Kiderült mi drágítja a hajtogatós mobilokat

A kijelző mellett van más olyan komponens is, ami sok fejtörést okoz a gyártóknak az előállítás során.

Kiderült mi drágítja a hajtogatós mobilokat

Az okostelefonok életében a következő komoly fejlesztés az összehajtogatható dizájn lehet, ebben mostanra szinte mindenki egyetért. Viszont ez a technológia nem is hozható össze egyszerűen, a tervezés során olyan akadályokkal kell szembenéznie a gyártóknak, amikkel korábban még nem találkoztak.

Galéria megnyitása
Huawei Mate X

Az egyértelmű, hogy a kijelzőgyártók részéről a hajtogatást elviselni képes megjelenítők létrehozása egy kiemelkedően nehéz feladat, és közel évtizedes kemény munka van a mostani OLED panelek mögött. De nem csak ez adta fel a leckét a szakembereknek. Azt a Huawei és a Samsung is hangsúlyozta, hogy a zsanérok kidolgozása nagyon komplex, nem egyszerű feladat ezeket megalkotni, most pedig a Digitimes iparági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy éppen ezért a gyártásra és a költségekre is nagyon komoly hatása van ennek a komponensnek. A szaklap birtokába jutott információk szerint a megjelenítő mellett a zsanér jelenti a leginkább kritikus pontot, ezt a részét a készülékeknek nehéz megfelelő mennyiségben gyártani, és drága a vállalatok számára.

Galéria megnyitása
A Samsung Galaxy Fold zsanérja belülről

Az olyan mobilgyártók, mint a Huawei vagy a Samsung, találkoztak már korábban is kompakt kialakítású zsanérokkal, ha máshol nem, akkor a notebookok esetében. De a Digitimes egy zsanérbeszállítótól megtudta, hogy a korábban ismert megoldásokat, tapasztalatokat szinte egyáltalán nem lehet alkalmazni a mobiloknál. Egy okostelefonba tervezett szerkezetnek legalább tízszer nagyobb terhelést kell elviselnie, mint egy laptopos megoldásnak, és nemcsak ez nehezíti meg a tervezést, hanem az is, hogy ezeknek jóval kisebb helyen kell elférnie. Elképesztően kifinomult, apró alkotóelemekből álló zsanérokat kell megalkotni, amik akár több mint 100 ezer nyitás után is ugyanolyan hajszálpontosan működnek, mint az első használat alkalmával.

Galéria megnyitása
A Mate X zsanérja közelről

A Digitimes forrása azt állítja, hogy a magas minőségi elvárások mellett nagyon nehéz megfelelő kihozatalt produkálni, éppen ezért 2020 előtt valószínűleg nem lesznek képesek normalizálni a gyártást. Ez pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy hiány lehet majd az összehajtható okostelefonokból. (Így valószínűleg az elképesztően magas árak mellett sem kell attól tartania a cégeknek, hogy hegyekben állnak majd a raktárakban az ilyen mobilok.) A zsanérgyártó azt is elmondta a Digitimes számára, hogy bár sokféle formátumú lehet egy hajtogatós eszköz, a zsanér megalkotása minden esetben nehézkes, mert hasonló elvárásoknak kell megfelelni. A forrás szerint az elkövetkezendő időszakban a beszállítóknak rohamtempóval kell növelnie a kapacitását, és fejleszteni kell a MIM technológiát (Metal Injection Molding), ami a legtöbb zsanérnál szükséges.

A Huawei és a Samsung mellett egyelőre nem tudni, ki lesz a következő gyártó, aki hajtogatható készülékkel rukkol elő, de több cégnél is érik ilyen eszköz. A Xiaomi már azt is belengette, hogy az általuk megálmodott szerkezet jóval olcsóbb lesz, mint a Mate X vagy a Galaxy Fold.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap