Meghalt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

Néhány hete kiújult betegségéből már nem tudták kigyógyítani. 65 éves volt.

Meghalt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

A tech iparnak egy újabb legendától kell elbúcsúznia, ugyanis tegnap elhunyt Paul Allen, a Microsoft társalapítója. A szomorú hírről nővére és barátai tájékoztatták a médiá és a volt kollégákat. Paul Allennél először 1982-ben diagnosztizálták a Hodgkin-kórt, amelyből sikeresen kigyógyították, majd 2009-ben Non-Hodgkin limfóma miatt ismét kórházba került, de azt a csatát is sikeresen megnyerte. Idén október elsején saját maga jelentette be, hogy betegsége ismét kiújult, ám ezúttal már nem tudták meggyógyítani.

Paul Gardner Allen 1953. január 23-án született Washington államban, Seattle városában. Paul a LakeSide School diákjaként megismerte Bill Gates-t, akivel barátságot kötött. Később mindketten egyetemre jelentkeztek, ám Paul kilépett, hogy programozóként dolgozzon tovább, majd Bill-t is rávette, hogy hagyja ott az egyetemet és alapítsanak közös vállalatot. A cég nevét 1975-ben maga Paul Allen találta ki, így kezdődött a Micro-Soft karrierje.

Galéria megnyitásaPaul Allen Bill Gates és Monte Davidoff mellett fontos szerepet töltött be a Basic programnyelv kifejlesztésében, ami az első magasszintű programozási nyelvvé vált, és az Intel 8080 alapú MITS Atari személyi számítógép fedélzetén is fontos szerepet töltött be. Paul Allen később elismerte, vajában nem is a programozás az igazi erőssége, sokkal inkább a kutatásban és a stratégiatervezésben érzi otthon magát. Jó példa erre az IBM és a Microsoft között 1980-ban kötött szerződés, amelynek keretén belül a Microsoft megbízást kapott a DOS operációs rendszer fejlesztésére. Később a Microsoft egy licencmegállapodás keretén belül a QDOS operációs rendszert is megszerezte, ami 86-DOS néven kezdett hódításba. További érdekesség, hogy Paul Allen már 1977-ben a mobil számítógépek és az okostelefonok „eljövetelét” vizionálta, majd később, 1980 folyamán az Internet térhódítását „jövendölte”.

Paul Allen egészen 1983. február 13-ig töltött be vezető tisztséget a Microsoft berkein belül. Ekkor lemondott, de az igazgatótanács tagja maradt és alelnöki pozíciót kapott. 2000 novemberében aztán az igazgatótanácsból is távozott, így végleg elhagyta a Microsoft kötelékét. Microsoft részvényeinek köszönhetően azonban még 1986-ban milliárdossá vált, amikor a Microsoft belépett a tőzsdére, vagyona pedig halála előtt is óriási volt, ugyanis a Forbes szerint 20,3 milliárd dollárra rúgott.

Paul Allen a Microsoft elhagyása után számos technológiai vállalatba fektetett be, de az ingatlanpiac is érdekelte, majd két sportcsapatot is megvásárolt – az egyik az NFL-t erősítő Seattle Seahakws, a másik pedig az NBA-s koráslabdacsapat, a Portland Trail Blazers. 2004-ben a SpaceShipOne mögött egyedüli támogatóként sorakozott fel, ami azért bírt nagy jelentőséggel, mert e projekt keretén belül került sor az első privát finanszírozású, embert szállító űrrepülésre. Paul Allen élete során 2 milliárd dollárnál is többet költött különböző dolgok támogatására: tudományos kutatásokat, jótékonysággal kapcsolatos kezdeményezéseket, oktatási projekteket és a vadvilág megőrzését is támogatta. Ezek mellett hajózni is szeretett: egy 122 méter hosszú jacht büszke tulajdonosa volt, amely az Octopus nevet viselte és a világ egyik leghosszabb jachtjának számított.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap