Mennyi víz van a Földön?

Pár héttel ezelőtt közzétettek egy érdekes kép a Földről, amelyen egyetlen gömbbe „gyűjtötték” a bolygónkon található teljes vízkészletet (édeset és sósat, folyékonyt és fagyottat egyaránt).

Mennyi víz van a Földön?

Pár héttel ezelőtt közzétettek egy érdekes kép a Földről, amelyen egyetlen gömbbe „gyűjtötték” a bolygónkon található teljes vízkészletet (édeset és sósat, folyékonyt és fagyottat egyaránt), és a Föld mellé helyezték szemléltetés gyanánt. A gigantikus „vízcsepp” 1385 kilométer átmérőjű, és térfogata 1391 millió köbkilométer. Ezek kétségkívül elég impresszív számoknak tűnnek, azonban eltörpülnek a Föld méretei mellett. Bolygónk átmérője 12 256 kilométer, a képen látható, hozzá képest aprócskának tűnő csepp mégis elegendő vizet tartalmaz ahhoz, hogy felületének több mint 70 százalékát beborítsa.

A nagyobb kék gömb mellett látható az édesvíz teljes mennyisége, amelyet egy 272,8 kilométer átmérőjű csepp reprezentál. Ennek jelentős része talajvíz, és a képen alig látható aprócska csepp jelzi a felszíni édesvizek teljes mennyiségét, ennek az átmérője mindössze 56,2 kilométer (katt a képre a nagyobb felbontású változatért).

A dolog folytatásaként azóta elkészült a Naprendszer legnedvesebb égitestjének, a Jupiter Európa nevű holdjának hasonló képe is, amely a Galileo űrszonda adatai alapján két-háromszor annyi vizet tartalmaz, nagyrészt jég formájában, mint amennyi a Földön található mennyiség összessége. Ekkora vízkészlet mellett jelentős esély van arra, hogy a jégréteg alatti részeken valamiféle élet is található a bolygón, a kutatók többsége legalábbis így véli. Ennek felfedezéséhez persze elképesztő vastagságú jégen kellene átfúrni, de ki tudja, mit hoz a jövő. A képek mindenesetre magukért beszélnek.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward