Micorosft Azure Sphere: Biztonságos alap az IoT eszközöknek

A szilíciumtól a felhőig – ezzel a jelmondattal indul útjára a redmondiak új platformja, ami egyébként Linux alapú rendszert futtat.

Micorosft Azure Sphere: Biztonságos alap az IoT eszközöknek

A Microsoft folyamatosan próbál betörni a Dolgok Internetének képlékeny területére, és most egy olyan terméket mutatott be, ami több éves fejlesztés eredménye. A vállalat a MediaTekkel közösen egy olyan platformot alkotott, mely tökéletes az IoT eszközök biztonságossá tételére és nagyon olcsón hozzáférhető.

Galéria megnyitása

Az Azure Sphere a vállalat elmondása szerint a mikrokontrollerek új generációját hozza el. Olyan megoldásról beszélhetünk itt, ami lényegében egyetlen chip beépítésével jár, de magába foglal mindent ahhoz, hogy biztonságos működést nyújtson a Dolgok Internetével kapcsolatos készülékek számára. Az új ökoszisztéma létrehozása mellett éppen ezért a Microsoft igyekszik kihangsúlyozni a technológiában rejlő kockázatokat is a lehetőségeken túl.

Galéria megnyitása

A Microsoft rámutatott arra a tényre, hogy az IoT fejlesztések esetében szinte mindig azt veszik alapul a cégek, hogy az emberek mindennapjait kényelmesebbé tegyék, és nem számolnak azzal, hogy a megfelelő biztonságot is garantálják. A Dolgok Internetéhez kötődő eszközök sokszor nagyon komoly veszélyforrást jelentenek, de a Microsoft Azure Sphere változást hozhat. Ez az újdonság a teljes felépítésében a biztonságot szem előtt tartva született meg, és a rajta futó operációs rendszerre is igaz ez. Az Azure Sphere OS névre hallgató szoftveres környezetről túl sokat nem árult el a vállalat, azt viszont megtudhattuk, hogy egyedi Linux alapú kernelre épül, ami mindenképpen megadja a pikantériáját. A rendszert úgy alkotta meg a vállalat, hogy agilis és biztonságos legyen minden helyzetben, akár a legváratlanabb pillanatokban is. Ennek köszönhetően az alapot szolgáltató MCU-val az Azure Sphere OS egy rendkívül megbízható platformot alkot.

Galéria megnyitása

A redmondiak biztonsági technológiái mellett a kapcsolati funkciók is részét képezik ennek az Azure Sphere-nek, ami persze nélkülözhetetlen az IoT esetében. De a lehető legjobb megbízhatóságot a Microsoft a felhő bevonásával éri el, szóval még a kapcsolatteremtés közben is ügyel a platform a biztonságra. A kapcsolódást az Azure Sphere Security Service fogja felügyelni. Ez a biztonsági szolgáltatás a viselkedésminták folyamatos vizsgálatával képes felismerni a felmerülő fenyegetéseket és a behatolásokat az eszköz, a felhő és a kapcsolat végpontja között. És még a hardverhez visszakanyarodva, említést érdemel a Microsoft Pluton alrendszer is, ami hardveresen gondoskodik a megbízhatóságról, ez tárolja a biztonsági kulcsokat és végrehajtja a komplex titkosítási műveleteket.

Galéria megnyitása

A Microsoftnál előfordult már, hogy a hardvertervezést is a saját kezébe vette, de ezúttal nincs ilyenről szó. Az Azure Sphere IoT chipet a MediaTek közbenjárásával hozta létre a vállalat. A kínaiaknak van már Dolgok Internetével kapcsolatos egység a palettáján, szóval nem tapasztalatlan partnerrel vágtak bele a megvalósításba a redmondiak. Az MT3620 nem egy izmos „teremtmény”, de a megcélzott feladatkörben nincs is erre szükség. A szóban forgó chip egyetlen 500 MHz-es Cortex-A7 magot, valamint kettő Cortex-M4 feldolgozót foglal magában. Az integrált Wi-Fi 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő és támogatja a 2,4, valamint az 5 GHz-es frekvenciatartományt is. A redmondiak a MediaTekkel azt szeretnék elérni, hogy az IoT piacon érdekelt vállalatok bizalmat szavazzanak a biztonságos üzemet és felhős kapcsolatot támogató Azure Sphere-nek.

A Microsoft Azure Sphere kapcsán az árakról nem kaptunk részletes információt, de a vállalat többször is hangsúlyozza, hogy a felépítéséből fakadóan rendkívül olcsó megoldásról beszélhetünk; egyetlen chipbe van zárva minden szükséges hardveres komponens. A kínaiak most kezdik szállítani az első mintákat a partnereknek, és a tervek szerint a harmadik negyedévben indulhat a tömeggyártás, ekkor válhat széles körben elérhetővé. (Állítólag a későbbiekben más chipdizájnerek is készíthetnek az Azure Sphere-hez saját chipet, de erről több információnk nincs.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward