Microsoft: Ideje Androidra vagy iOS-re váltani

A Windows 10 Mobile támogatásának végéhez közeledik, ezért a vállalat azt javasolja, hogy a felhasználók vásároljanak más operációs rendszert futtató készüléket.

Microsoft: Ideje Androidra vagy iOS-re váltani

A Microsoft már az okostelefonok térnyerése előtt biztosított operációs rendszert a kézi készülékek, PDA-k számára, de az új generációs eszközök megjelenését mégsem tudta kihasználni, hogy nagy piaci részesedésre tegyen szert. A vállalat 2010-ben mutatta be az első okostelefonját a Windows Phone rendszerrel, amit egészen 2015-ig fejlesztett (Windows Phone 7, 8 és 8.1), de a siker elkerülte, csak néhány százalékos piaci részesedést tudott elérni, majd ennek a helyét átvette a Windows 10 Mobile, ami még kisebb népszerűségnek örvendett, ezért a vállalat 2017 októberében bejelentette, hogy ennyi volt, nincs tovább, minden fejlesztést leállítanak. Az elmúlt valamivel több mind egy évben még kaptak frissítéseket a felhasználók, de ezek új funkciókkal már nem szolgáltak, csak biztonsági és stabilitási gondokra jelentettek gyógyírt, és hamarosan ennek is vége szakad.

A Microsoft kijelentette, hogy teljesen leállítja a Windows 10 Mobile támogatását 2019. december 10-én. Ez azt jelenti, hogy ettől kezdve már a felfedezett sebezhetőségeket sem fogja foltozni a vállalat, teljesen magukra maradnak a Windows 10 Mobile tulajdonosok. Illetve annyit hozzátesz a cég, hogy a harmadik féltől származó fejlesztések még elképzelhető, hogy valameddig tovább futnak, de ezek felett nincs kontrolljuk. A redmondi alakulat létrehozott egy olyan oldalt, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kaphatnak gyors és egyértelmű válaszokat a meglévő felhasználók.

Galéria megnyitása

Érdekes módon a cég teljesen nyíltan (egykori) riválisai felé tereli az embereket, ugyanis a „Mit kell tennie a Windows 10 Mobile felhasználóknak?” kérdésre azt a választ adja, hogy ajánlott olyan támogatott terméket venni, amin az Android vagy az iOS operációs rendszer fut. Az is kiderül ezen a felületen, hogy néhány applikáció még 2020. március 10-ig elérhető marad, és az alkalmazásbolthoz is hozzá lehet majd férni. A vállalat online tárolóján fellelhető biztonsági mentések (például képek vagy rendszer-visszaállításhoz szükséges fájlok) pedig még valószínűleg egy évig, tehát 2020. december 10-ig. tárolva lesznek. A készülékeken levő adatokról, beállításokról pedig a támogatás végén automatikusan vagy manuálisan készülni fog egy biztonsági mentés, hogy ne járjon váratlan veszteséggel a dolog.

Mivel a Microsoft szemében az okostelefonok kegyvesztetté váltak a Windows 10 Mobile sikertelenségét követően, így a mostani döntés egyáltalán nem meglepő. Érdekesség, hogy a redmondiak egyébként nem hagytak fel azzal, hogy mobilos szoftvereket fejlesszenek, csak éppenséggel már a saját applikációikat is az Androidot és az iOS-t fókuszba helyezve hozták létre az utóbbi időben.

És ha már itt tartunk, akkor érdemes azt is megemlíteni, hogy időről-időre hallani lehet olyan pletykákat, hogy a Microsoft készíteni fog egy új generációs mobil eszközt, ami elképzelhető, hogy alkalmas lehet majd telefonálásra is. A hírek szerint egy olyan megoldáson dolgozik a cég, ami egy összehajtogatható kijelzős termék lesz, de még nem lehet tudni, hogy milyen jellemvonásokkal fog szolgálni ezen túlmenően.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap