Megoldódott a ZTE ügye, tovább folytathatja a működését a vállalat

Új büntetést kapott a ZTE, a korábbi szankcióját pedig visszavonja az Egyesült Államok. A kínaiak még több pénz kifizetésére kényszerülnek, de így már nincs szó a megszűnésről.

Megoldódott a ZTE ügye, tovább folytathatja a működését a vállalat

A ZTE viszonylag olcsón megúszhatja azt a tiltott kereskedelmi ügyet, ami már évek óta lebeg a vállalat feje felett, és amit nem kezelt túl jól az elmúlt időszakban. Az Egyesült Államok jelentősen felpuhítja a korábbi büntetését, és ennek köszönhetően a cég működése minden gond nélkül újraindulhat.

A kínai telekommunikációs eszközöket gyártó vállalat évekkel ezelőtt megszegte az Észak-Koreára és Iránra kivetett kereskedelmi korlátozásokat. Olyan eszközöket szállított titokban ezeknek az országoknak, amiket egyáltalán nem lett volna szabad. A ZTE az ügyből nem igazán tett szert komoly bevételre, mert kis tételekkel látta el az embargó alá eső területeket, de az Egyesült Államok nagy büntetéssel sújtotta. A vállalatot annak idején 892 millió dolláros büntetés megfizetésére kényszerítették, és további 300 millió dolláros büntetést kötöttek feltételekhez. Ezen felül más vállalások is részei voltak a megállapodásnak, például 35 alkalmazott bónuszát csökkentenie kellett volna a ZTE-nek, de ennek nem tett eleget a kínai alakulat. Az USA szokatlan keménységgel torolta meg áprilisban a kínaiak döntését. A korábbi büntetésen felül 7 évre eltiltotta a céget minden amerikai gyártmányú komponenstől. Mivel a ZTE 25-30%-ban ilyen megoldásokat használ, a tiltást követően nem bírta sokáig, májusban leállította az értékesítését.

A cég sorsáról az elmúlt hetekben több pletyka is szárnyra kapott, de a hivatalos megállapodás csak most született meg. A ZTE-nek további pénzbüntetést kell fizetnie, és egyebek mellett a vállalathoz egy olyan amerikai delegáció érkezik, akinek rálátása lehet majd a teljes működésére, tehát egy felügyeleti bizottság ellenőrzése alatt áll majd.

Galéria megnyitása

A híresztelések korábban akár több milliárd dolláros további büntetést sem tartottak kizártnak azért, hogy a ZTE tovább folytathassa a működését, de végül szerényebb bírságot kapott. 1 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie a vállalatnak a korábban kiszabott 892 millió dolláros összegen felül, ami igazából eltörpül a bíróság korábbi döntése mellett. A mostani megállapodás része még az is, hogy a vállalatnak meg kell tisztítania az igazgatói tanácsot, valamint az ügyvezető csapatot, szóval azoknak a magas beosztású embereknek más munkahely után kell néznie, akik a korábbi döntéseket hozták. (Erre 30 napja van a kínaiaknak.) És a cégnek fogadnia és fizetnie kell azt az az amerikai delegációt, aki a következő időszakban gyakorlatilag a ZTE minden fejlesztésére, lépésére rálát majd. És ezeken felül a cégnek létre kell hoznia egy olyan számlát, amire 400 millió dollárt helyez el, és ha az Egyesült Államok úgy látja, hogy gondok vannak a vállalások teljesítésével, akkor ebből az összegből bármennyit leemelhet minden gond nélkül.

Amennyiben az elkövetkezendő 10 évben a ZTE újra megsértené az Egyesült Államokkal létrejött megállapodását, a tengeren túli döntéshozók pillanatok alatt visszaállíthatják a kereskedelmi korlátozást. Már az is furcsa, hogy most ennyire gyorsan megoldódott a kínaiak ügye, de ha újra vétenek, akkor már szinte biztos, hogy nem bánnak majd vele ilyen kesztyűs kézzel az amerikai hatóságok. (Minden bizonnyal jót tett a vállalat ügyének, hogy idő közben már Donald Trump figyelmét is felkeltette, aki hamar politikai eszközt kovácsolt belőle.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward