Shop menü

MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL VÉDI ADATAINKAT EGY ÚJ SSD A ZSAROLÓVÍRUSOKTÓL ÉS EGYÉB TÁMADÁSOKTÓL

Az ütőképesnek tűnő SSD gyártója sokat ígér, a kérdés csak az, élesben mennyire lesz a helyzet magaslatán.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Mesterséges intelligenciával védi adatainkat egy új SSD a zsarolóvírusoktól és egyéb támadásoktól

Hamarosan egy új SSD sorozat érkezik a piacra, hála a Cigent Technology Inc. szakembereinek, ami a Cigent Secure SSD+ nevet viseli. A friss termékek legnagyobb különlegessége az, hogy kaptak egy AI társprocesszort, ami a gépi tanulás segítségével gondoskodik róla, hogy a zsarolóvírus-támadásokkal szemben ellenállóak legyenek a rajta tárolt adatok, valamint azt is megpróbálja megakadályozni, hogy az adatokat ellopják, vagy éppen titkosítsák a kiberbűnözők.

Az új SSD kétféle szoftvert használ a védelem teljessé tételéhez. Egyrész rendelkezésre áll egy Cigent Data Defense névre keresztelt alkalmazás, ami egyelőre csak Windows alatt működik, másrészt egy beágyazott szoftvert is készítettek a fejlesztők, ami akkor védi meg az adatokat, ha a Windows alatt futó alkalmazást valahogy mégis letiltanánk a kiberbűnők. A védelem elsődleges célja, hogy még azelőtt elcsípje a zsarolóvírus-támadásokat, mielőtt azok bármiféle kárt tennének az SSD-n tárolt adatokban. Ehhez a nyomtatott áramköri lapon található AI processzort használják, ami gépi tanulásra támaszkodó algoritmusok segítségével monitorozza az adatokkal kapcsolatos aktivitásokat, és ha gyanús fájlműveleteket tapasztal, működésbe lépteti a védelmet. Természetesen a felhasználók külön módosíthatják a támadásdetektáló algoritmus érzékenységét, amennyiben túl sok fals pozitív riasztást generálna a szoftver.

Amennyiben megtörténik a baj, azaz zsarolóvírus-támadásra kerül sor, az SSD aktiválja az úgynevezett Shield Up védelmet. Ennek részeként többfaktoros felhasználó-azonosítást igényel ahhoz, hogy a felhasználók hozzáférhessenek a védett fájlokhoz, valamint ezzel egy időben az adatokhoz történő összes illetéktelen hozzáférést blokkolni kezdi, legyen szó malware általi próbálkozásokról, vagy éppen a megfelelő jogosultsági szinttel nem rendelkező Windows folyamatok bármelyikéről. A felhasználóknak persze arra is lehetőségük van, hogy read-only, azaz csak-olvasható módra állítsák az adattárolót, így a adatokat sem módosítani, sem törölni, sem titkosítani nem tudják a támadók algoritmusai, ezáltal váltságdíjat sem követelhetnek értük.

A támadás detektálásakor a Cigent Data Defense szoftver az illetékes felhasználóknak értesítést küld, valamint ezzel egy időben arra is javaslatot tesz, hogy a hálózatra kapcsolódó összes többi Cigent védelemmel rendelkező rendszernél kapcsolják be a Shield Up védelmet, így azok a rendszerek is védettek lehetnek, amelyek még nem lettek felszerelve Secure SSD+ típusú SSD kártyával.

Galéria megnyitása

A biztonságot fokozza, hogy az SSD szoftvere az összes fájlműveletet és hozzáférést naplózza, vagyis szinte lehetetlen úgy módosításokat végezni a fájlokon, hogy annak ne legyen nyoma. Nyilván persze ez is kijátszható a megfelelő módszerekkel, amennyiben a támadóknak valamire nagyon-nagyon szükségük van, de ez már más kérdés. Az esetek többségében ez a védelem bőven elegendő lehet, és abban is segíthet, hogy a kiberbűnözők ne tudják kikapcsolni a biztonsági szoftvereket. Ha ez mégis megtörténik, a beágyazott tárhelyen lévő szoftver veszi át a védelmi feladatot és elrejti az SSD-n tárolt adatokat, így azok biztonságban lesznek. A szoftvert később új funkciókkal is frissíteni fogják, amelynek köszönhetően a meghajtót sem klónozni, sem törölni nem lehet majd, illetve a rajta tárolt adatokat sem lehet semmilyen módon elérni, ha egy másik operációs rendszerrel ellátott konfigurációba kerülnek. Hogy a termék tényleg kellően biztonságos-e? Az első komolyabb biztonságtechnikai átvizsgálás alkalmával erre is fény derül majd az elkövetkező hetek vagy hónapok folyamán.

A Cigent Secure SSD+ kártyák esetében fontos, hogy a megfelelő működés érdekében elsődleges adattárolóként kell használni és az operációs rendszert is erre kell telepíteni. Jelenleg csak Windows támogatást élvez a termék, de a későbbiekben a népszerűbb Linux disztribúciók támogatásával is felvértezhetik. Azt persze érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi ML algoritmus nem egy teljesen tökéletes megoldás, azaz érdemes mellette egyéb biztonsági módszereket is alkalmazni, ugyanis egyes esetekben elképzelhető, hogy a védelem már csak akkor aktiválódik, amikor a zsarolóvírus elkezdte az egyes fájlok titkosítását.

Az új SSD kártya a hírek szerint kétoldalas M.2-2280-as formátumban érkezik, vagyis az ultravékony noteszgépekben nagyrészt nem fog elférni. Az egyelőre nem derült ki, hogy az adattároló pontosan milyen paraméterekkel rendelkezik, ám remélhetőleg erre is hamarosan fény derülhet, ugyanis a gyártó szerint 2023 májusában indul a forgalmazás. Az elkövetkező hetek folyamán egyebek mellett a teljesítményről és az árazásról is szó eshet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére