Mégsem lesz az évszázad üstököse a C/2019 Y4 ATLAS

A felfedezése óta ígéretesen fényesedő égitest darabjaira hullott.

Mégsem lesz az évszázad üstököse a C/2019 Y4 ATLAS

Az először december 28-án detektált üstökös katasztrófájáról a Virtual Telescope Project 2.0 egyik csillagásza, Gianluca Masi számolt be, aki április 11–12-én készített képeket az égitestről. A felvételeken úgy látszik, hogy a kométa legalább három-négy nagyobb darabra esett szét valamikor az elmúlt napokban.

Ami nagy kár, tekintve, hogy a C/2019 Y4 ATLAS a legfényesebb üstökösnek ígérkezett a Hale–Bopp 1997-es látogatása óta. A szakértők azt jósolták, hogy a hónap második felében az északi féltekéről szabad szemmel is jól látható lesz, és várhatóan akkora csóvát növeszt, ami az éjszaka nagy részében megfigyelhető marad az égbolton. Ezt azonban a fragmentálódás minden bizonnyal megakadályozza.

Az erősen elnyújtott pályán keringő üstökös nagyjából 6000 év alatt kerüli meg a Napot. Szétesése nem érte teljesen váratlanul a szakértőket, mivel rendkívüli ütemben fényesedett a csillaghoz közeledve, ami azt jelenti, hogy egyszerre nagy mennyiségű fagyott illékony anyag szabadult fel belőle. Ez az intenzív gázkibocsátás pedig könnyen összeomláshoz vezethet egy olyan égitesten, amelyet döntően a jég tart össze.

Galéria megnyitása

A szétesés első jeleiről április 6-án érkeztek a hírek, amikor Quanzhi Ye, a Marylandi Egyetem kutatója arról számolt be, hogy a fő üstökösmagon kívül megfigyelt egy, a porcsóvával egy vonalba rendeződő, hosszúkás „pszeudomagot”, és ezzel egy időben a portermelés is visszaesett. A szakértő ebből arra következtetett, hogy a magban valami drasztikus történhetett.

Ezt később Masi megfigyelései is megerősítették, aki az elmúlt hétvégén részletes felvételeket készített az üstökösmagról. A felvételek alapján a mag legalább négy darabra esett szét, amelyek eltérő fényességgel rendelkeznek. A legnagyobbnak a leginkább nyugatra eső fragmentum tűnik.

Mivel a mag szétesésével jelentősen megnőtt a felszín, amelyet a Nap melegíthet, a szakértők azt várják, hogy innentől a darabok még gyorsabb párolgásnak indulnak, és maguk is egyre kisebb darabokra esnek szét, ahogy a törmelékhalom egyre közelebb kerül a Naphoz. Ezzel együtt pedig a várt égi látványosság is elmarad, egy jól látszó üstökösmaghoz és csóvához ugyanis ennél sokkal lassabb, kontrolláltabb anyagfelszabadulásra lett volna szükség.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap