Meglepetésre máris befutott az iOS 13.1 első bétája

Az iOS 13.1 több újítást is hozni fog, olyanokat is, amik az iOS13-mal lettek beharangozva, de csak itt fognak megvalósulni.

Meglepetésre máris befutott az iOS 13.1 első bétája

Az Apple némi zavart keltve meglehetősen hamar kiadta az iOS 13.1 operációs rendszernek a legelső bétáját. A vállalat úgy kezdte el tesztelni az iOS 13 első jelentősebb frissítését, hogy igazából az iOS 13 még el sem készült, javában folyik a bétatesztelése. Ebből talán arra lehetne következtetni, hogy az a fejlesztés a vártnál jobban halad, de ennek ellentmond az, hogy az iOS 13 nyolcadik bétájában még ismert hibák is akadnak, pedig ez a verzió is sokat gyúrt a korábbi béták megbízhatóságán.

Az Apple az iOS 13.1 érkezésével több új lehetőséget is nyújtani fog azokon felül, amiket az iOS 13 hoz el. Viszont azt is el kell itt mondani, hogy a cupertinói alakulat néhány olyan újítást is eltolt az iOS 13.1-be, amik eredetileg az iOS 13 kapcsán lettek beharangozva. És még olyan dolgok is vannak, amik korábban be lettek jelentve, de még az iOS 13.1-ből is hiányoznak, nemcsak az iOS 13-ba nem kerültek bele.

Galéria megnyitása

Az iOS 13.1 egyik jelentős újítása a Parancsok Automatizálása lehet. Ez a Sirihez kapcsolódó funkció arra szolgál, hogy az operációs rendszert be lehessen tanítani automatikusan végrehajtandó műveletekre. Az ilyen Parancsok valamilyen láncreakciót írhatnak majd le, amik önmaguktól fognak végbemenni a felhasználó igényei szerint. A felhasználók elsősorban lakásautomatizálási célokra alkalmazhatja majd ezt a funkciót. A Parancsokon belül be lehet majd állítani olyan összefüggéseket, amik külső beavatkozás nélkül mehetnek végbe, például amikor valaki kinyitja az ajtót, akkor felkapcsolhatnak a lámpák a folyosón, vagy ha a lakás tulajdonosa elmegy otthonról, akkor a klíma energiatakarékos módra állhat át.

Galéria megnyitása

Az Apple folyamatosan azon dolgozik, hogy a Térkép szolgáltatása felvegye a versenyt a Google Térképpel, és ennek jegyében már az Apple Térkép is lehetőséget fog arra biztosítani, hogy megossza az ember az ismerőseivel, hogy mikor fog megérkezni egy kijelölt úti célhoz. És az ETA megosztás egy új grafikus felülettel is meg lett toldva. Így a nagyszülők tisztában lehetnek azzal, hogy az unokájuk mikor érkezik hozzájuk, hol tart éppen, és nem kell aggódniuk emiatt, az üzleti partnerek pedig azt követhetik pontosan, hogy a társuk mikor futhat be. Az érkezés időpontját az alkalmazás több információ figyelembevételét követően határozza meg, a valós idejű térképadatot pedig a GPS információk alapján határozza meg. És még ide kapcsolódik, hogy a Térkép gyűjteményeknek a törlését már meg kell erősíteni, így ez nem történhet meg véletlenül.

Galéria megnyitása

Újítás az iOS 13.1-ben az is, hogy a dinamikus háttérképek valamivel látványosabbak lettek, változtak az elérhető grafikák. És már nemcsak az iPhone X-től kezdve lehet majd ezeket beállítani, hanem a régebbi készülékeken is. Az AirPods csatlakoztatása után pedig másabb lesz a hangerő csíkja az okostelefonokon, ugyanis már egy külön ikon fogja jelezni azt, hogy a vezeték nélküli fülhallgató hangszintjét állítja a rendszer – ez minden más Apple/Beats fülhallgatóval is hasonlóan fog alakulni. És az ikonokat illető változás kiterjed a HomeKitre is, mivel ez is új piktogramot kapott, ami a korábban használtnál részletesebb.

Galéria megnyitása

A beállításokon belül újítás az iOS 13.1 esetében, hogy egy kicsit átalakult a Hotspot grafikus felülete. Valamint a Könyvek esetében már meg lehet azt adni kijelölt célként, hogy mennyi időt töltött az ember PDF fájlok olvasásával. Erre valószínűleg kikapcsolódásként tekint az Apple, és pihentető tevékenységként lesz elkönyvelve az olvasás. A sportolóknak pedig az tűnthez fel, hogy az Apple Watch applikáción belül az okostelefonokon a Nike+ Run Club neve egyszerűsödött, eltűnt belőle a „+” karakter. És ugyanitt a Display & Text Size menüpont át lett keresztelve Display & Brightness-re, ezzel kiemelve a fényerő állítási lehetőséget.

Az akkumulátor információk terén már a csatlakoztatott játékvezérlők akkuszintje is pontosan követhető az iOS 13.1-ben. Megváltozott ebben a bétában a betűtípus állítására szolgáló panel. És már jobb egér támogatás is van, ami a kezelhetőségre mindenképpen pozitív hatást fog gyakorolni, ennek az iOS és az iPadOS esetén is meglesz a jó oldala. A TestFlight keretében telepített béta programok pedig meg lesznek jelölve egy rendkívül szembetűnő narancssárga ponttal a nevük előtt. És még a HEVC kódolás kezelése is fejlődött az iOS 13.1 esetében, amiből a felhasználó nem sokat fog érzékelni.

 

Galéria megnyitása

Bár az iOS 13.1 több funkció érkezését készíti elő, így is lehet néhány érdeklődőnek hiányérzete. Például arról egyelőre nem esett szó, hogy az AirPods és a Siri közös újításaként beharangozott válaszadási lehetőséggel mi a helyzet. Elvileg a beérkező üzenetekre pusztán az AirPods segítségével lehetne válaszüzeneteket diktálni, de ez hiányzik az iOS 13-ból, de még az iOS 13.1-ből is egyelőre.

Az alapján, hogy már most elérhető az iOS 13.1 első bétája, valószínűleg nem kell majd sokáig várni ennek a frissítésnek az érkezésére. A fejlesztők valószínűleg jól teszik, ha már most elkezdenek ezzel ismerkedni. Vélhetően legkésőbb október folyamán debütálhat majd az iOS 13.1, miután az iOS 13 szeptember 10-én fog elrajtolni a jelenlegi információink szerint.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap