Miért nem használ gyorsabb VRAM-ot a GeForce RTX 3080?

Úgy tűnik, a döntésnek nagyon egyszerű oka van: egyszerűen nem bírták volna kellően lehűteni a magasabb effektív órajelen ketyegő memórialapkákat.

Miért nem használ gyorsabb VRAM-ot a GeForce RTX 3080?

Az Nvidia GeForce RTX 3080 bejelentésekor, illetve a kártya megjelenésekor sokan csodálkoztak, miért „csak” 19 GHz-es effektív órajelen ketyeg a 10 GB-nyi GDDR6X VRAM, ugyanis a Micron által fejlesztett memóriachipek a korábbi információk alapján 21 GHz-es effektív órajelen is képesek üzemelni, ám ezt a lehetőséget a jelenlegi GeForce RTX 3000-es kínálatban nem aknázza ki az Nvidia.

A spekulációk először arról szóltak, hogy a dolog mögött a GDDR6X lapkák silány kihozatali aránya lehet, vagyis egyszerűen kevés lapka működik 21 GHz-es effektív órajelen, ám az aktuális hírek szerint nem erről van szó, egyáltalán nem ezért korlátozták 19 GHz-re és 19,5 GHz-re a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 VRAM-ját.

A választ az Igor’s Lab nevű oldal már tudni véli, legalábbis mérésekkel és adatokkal alátámasztva egy hihető elméletet publikált az oldal tulajdonosa, ami mindenképpen logikusnak hangzik. Szerinte érdekes, hogy a GDDR5, GDDR5X és a GDDR6-os memórialapkáknál megadják a maximális üzemi hőmérsékletet, vagyis a TJunction Max értéket, ami mindhárom esetben 100 Celsius fok, ám ezt hőfokot rendszerint nem engedik a gyártók, hogy elérjék a chipek, hiszen az ajánlott üzemi hőfok-tartomány 0-95 Celsius fok – 95 Celsius fok felett növekedhet az esélye az instabilitásnak és a lapkák élettartamát is negatívan befolyásolhatja a túlzott melegedés, 100 Celsius fok felett pedig fizikai károsodásra lehet felkészülni.

Galéria megnyitása
A legmelegebb GDDR6X memórialapka maximális üzemi hőfoka

A GDDR6X esetében nem áll rendelkezésre adat a TJunction Max értékkel kapcsolatban, ám Igor szerint ezek a lapkák akár 120 Celsius fokos üzemi hőmérsékletet is elérhetnek, mielőtt károsodni kezdenének, így szerinte a TJunction Max valahol 105 és 110 Celsius fok környékén helyezkedhet el. Az elmélet bizonyításához számos mérést végzett el infra hőmérővel, illetve egy belsős körökben használt szoftverrel is, amivel kiolvasható a VRAM legmelegebb lapkájának aktuális hőfoka.

A mérések szerint a hosszas tesztelés során 104 Celsius fokig jutott a legmelegebb GDDR6X lapka, ami igen közel van a 105 Celsius fokos feltételezett maximális értékhez. A legmelegebb VRAM lapkák egyébként azért is vannak nehéz helyzetben, mert közvetlen közelükben találhatóak a VRM leginkább melegedő komponensei, ezért is ezek melegszenek a legjobban.

Igor szerint lényegében ez, vagyis a melegedés szabott gátat a maximális effektív órajel beállításakor, ugyanis a magasabb effektív órajelhez magasabb üzemi feszültség, magasabb fogyasztás és így magasabb hőtermelés jár, vagyis még jobban melegednének a memórialapkák, ami jelen helyzetben nem megengedhető a jelek szerint. És persze az is szerepet játszhatott az egyenletben, hogy a 21 GHz-es GDDR6X memórialapkákat drágábban adhatta volna a Micron, így az Nvidia által megcélzott árszintet nem lehetett volna tartani.

A 21 GHz-es GDDR6X lapkák elméletben 10%-kal nagyobb sebességet nyújtanak és így 10%-kal nagyobb hőtermeléssel is dolgoznak, ez pedig a jelek szerint nem fért volna bele a 320 W-os TGP értékbe, azaz a hűtés nem tudta volna megfelelően ellátni a feladatát.

A konklúzió tehát jelenleg az, hogy a melegedés miatt döntöttek az alacsonyabb effektív memória-órajel mellett, ám ez egyelőre csak spekuláció, amit ugyan a logika és a mérések alátámaszthatnak, ám ez mégsem hivatalos forrásból származó állítás – idővel talán az Nvidia is reagál a helyzetre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap