Mesterséges intelligenciával felturbózott videón az 1911-es New York

Hosszú út vezetett oda, hogy a fekete-fehér állóképekből 4K 60 FPS videók születhessenek.

Mesterséges intelligenciával felturbózott videón az 1911-es New York

Az emberiség hihetetlen dolgokra lett képes fejlődése több ezer éve során és ennek egyik fontos mérföldköve volt az, amikor először volt lehetősége megállítani az időt fényképeken keresztül.

Amikor az első mozgókép elkészült, azzal a világ egyik legnagyobb szórakoztató iparának alapkövét tették le, a filmek és videó anyagok nézése az emberek életének szerves része lett. A korai felvételek viszont mai szemmel nézve nem felelnek meg az érzékeny szemünk által elvárt High Definition fogalmának. A mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulási módszer segítségével a számítógép az emberiség adott témában szerzett összes tapasztalatát képes elemezni, majd kis korrekció után abból valami használhatót alkotni.

Míg az mesterséges intelligencia (artificial intelligence) önállóan tanul és próbálja a megoldást megtalálni a problémára, addig a gépi tanulás (machine learning) módszerbe beleöntenek mindenféle adatot és az átlagból kiindulva próbálja kitalálni azt, hogy mire van szükség az adott szituációban. Természetesen a világot ezek az eszközök nem csak jobbá tehetik, hanem persze a butaság felé is sodorhatják és veszélyes is lehet. Viszont addig is, amíg nem férkőznek be jobban a hétköznapjainkba, ezeknek az eszközöknek a segítségével megismerhetjük a múltat olyan módon, ahogyan még soha korábban.

Denis Shirayev egyike azoknak, akik a régi felvételeket olyanná varázsolják, amilyennek csak azok láthatták, akik ott voltak a helyszínen és a kamera lencséjén keresztül vizsgálták a világot. A világ legrégebbi filmje, "A vonat érkezése" egy rövid mozgókép, ami megváltoztatta a történelmet, de mai szemmel nézve már nem túl izgalmas.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk a felvételt 60 FPS-sel és 4K változatban. Ehhez Denis a Gigapixel AI-t hívta segítségül.

Van, aki továbbgondolta Denis munkáját és megalkotta ugyanezt a videót már színes változatban:

Denis és az általa használt mesterséges intelligencia legújabb műve pedig az 1911-es New Yorkot hozza el hozzánk soha nem látott közelségbe. Kezdjük itt is az eredeti verzióval, amit utólag már javított sebességgel és hozzáadott hanggal tett közzé guy jones a YouTube-on:

Denis munkája pedig a fenti videóra épül, nézzük meg hát, hogyan nézett ki színesben és felskálázva ugyanez a felvétel.

Az látszik, hogy nem mindenütt sikerült eltalálni a térbeli objektumok határait (főleg az elején feltűnő), de összességében olyan módon elevenedik meg számunkra az utca, ami a készítő számára is elképzelhetetlennek tűnt akkoriban. Kíváncsian várjuk, milyen felvételek elevenedhetnek meg még számunkra a múltból a technológiának köszönhetően. Addig is, itt egy felvétel a Holdon való kocsikázásról.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap