Meglepetés: Megérkezett az AMD A520-as lapkakészlete

Az új lapkakészlettel szerelt alaplapok rövidesen el is kezdenek szállingózni.

Meglepetés: Megérkezett az AMD A520-as lapkakészlete

Az AMD A520-as lapkakészletével kapcsolatban arra lehetett számítani, hogy az majd csak valamikor szeptember folyamán jelenik meg, amikor a ZEN 3-as processzorok is tiszteletüket teszik a piacon, ám a pletykálóknak nem lett igazuk, ugyanis a vállalat már most, néhány órával ezelőtt lerántotta a leplet a belépő szintű konfigurációk alapjául szolgáló újdonságról.

Ahogy az várható volt, az A520 természetesen sem lapkakészlet szintjén, sem pedig processzorból érkező PCIe sávok szintjén nem kapott PCI Express 4.0-s támogatást, így a PCI Express 3.0-s szabványban rejlő lehetőségekkel kell beérnünk, ami ebben a szegmensben nem egy óriási probléma. Fejlődés viszont, hogy az A320-hoz képest az A520 már nem PCI Express 2.0-s, hanem PCI Express 3.0-s sávokat használhat, ezekből ráadásul maximum hatot foghat munkára (4+2).

A processzorból maximum 20+4 sávot lehet hasznosítani, amelyek közül 16-ot a bővítőkártyák, 4-et az M.2-es SSD-k, a maradék négyet pedig a processzor és a PCH számára tarthat fenn a rendszer. Természetesen nincs lehetőség az x16-os slot x8/x8 rendszerben történő bontására, ahogy ezt ebben a kategóriában már megszokhattuk.

Mivel olcsó alaplapokra szánt lapkakészletről van szó, amely rendszerint csak gyengécske tápellátás mellé kerülhet, így tuning funkciók sem állnak rendelkezésre, ami a célszegmens számára ismét csak nem jelenthet problémát. Érdekesség viszont, hogy a Socket AM4-es processzorfoglalatban csak és kizárólag RYZEN 3000-es processzorok kaphatnak helyet, valamint a ZEN 3 alapú újdonságokat is támogatni fogják ezek a deszkák, ám az még nem világos, hogy az új processzor-generáció a RYZEN 4000-es, vagy éppen a RYZEN 5000-es nevet viseli majd – a pletykák logikája alapján utóbbira van nagyobb esély.

Galéria megnyitása

Az új lapkakészlet maximum négy darab SATA 6 Gbps-os portot bocsáthat a rendszer rendelkezésére, ám ezekhez RAID támogatás nem jár, csak és kizárólag AHCI. A lapkakészlettől kaphatunk még egy darab USB 3.2 Gen2-es portot, két darab USB 3.2 Gen1 portot, valamint maximum hat darab USB 2.0-s portot is.

Az adott processzortól maximum négy darab USB 3.2 Gen2 port érkezhet a már említett PCI Express sávokon felül, valamint az x4-es sáv is szabadon felhasználható, háromféle opcióban. Az alaplapgyártó döngésétől függően vagy egy PCI Express 3.0 x4-es NVMe slotot, vagy két SATA 6 Gbps-os portot és egy PCI Express 3.0 x2 NVMe slotot, vagy pedig két darab PCI Express 3.0 x2 NVMe slotot szolgálhat ki.

Az új alaplapok jellemzően az 50 és 100 dollár közötti ársávban foglalhatnak majd helyet és természetesen az érkező asztali Renoir APU egységeket is támogatni fogják, amelyek az OEM partnerek számára már elérhetőek néhány hete. A ZEN 3-as processzorok támogatásához természetesen firmware frissítésre is szükség lesz majd, amit érdemes lesz elvégezni még a meglévő, gyárilag támogatott processzorral, illetve APU egységgel, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap