Miért kapta az új Windows a Windows 10 nevet?

A fura elnevezésre két lehetséges magyarázat van – az egyik egy kicsit vicces.

Miért kapta az új Windows a Windows 10 nevet?

Amikor a Microsoft hivatalosan is elárulta, hogy hívják majd az új, következő generációs operációs rendszert, sokan meglepődtek – köztük mi is – hiszen se a korábban emlegetett sima Windows név, sem a Windows 9 elnevezés nem jött be: az új Windows egyszerűen a Windows 10 nevet kapta.

A furcsa nevet logikusan talán azzal lehet magyarázni, hogy a Microsoft az új operációs rendszert nagy lépésként akarja feltüntetni, valamint minél messzebb akar kerülni a baljós Windows 8 elnevezéstől, ami a korábbi negatív fogadtatás miatt nem cseng túl jól. A logikus magyarázat mellett egy vicces is érkezett, amelyben egy Reddit felhasználó – aki egyébként elmondása szerint Microsoft fejlesztőként is dolgozik – elmondja, a Windows 10 elnevezésre egyszerűen a hanyagul megírt programkódok miatt volt szükség. Ilyen például az alábbi is:

Az efféle kódoknál Windows verziószámának ellenőrzése csak az első számig terjed, azaz akkor, ha a Windows 9 elnevezést bevezetik, a régebbi kódok automatikusan Windows 95 vagy Windows 98-nak nézték volna az újdonságot. A Windows 10-es elnevezés alkalmazásával ilyen probléma nincs. A fenti malőr egyébként elkerülhető lenne, ha a kód igényesebben lenne megírva – igaz, a programozók valószínűleg korábban nem gondolták, hogy lesz még a közeljövőben olyan Windows, amelynek a számozása kilencessel kezdődik. A belsős tesztek alkalmával a pletykák szerint kiderült, hogy a Windows 9 név helyett a fentiek miatt mindenképpen másik elnevezést kell keresni.

A fenti magyarázat vicces, de a valódi ok, ami miatt a Windows 10 nevet alkalmazták, látszólag nem ez – vagy csak megpróbálják róla elterelni a figyelmet. A Microsoft a hivatalos szóvivői nyilatkozat alapján azért döntött a Windows 10 név mellett, hogy kifejezze, az új Windows elődjéhez képest nagy előrelépést kínál és új útra lép.

Magyarázatok ide vagy oda, aki szeretné, már kipróbálhatja a Windows 10 Technical Preview névre hallgató bemutató kiadását. A próbához csatlakozni kell a Windows Insider Programhoz, ami egyszerű: a Microsoft fiókkal történő bejelentkezés után csak néhány kattintásra van szükség és már meg is kapjuk a termékkulcsot, valamint az ISO fájl letöltéséhez való linket. Az említett Windows 10 Technical Preview ISO 4,1 GB körüli mérettel bír.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward