Mennyit lassul egy másfél évig bányászásra használt GeForce RTX 2080 Ti?

Erre egy YouTuber kereste a választ, ám a végeredmény kicsit csalóka, ugyanis a jelek szerint nem figyelt oda két fontos részletre.

Mennyit lassul egy másfél évig bányászásra használt GeForce RTX 2080 Ti?

Elég régóta lebeg egy érdekes kérdés a kriptovaluta-bányászattal foglalkozók és az átlagfelhasználók körében: vajon a huzamosabb ideig bányászó videokártyák lassulnak az idők során a fokozott igénybevétel miatt? Erre a kérdésre próbál választ adni egy YouTuber, aki a Testing Games csatornán publikálja munkáit, méghozzá egy használt GeForce RTX 2080 Ti videokártyával, ami másfél éven keresztül bányászott kriptovalutát, szinte megállás nélkül. Ehhez a videokártyához szerzett egy új, „0 KM-es” GeForce RTX 2080 Ti-t is, ami ereje teljében várja a különböző terhelésformákat, így e két videokártya tesztelésével végre pont kerülhet a sokakat foglalkoztató ügy végére. Legalábbis eleinte úgy tűnhet – de erről majd később.

A teszt során többféle játékkal is megizzasztotta a két kártyát a youtuber: a felhozatalban jelen volt a CyberPunk 2077, a Battlefield V, illetve a Forza Horizon 4 is. A mérések alapján a bányászkártya átlagosan 10% körüli lemaradást hozott össze az új modellhez képest, de Forza Horizon 4 alatt ennél is nagyobb, 20%-os különbség mutatkozott a két termék között. A teljesítménykülönbséget természetesen az órajel-különbség okozta, ami abból fakadt, hogy a bányászatra használt kártya terhelés alatt 16 Celsius fokkal magasabb üzemi hőmérsékleten dolgozott. A GPU Boost átlag-órajel ennél a modellnél 100 MHz-es lemaradásban volt az új GeForce RTX 2080 Ti-hez képest, ami megmagyarázza a teljesítménykülönbséget.

Sajnos arra nem tért ki a teszt, hogy a fokozottabb melegedést pontosan mi okozza – erősen valószínű, hogy a hosszantartó fokozott terhelés miatt a hővezető lapkák és a GPU felületére helyezett paszta egyaránt elöregedett, kiszáradt, ami a hővezetés romlását eredményezi, plusz az is valószínű, hogy a hűtő sem esett át egy általános tisztításon, amelynek keretén belül legalább a por nagy részét kifújják a lamellák közül.

A fenti jelenségek egy átlagos, gamer célokra használt videokártyánál is előfordulnak, maximum hosszabb idő múlva válik észrevehetővé a teljesítménycsökkenés, így bizonyos időközönként érdemes tisztítani a hűtőt, valamint néhány évenként – először a jótállás lejártát követően – a pasztázást és a hővezető lapokat is érdemes megújítani. Ezt akkor is érdemes elvégezni, ha használt videokártyát vásároltunk és a teljesítmény valamiért nem úgy alakul, ahogy az elvárható lenne – használt kártya vásárlásakor akár az új paszta, a hővezető lapok, illetve a cseréhez szükséges idő árával is megpróbálhatunk alkudni, maximum nemleges választ kapunk.

A fenti tesztet a hűtő tisztítása, illetve az említett komponensek cseréje után is érdemes lenne elvégezni – talán sor kerül erre is. Amennyiben így lesz, arról természetesen beszámolunk majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap