Mélyvízbe dobtuk az ADATA legújabb, Pro sorozatú SSD-it

Vendégül láttuk az SX8200 Pro és az SX6000 Pro család 512 GB-os tagjait.

Mélyvízbe dobtuk az ADATA legújabb, Pro sorozatú SSD-it

Még gyorsabb ADATA SSD-k a szorítóban

Az ADATA tavaly év végén három Pro sorozatú SSD családdal is előrukkolt, amelyek tulajdonképpen a meglévő modellek felturbózott változatainak tekinthetőek. Az SX8200 Pro és a Gammix S11 Pro képviseli a csúcsot, ezek alapok terén azonosak is, így jelen teszt eredményei a Gammix S11 Pro modellekre is vonatkoztathatóak. Az olcsóbb M.2 NVMe SSD-k táborát célzó SX6000-es család helyére egy SX6000 Pro névre keresztelt sorozat érkezett, amelynek tagjai szintén gyorsabbak, mint elődeik. Az új SSD-k az aktuális információk szerint ugyanúgy 64-rétegű 3D TLC NAND Flash lapkákat használnak, mint a korábbi változatok, a változások máshol kereshetőek.

Az SX8200 Pro család tagjai egy Silicon Motion SM2262EN típusú vezérlőt kaptak, ami még mindig két ARM Cortex-R sorozatú processzormaggal üzemel, valamint még mindig nyolc NAND csatornát tud kezelni. Hardver terén tehát nincs igazán változás, ám a firmware alaposan átalakult, hála a Silicon Motion szakembereinek. A cél természetesen a minél nagyobb teljesítmény elérése volt.

Galéria megnyitása

A gyorsulás főként a folyamatos és véletlenszerű írási tempónál érhető tetten, ahol esetenként akár 50%-os, vagy ennél nagyobb előrelépést is láthatunk, míg a folyamatos és véletlenszerű olvasási sebességeknél 10-20% körüli gyorsulásra lehet számítani. Strapabíróság terén nincs változás, csak úgy, ahogy jótállás terén sem. Fontos viszont, hogy az adattároló kapacitások nőttek, valamint a korábbi 960 GB-os modell fölé egy 2 TB-os változat is érkezett, amelynek hivatalos megjelenésére még egy picit várni kell.

Az SX6000 Pro család tagjainál már nem csak egyszerű firmware frissítés történt, hanem annál sokkal több. A korábbi PCI Express 3.0 x2-es csatolófelületet PCI Express 3.0 x4-es váltotta fel, az NVMe 1.2-es protokoll helyét pedig 1.3-as vette át, hála az új vezérlőnek. A 64-rétegű 3D TLC NAND Flash lapkák változatlanok, ám a sebességek már jelentősen javultak, hála a Realtek RTS5763DL vezérlő áldásos munkájának.

Galéria megnyitása

Persze a PCI Express 3.0 x4-es sávszélességet ez a modell sajnos nem tudja teljes mértékben kiaknázni, ugyanis költséghatékony vezérlő dolgozik rajta, de az SX6000-es sorozatnál alkalmazott RTS5760-as megoldáshoz képest jelentős gyorsulást hoz. Adattároló kapacitás terén itt csak egy fontos változás történt: a 128 GB-os modellt nyugdíjazták, így a friss kínálat négy helyett már csak három példányból áll.

Az SSD-k és tartozékaik

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Mind az SX8200 Pro, mind pedig az SX6000 Pro mellé jár egy-egy felragasztható hűtőlemez, amellyel egyenletesebben eloszlathatjuk a termelődő hőt, így megszűnnek a forró pontok, valamint a hő leadása is hatékonyabbá válhat. Annak érdekében, hogy megmutathassuk, mennyit számít a hűtőlemez, első körben nélküle, majd vele is lemértük, mennyire melegszenek az egyes SSD-k. Erre később még kitérünk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az SSD-n és a hűtőlemezen kívül egyebet nem rejt a doboz, de igazából nincs is másra szükség. Az M.2-es slot rögzítő csavarját rendszerint nem az SSD-hez, hanem az alaplaphoz adják, dokumentációra pedig abszolút nincs semmi szükség. Egy dolog viszont még jól jöhet, amiért érdemes ellátogatni az ADATA hivatalos weboldalára, ez pedig nem más, mint az SSD Toolbox, ami egy elég sokoldalú szoftver.

Szoftver

Galéria megnyitása

Mindkét új ADATA SSD meghajtóhoz letölthetjük az SSD ToolBox névre keresztelt segédprogramot, amelyen keresztül ellenőrizhetjük az SSD aktuális állapotát, de akár tartalmának biztonságos törlésére, vagy éppen a firmware frissítésére is sort keríthetünk, ha szükséges. A főmenüben látjuk, mennyi adatot írtunk már az SSD-re, valamint annak egészségi állapotát, illetve hátralévő élettartamát is megtekinthetjük.

Tesztkonfiguráció

Galéria megnyitása

A tesztekhez egy Windows 10 Professional x64 operációs rendszerrel ellátott AMD RYZEN 5-ös konfigurációt használtunk, amely az alábbi komponensekből állt.

  • Alaplap: ASROCK X470 Taichi
  • Processzor: AMD RYZEN 5 2600X(Noctua NH-U9S hűtővel és Cooler Master E1 Essential pasztával)
  • Rendszermemória: 2 x 4GB DDR4-2933 MHz
  • Adattárolók:
  • Tápegység: Cooler Master V850
  • Ház: Cooler Master TestBench
  • Operációs rendszer: Windows 10 Professional x64 (April 2018 Update)

Hőmérsékletek

Ahogy szoktuk, ezúttal is megvizsgáltuk, mennyire melegszenek az SSD-k. Azoknál a modelleknél, ahol lehetőség volt külön hűtőlemez alkalmazására, mert az adott gyártó mellékelt ilyet, ott megnéztük hűtőlemezzel és hűtőlemez nélkül is a hőfokokat. Az SX8200 Pro gyakorlatilag mind üresjáratban, mint pedig terhelés alkalmával ugyanazokat az értékeket produkálta, mint elődje, így ezen a téren túl sok érdekességről nem tudunk beszámolni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az SX6000 Pro természetesen hűvösebb volt nagyobb teljesítményű társánál, ám a hűtőlemez ebben az esetben is hasonló mértékű előnyöket nyújtott: 2-3 Celsius foknál többet nem igazán lehet nyerni az efféle megoldásokkal Persze ettől még érdemes őket használni, hiszen mindenképpen hozzájárulnak az SSD vezérlő élettartamának növeléséhez.

ATTO Disk Benchmark

A QD4-es eredmények alapján az SX8200 Pro sokat gyorsult, ami elegendő ahhoz, hogy az esetek többségében az élen, illetve az élmezőnyben állja a sarat – esetenként nagyon el is húz riválisaitól, amit nagyon jó látni, hiszen a verseny fokozódása újításokra kényszeríti a feleket. Az SX600 Pro QD4-es teljesítménye többnyire csak arra elég, hogy a SATA 6 Gbps-os meghajtókat lenyomja, igaz, 4K-s írási és olvasási tesztek alkalmával azért meglepően jól szerepel, hiszen az SX8200 Próval együtt az élmezőnyben foglal helyet.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az második teszt QD10-es moduljánál azt látjuk, hogy az SX8200 Pro nem csak papíron gyorsabb elődjénél, de a valóságban is, így pedig a Samsung 970-es sorozatát is szépen meg tudja szorongatni. A QD10-es írási tesztekben viszont még mindig a 860-as és 960-as sorozatú megoldások remekeltek, olvasási teszt alkalmával azonban már sokat javított az SX8200 Pro a sima SX8200 eredményén.

CrytalDiskmark

A következő tesztprogram 4K-s megmérettetéseiben nagyon jól szerepel az SX8200 Pro, ugyanis uralja a mezőnyt, valamint folyamatos olvasási sebesség terén is a mezőny legjobbja, a folyamatos írási tempó azonban a 970 EVO számára fekszik jobban, legalábbis ebben a tesztben. Az SX6000 Pro a 4K-s tesztek többségében remekel, csak a Q8T8 tesztekben vérzik be a szeme az erőlködéstől, folyamatos írási és olvasási tempó terén pedig a papírformát hozza, vagyis csak a SATA 6 Gbps-os modelleknél gyorsabb.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

AS SSD Benchmark

A következő teszt általános sebességméréseinél azt tapasztaltuk, hogy folyamatos írási sebesség terén az SX8200 Pro jobb, mint elődje, a folyamatos olvasási sebesség azonban gyengébb lett, mint korábban volt. A 4K-s olvasási és írási sebességek némileg kárpótolnak ezért, csak úgy, ahogy a 4K-64 Thrd írási eredmény is, de a 4K-64 Thrd olvasási tesztben megint csak rosszabb az új modell, mint a régi. Ha az írási és olvasási késleltetést nézzük, akkor viszont toronymagasan az első az SX8200 Pro. A másik újdonság, vagyis az SX6000 Pro teljesítménye már nagyon hullámzó, azaz bizonyos tesztekben az élmezőnybe ugrik – például 4K írás alkalmával – egyéb esetekben azonban a mezőny második felében foglal helyet, esetenként az utolsó helyen is. Kiegyensúlyozott teljesítményről nem igazán beszélhetünk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az AS SSD másolás-szimulációs tesztjeiben az ISO mérésnél megint lassabb az SX8200 Pro, mint elődje, a Program és a Game tesztben azonban lekörözi a teljes mezőnyt. A Program tesztben ráadásul az SX6000 Pro a második, ami szintén kellemes meglepetés.

IOMeter 1.1.0

Az IOMeter első tesztjében, amely QD4 lekérdezési mélység mellett, 1 MB-os blokkokkal zajlik, elég egyértelmű kép rajzolódik ki. Az SX8200 Pro magabiztosan vezet a két 970-es sorozatú Samsung meghajtó előtt, az SX6000 pedig a negyedik helyre vett bérletet egy rövid időre. A 4KB-os blokkokkal zajló tesztek alkalmával aztán az SX6000 Pro alaposan lemorzsolódik, visszaszorul az utolsó előtti helyre, az SX8200 Pro azonban megtartja az első helyet, igaz, ezúttal az SX8200 és a Samsung 970 Pro ellen folytat kiélezett küzdelmet (ami szép eredmény nagyon, tekintve, hogy utóbbi mennyivel drágább).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A QD32-es beállítással zajló tesztek esetében az SX8200-hoz mérhető gyorsulás látványos. A 4 KB-os blokkokkal zajló méréseknél viszont csúnyán leszerepel az SX8200 Pro, ugyanis csak az SX6000 Prót tudja megelőzni, közvetlen elődje szintjét még csak meg sem közelíti, tehát úgy látszik az új firmware-nek azért hátrányai is vannak.

Fájlmásolással kapcsolatos tesztek

Az SSD írási sebességét vizsgáló tesztcsokor három tesztjében az SX8200 Pro az élmezőnyben végez, de csak a nagy fájllal zajló mérésben tud első lenni, a kis fájlokkal már a 970 Pro, a vegyes terheléssel pedig a korábbi SX8200 birkózik meg jobban. Az SX6000 Pro is remekül állja a sarat az első két tesztben, a vegyes terhelés viszont már nem megy neki annyira jól. A meghajtón belül zajló teszteknél az SX8200 Pro a legjobb, az SX6000 Pro azonban itt is a mezőny első felében foglal helyet, ami igen szép eredmény.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az olvasási sebességet vizsgáló megmérettetésekben szintén az SX8200 Pro győz, ami a papírforma alapján nem egy nagy meglepetés. Itt már csak a nagy fájllal való munkában tud jeleskedni az SX6000 Pro, ami nagyon kellemes meglepetés, hiszen a specifikáció alapján ezt semmiképpen nem várnánk – a 3 mérés átlaga alapján pedig ez a helyzet. Utóbbi esetre az lehet a magyarázat, hogy a termék használja az NVMe protokoll 1.3-as változatának újítását, a Host Memory Buffer funkciót, amelynek keretén belül a rendszermemóriát is bevonja a vezérlő a különböző feladatok gyorsításába. Ez itt most jókora előnyt hozott, de ez egy igenspeciális eset.

Verdikt

Galéria megnyitása

Az új ADATA SSD meghajtók közül az SX8200 Pro tulajdonképpen csak egy új firmware-rel ellátott SX8200-as modellnek tekinthető, a szoftverfejlesztők azonban remek munkát végeztek, hiszen több tesztben is képes megszorongatni riválisait, a normál SX8200-as meghajtóhoz képest pedig többnyire tényleg sokkal jobban teljesít. Néhány tesztben érdekes módon viszont alulmarad az előddel szemben, de ez szerencsére nem túl gyakori. Az SX8200 Pro összességében nagyon jó ajánlatnak minősül, hiszen 5 év jótállással érkezik, strapabíró és sebességek terén is igazán ütőképes. Ára valamivel a 970 EVO alatt helyezkedik el, ám a tesztek alapján sok esetben jóval gyorsabb nála, így mindenképpen kiérdemli az ajánlott vétel címet. Az SX8200 Pro mellett szól a kicsivel nagyobb strapabíróság, a hűvösebb működés, a gyárilag mellékelt hűtőlemez, valamint a kedvezőbb ár is. Az 512 GB-os újdonság jelenleg 36 990 forintba kerül, a Samsung 970 EVO 500 GB-os változatáért pedig 39 950 forintot kérnek el. Akármelyiküket is választjuk, nem fogunk csalódni, az biztos.

Akkor viszont, ha gyakran másolgatunk az SSD-re nagyméretű, több tíz, vagy több száz GB-os állományokat – például rengeteg nyers videót vágunk, sok nagyméretű film fordul meg a meghajtón, vagy egyéb terhelésforma miatt –, akkor a 970 Pro még mindig a legjobb választás az MLC chipeknek is köszönhetően. Bár közel 20 000 forinttal többe kerül, ~kétszer strapabíróbb, mint az SX8200 Pro (320 TBW v.s 600 TBW a fél terás példányoknál).

Galéria megnyitása

A második szereplő, vagyis az SX6000 Pro már szerényebb teljesítményre képes, igaz, néha azért tud meglepetéseket is okozni. Ez a modell szintén 5 év jótállással érkezik, szintén 300 TBW írásmennyiséget visel el élettartama során, valamint szintén jár hozzá a gyári hűtőlemez is, ami a költséghatékony régióban szép meglepetés. Az SX6000 Pro valamivel hűvösebb, mint az SX8200 Pro, cserébe viszont többnyire sokkal szerényebb teljesítményt is nyújt. Ára a cikk írásának pillanatában 30 590 forint, ami a teljesítmény alapján kicsit többnek tűnik az indokoltnál, de így is jó költséghatékony megoldás (viszont ha belefér, mi inkább a nagytestvért választanánk).

A tesztben szereplő ADATA SSD-ket a hazai képviselettől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönetet értük!

Hasznos hivatkozások

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap