Megkezdődött az első kísérlet a Ryugu aszteroidán való landolásra

A japán Hayabusa–2 hajnalban kibocsátotta két miniatűr leszállóegységét, amelyek megkezdték útjukat a kisbolygó felszíne felé.

Megkezdődött az első kísérlet a Ryugu aszteroidán való landolásra

Az űrszonda június végén érkezett meg a 900 méter átmérőjű aszteroidához, és ma hajnalban meg is kezdte első fontosabb manőverét: útjára indította a MINERVA–II1A és MINERVA–II1B nevű, pattogó „rovert” a kisbolygó irányába. Az akció alatt a Hayabusa–2 55 méterre közelített meg a Ryugu felszínét, ekkortájt készült a fenti fotó, amelyen a szonda árnyéka is látszik az égitestre vetülve.

Ha minden a tervek szerint megy, az 1,1 kilogrammos egységek rövidesen egy nagyon elit társasághoz csatlakozhatnak. Mindezidáig csak két űreszköz hajtott végre sikeres lágy landolást aszteroidán: a NASA NEAR Shoemaker szondája 2001-ben küldetése végén leszállt az Erosra, az első Hayabusa-szonda pedig 2005-ben rövid időre megérintette az Itokawa felszínét. Hasonló méretű égitestek esetében még egy sikeres leszállás történt: 2014 novemberében a Rosetta űrszonda Philae egysége némi nem tervezett pattogás után megállapodott a 67P/Csujumov–Geraszimenko-üstökös felszínén.

A MINERVA–II1-egységek különféle mérőműszereket és összesen hét kamerát visznek magukkal. Bár a szondát felügyelő csapat roverként emlegeti ezeket, az egységek valójában nem gurulni, hanem ugrálni fognak a felszínen, a Ryugu gravitációja ugyanis olyan gyenge, hogy ez a megoldás biztonságosabbnak és kontrollálhatóbbnak tűnt az égitesten való megmaradás biztosításához, mint a kerekekkel való meghajtás. Az ugrások során a roverek pár percig, esetenként negyed óráig utaznak a levegőben, miközben 15 méter magasságig terjedő ugrásokat teljesítenek.

A MINERVA–II1-ek autonóm módon végzik majd a felszín vizsgálatát, és a rendelkezésükre álló információk alapján maguk döntik el, merre indulnak el felfedezni. A leszállási kísérletről jelenleg annyit tudni, hogy a roverek rendben leváltak, és kommunikálnak az űrszondával, amely időközben 2,5 kilométerre távolodott a Ryugutól.

Ami a küldetés folytatását illeti, a roverek leérkezése utáni újabb fontos mérföldkú október elején jön, amikor a Hayabusa–2 egy nagyobb, 10 kilogrammos landolóegységet is kibocsát, a német-francia fejlesztésű MASCOT-ot. Jövőre aztán egy másik apró ugráló rover, a MINERVA–II2 is megkísérel leszállni a Ryugura. Majd a küldetés vége felé, 2019-ben az űrszonda is megérinti a felszínt, hogy mintákat szerezzen be annak anyagából, amelyeket aztán 2020 decemberében visszajuttat a Földre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap