Megjöttek az első Core i5 (Lynnfield) tesztek

Az Intel egyelőre csak a felsőkategóriás piacot megcélzó Core i7-es processzorokat dobta piacra, de a későbbiek folyamán a kereskedelmi főáramba szánt Core i5-ös típusjelzéssel felvértezett processzorok, azaz a Lynnfield maggal ellátott modellek is forgalomba kerülhetnek. Az új, mondhatni középkategóriás processzorok szintén a Nehalem mikro-architektúrát fogják alkalmazni, ám specifikációik között lesz néhány különbség a Core i7-es modellekhez képest.

Megjöttek az első Core i5 (Lynnfield) tesztek

Az Intel egyelőre csak a felsőkategóriás piacot megcélzó Core i7-es processzorokat dobta piacra, de a későbbiek folyamán a kereskedelem főáramába szánt Core i5-ös típusjelzéssel felvértezett processzorok, azaz a Lynnfield maggal ellátott modellek is forgalomba kerülhetnek. Az új - mondhatni középkategóriás - processzorok szintén a Nehalem mikro-architektúrát fogják alkalmazni, ám specifikációik között lesz néhány különbség a Core i7-es modellekhez képest.

A Core i5-ös processzorokat támogató lapkakészlet esetében a gyártó a jelenlegi chipszet-generációknál használt DMI (Direct Media Interconnect) alapú interfészt fogja alkalmazni (ami eléggé szűk keresztmetszet lehet). A termékek háromcsatornás helyett már csak 128-bites, kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással érkeznek, de különbség az is, hogy a Lynnfield, azaz a Core i5-ös processzorok nem LGA-1366-os, hanem LGA-1160-as processzorfoglalatba fognak passzolni.

A Lynnfield modellek négy darab x86-os maggal üzemelnek csak úgy, mint felsőkategóriás, Core i7-es társaik, sőt, a termékeknél a HyperThreading támogatás is elérhető lesz. Ennek köszönhetően a processzorok egyszerre akár nyolc szálon is dolgozhatnak majd egy időben. A Lynnfield processzorok magonként 256 KB másodszintű és összesen 8 MB harmadszintű megosztott gyorsítótárat tartalmaznak majd.

A Chiphell munkatársai beszereztek egy Core i5-ös modellt, plusz egy LGA-1160-as foglalattal ellátott alaplapot, amelynek segítségével az újdonságot néhány rövidebb tesztnek vetették alá. A processzor 2127 MHz-es órajelen üzemelt, a megmérettetés során a SuperPi, wPrime, Cinebench, Fritz Chess, és a 3DMark Vantage alkalmazással vizsgálták meg, hogy mire képes az új termék. Az alábbi képeken látható eredményeket érdemes távolságtartóan kezelni, mivel igen korai tesztről van szó.

[italic]Természetesen minden kép nagyítható!

[/italic]

A Lynnfield processzorok a tervek szerint várhatóan 2009 második felében jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward