Shop menü

MEGFEJTETTÉK EGY EMBERI SZAGLÓRECEPTOR MŰKÖDÉSÉT

Sok évtizednyi kudarc után a szakértők végre biztosan tudják, hogyan kapcsolódik a szagmolekulák egyik típusa a szaglóreceptorainkhoz.
Jools _
Jools _
Megfejtették egy emberi szaglóreceptor működését

Akár a rózsa, a vanília, a cigaretta vagy a benzin szagáról van szó, mindegyik a levegőben terjedő molekulákból áll, amelyek a szaglás során az orrban lévő receptorokhoz kapcsolódnak. Ilyen összekapcsolódások sokasága hozza létre a szagérzetet, ha kellő mennyiségű molekula van egy anyagból a levegőben. A kutatók évtizedek óta próbálják kideríteni, pontosan mi történik ilyenkor, de az emberi szaglóreceptorok egészen mostanáig ellenálltak a működésük részletes vizualizálására irányuló kísérleteknek.

A Nature folyóiratban azonban nemrégiben megjelent egy tanulmány, amelyben egy kutatócsoport közzétette az egyik ilyen receptor háromdimenziós szerkezetét, amint éppen az éppen befogja a „zsákmányát”, vagyis összekapcsolódik egy olyan molekulával, amely többek közt egyes svájci sajtok és a testszag illatában is jelen van. A publikált struktúra a független szakértők szerint is nagyon fontos lépést jelent annak jobb megértése felé, hogyan lesznek a levegőben jelen levő molekulákból az orr és az agy közreműködésével szagérzetek, amelyek például a romlott ételre figyelmeztetnek, gyermekkori emlékeket idéznek fel, segítenek a párkeresésben és más fontos funkciókat látnak el.

A szaglás rejtélye

Az orr által érzékelt kémiai anyagok összetettsége miatt a szaglás titkait különösen nehéznek bizonyul megfejteni. A szakértők úgy vélik, hogy az emberi orr körülbelül 400 különböző típusú szaglóreceptorral rendelkezik, amelyek feladata ennél sokkal több különböző a szaganyag, vagyis könnyen párolgó, illékony anyagok észlelése. Egy nemrégiben publikált anyag szerint az emberi orr által kiszagolható lehetséges vegyületek száma 40 milliárdra vagy még többre tehető.

„Szerintem a szaglással kapcsolatban az egyik legelképesztőbb dolog az, hogy képesek vagyunk az illékony anyagok ilyen széles skáláját érzékelni és megkülönböztetni”

– mondja Hiroaki Matsunami, a Duke Egyetem szagláskutatója és az új tanulmány egyik szerzője.

Az orrban lévő idegsejtek felszínén található szaglóreceptorok alakja megváltozik, amikor szagmolekula kapcsolódik hozzájuk. Ez a változás arra készteti az idegsejteket, hogy jeleket küldjenek az agy szagokat feldolgozó részeibe. A kutatók régóta dolgoznak azon, hogy részletesen feltárják, pontosan hogyan zajlik a receptor és a szagmolekula közötti kölcsönhatás.

Egy 2021-ben közzétett tanulmány bepillantást engedett abba, hogy mi történik a rovaroknál: A Rockefeller Egyetem kutatói meghatározták a pattanórovarok egyik szaglóreceptorának szerkezetét, valamint az a módot, amely révén a receptor felismeri az eltérő kémiai összetételű molekulákat. Ez a felfedezés azonban nem sokat mondott a szakértőknek az emberi szaglásról, mivel a rovarok szaglóreceptorai alapvetően másképp működnek, mint a sajátjaink.

Galéria megnyitása

Az emberi szaglóreceptorok a G-fehérjéhez kapcsolt receptorok (GPCR) hatalmas fehérjecsaládjába tartoznak. Ezek a fehérjék a sejtmembránokban helyezkednek el, és a fénytől a hormonokig rengetegféle inger érzékelésével járulnak hozzá a különböző fiziológiai folyamatokhoz. Az elmúlt két évtizedben a kutatók egyre több GPCR részletes szerkezetét határozták meg, de a szaglóreceptorokét sokáig nem sikerült. Ahhoz, hogy elegendő receptorhoz jussanak ezekhez a vizsgálatokhoz, a kutatóknak tenyésztett sejtekben kellene előállítaniuk őket. A szaglóreceptorok azonban általában nem hajlandók megfelelően „érni”, ha a szaglóneuronokon, azaz természetes élőhelyükön kívül tenyésztik őket.

Tettenérés

A probléma megoldása érdekében Matsunami és Claire de March, Matsunami egyik munkatársa, elkezdték tanulmányozni a szaglóreceptorok genetikai módosításának lehetőségeit, hogy stabilabbá és más sejtekben könnyebben termeszthetővé tegyék őket. Ennek során együtt dolgoztak Aashish Manglikkal, a Kaliforniai Egyetem biokémikusával és Christian Billesbølle-lel, Manglik laboratóriumának vezető kutatójával. Bár ez a próbálkozás szépen haladt előre, a csapat úgy döntött, hogy adnak még egy esélyt a természetes receptorok kinyerésének is. „Arra készültünk, hogy ugyanúgy kudarcot fogunk vallani, mint mindenki más, de akkor is meg kellett próbálnunk” – emlékszik vissza Manglik, hogy mit gondolt annak idején.

Az esélyek javítása érdekében egy olyan szaglóreceptort választottak, amely az orron kívül is megtalálható, többek közt a bélben, a vesében, a prosztatában és más szervekben. Billesbølle aprólékos erőfeszítései révén sikerült elegendő ilyen, azaz OR51E2 receptort összeszedniük a vizsgálathoz. Ezután egy olyan szagmolekulának tették ki a receptort, amelyről tudták, hogy érzékelni képes: egy erjedés során keletkező, rövid szénláncú zsírsavat, propionátot „szagoltattak” vele.

Galéria megnyitása

Ahhoz, hogy részletes képeket készítsenek a receptor és a propionát összekapcsolódásáról, arról a folyamatról, amely az érzékelő idegsejt elsülését kiváltja, krio-elektronmikroszkópiát használtak. Ez egy fejlett képalkotó technikát, amely során a gyorsan lefagyasztott fehérjékről készítenek pillanatfelvételeket.

A kutatócsoport a munka során sikeresen megállapította, hogy a molekulák egymáshoz kapcsolódásakor az OR51E2 egy kis zsebben ejti csapdába a propionátot.

Amikor megnagyobbították ezt a zsebet, a receptor elvesztette érzékenységének nagy részét a propionátra és egy másik kis molekulára is, amely normális esetben szintén aktiválja azt. A módosított receptor a nagyobb méretű szagmolekulákat részesítette előnyben, ami megerősítette, hogy a kérdéses zseb mérete és kémiai összetétele a receptort egy szűk molekulacsoport érzékelésére teszi képessé.

A szerkezeti elemzés során egy apró, rugalmas hurkot is azonosítottak a receptor tetején, amely fedélként záródik a zseb fölé, amint egy szagmolekula belekerül abba. A felfedezés Manglik szerint azt sugallja, hogy ez a rendkívül változatos kis „fedél” fontos szerepet játszhat abban, hogy érzékelni tudjuk a különböző kémiai anyagokat.

Az illatok rejtett logikája

Az OR51E2-nek ugyanakkor más titkai is lehetnek. Bár a tanulmány a propionátot befogadó zsebre összpontosított, a receptor rendelkezhet más kötőhelyekkel más szagok számára, vagy olyan kémiai jelek számára, amelyekkel az orron kívüli szövetekben találkozhat a fehérje, mondják a kutatók.

Emellett a mikroszkópos képek csak egy statikus szerkezetet mutatnak, de ezek a receptorok valójában dinamikusak, mondja Nagarajan Vaidehi, a Beckman Kutatóintézetének komputációs vegyésze, aki szintén részt vett a vizsgálatban. A kutató és csapata számítógépes szimulációkkal tette láthatóvá az OR51E2 valószínűsíthető mozgásait a folyamatok során.

Galéria megnyitása

March számára, aki időközben áttelepült a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatási Központba, az OR51E2 feltérképezése hosszú évek spekulációit váltotta valóra. A kutató, aki egész pályafutása során a szaglóreceptorok elméleti modelljein dolgozott, elmondta, hogy az új eredményeknek köszönhetően most először kapott kielégítő választ kérdéseire ezekkel a fehérjékkel kapcsolatban.

Matsunami szerint a többi emberi szaglóreceptor, különösen az OR51E2 receptor közeli rokonai valószínűleg hasonlóan működhetnek. Ő és más kutatók is úgy gondolják, hogy a funkcionális struktúra azonosítása nagyon fontos lépés a szaglásunk működését vezérlő logika megértése felé. De azt is tudják, hogy még hosszú út áll előttük. A kutatóknak egyelőre csak az az emberi szaglóreceptorok mintegy negyedét aktiváló molekulákról vannak sejtéseik, a többiről még ennyit sem tudnak.

Az OR51E2 és más receptorok struktúrájának részletes feltérképezésével azonban végre megnyílhat az út a szaglás biológiai titkainak feltárása felé, mondja Joel Mainland, a Monell Egyetem szaglásneurológusa, aki nem vett részt az új kutatásban. A szaglás idegi kódolásának működésére vonatkozó újabb betekintéssel remélhetőleg mostantól még pontosabb modelleket tudunk majd készíteni arról, hogy milyen szagok kötődnek az adott receptorokhoz, teszi hozzá a szakértő.

Az ugyanakkor, hogy a különböző receptorok hogyan reagálnak a levegőben levő vegyi anyagokra, csak egy eleme a szaglás összetett rendszerének. A szagérzékelés teljes megértéséhez a kutatóknak azt is fel kell tárniuk, hogyan fordítja le az agy a receptorok aktiválódásával kapcsolatban beérkező információkat érzetekké, mondja Matt Wachowiak, a Utahi Egyetem szaglásneurológusa, aki nem vett részt a tanulmányban. A való világban szinte minden, amit orrunkkal érzékelünk, sok-sok molekula keverékét tartalmazza, változatos koncentrációkban, mondja a szakértő.

„Valahogy mégis felismerjük ezt az összetételi mintázatot, és általában nagyon gyorsan, és különböző helyzetekben is képesek vagyunk erre. Az igazi kihívás annak megfejtése lesz, hogyan csinálja ezt az agy.”

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére