nem csak a versengés kinevezett trófeái lesznek ezek.

 

Árak, grafika, zárás

Most akkor ez ingyenes vagy sem?

A játék jelen állapotában teljesen ingyenes, viszont megkötéseket tartalmaz. A megkötések a várak és a hősök számát érintik, kezdetben csak három várunk és három hősünk lehet. Azonban ahogy telik az idő, úgy kapunk újabb helyeket. Ez az idő azonban hetekben, sőt hónapokban mérhető. Ezt kiküszöbölendő lehetőségünk van előfizetni, ami minden ilyen korlátot felold, emellett néhány kényelmi funkciót is kapunk, ami például a harcot, és a levelezést könnyíti meg. Szerencsére azonban semmi olyan akadályt nem gördít az előfizetés hiánya, amit ne lehetne elviselni.

M&MHK

A grafikáról és hangokról netes játék révén szó, nem sokat érdemes beszélni. Hangok egyáltalán nincsenek (ó pedig azok a csodás Heroes-zenék), a grafika pedig fix 2D-s, renderelt képekre épít. Sajnos nem is a legszebb, ennél sokkal szebb, stílusosabb 2D-s Heroest is láttunk már. Bár a várak belseje még jól néz ki (noha teljesen mozdulatlan), az egységek és hősök képei és ikonjai viszont kimondottan rondák. A világtérkép véletlenszerűen elszórt terepelemei se túl esztétikusak, viszont pirospont jár azért, hogy az évszakok megjelennek a tájon is: mikor elkezdtünk játszani, még hó borította a területeket, mára már bezöldült a várak környéke.

Galéria megnyitása

Mindent összevetve a Might and Magic Heroes Kingdoms egy korrekt netes stratégia, amit a helyén kell kezelni: napi pár perc kattintgatás, állítgatás, rendszeres vissza-visszanézés, ahogy alakulgat a kezünk alatt a kicsiny birodalmunk. A Heroes-sorozattal egy az egyben összevetni kár lenne, nem egy kategória a kettő, bár elsősorban mégis azoknak tudom ajánlani a játékot, akik már nagyon várják a hatodik “nagy” részt, és addig is ki szeretnének próbálni egy kicsit másmilyen, de azért mégiscsak ismerős Heroest. A kellemes déja vu mindenképpen sokat segít, hogy szórakozva üssük el a munkahelyen/informatika órán a fölös perceinket, azonban hiányzik belőle egy nagyobb cél, hiányoznak a szórakoztató küldetések, a felfedezés öröme. Ehelyett együtt játszunk akár több száz másik játékossal, politizálhatunk, támadhatunk, szövetkezhetünk kedvünkre. Akiben ez megmozgatott valamit, annak induláshoz irány a hivatalos oldal!

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward