Megfejtették az óceán úszóbajnokának titkát

A röviduszonyú makócápa a testét borító különleges zománctüskék miatt képes hihetetlen gyorsaságra. A hasonló textúrájú bevonatok pedig a légi járművek esetében is segíthetnek a közegellenállás csökkentésében.

Megfejtették az óceán úszóbajnokának titkát

A makócápákat az óceán gepárdjainak is nevezik, mivel sebességük elérheti a 110–130 km/órát is. Annak kiderítése érdekében, hogy erre hogyan képesek az állatok, az Alabamai Egyetem kutatói áramlási kísérleteket végeztek az állatok bőrmintáin. A porcos halak testét nem klasszikus pikkelyek, hanem apró, fogszerű tüskék fedik, amelyek felépítésüket és anyagukat tekintve tökéletesen megegyeznek az állatok szájüregének peremén sorakozó fogakkal, méretük és finomságuk azonban a cápák testének különböző pontjain eltérő.

A szakértőket így különösen azon, 0,2 milliméteres, rugalmas zománctüskék érdekelték, amelyek az állatok oldalán és úszóin sorakoznak. Ezek a tüskék 40 fokig képesek kiemelkedni a bőr síkjából, de csak akkor ha az állat farka felől éri őket erőhatás. Vagyis a cápa bőre a fejétől hátrafelé simítva teljesen simának tűnik, ellenkező irányból viszont olyan, mint a csiszolópapír.

Ez a kialakítás, mint kiderült, azt is megakadályozza, hogy a cápa bőrének közvetlen közelében ellenáramlások alakuljanak ki. Utóbbit jelenséget az áramlástanban határréteg leválásnak nevezik, és ez a legjelentősebb forrása a közegellenállásnak, mondja Amy Lang, a kutatás vezetője.

Galéria megnyitása
Cápabőr a mikroszkóp alatt

Hasonló ellenáramlások minden közegben mozgó testnél kialakulnak, mértékük azonban áramvonalas formával és megfelelő mintázattal csökkenthető. Erre kiváló példa a golflabda: egy mélyedésekkel borított labdát 30 százalékkal távolabbra lehet ütni, mint egy sima felszínű, azonos tömegű és méretű labdát, mondja Lang.

A vizsgálatok alapján a cápák bőre is hasonlóan működik: a mikroszkopikus mintázat jelentősen csökkenti a határréteg leválás mértékét. Amikor a szakértők sima felületeket teszteltek, azok mentén sokkal több ellenáramlás alakult ki, mint a cápákról vett bőrminták esetében, utóbbiaknál ugyanis a visszaáramló víznek útját állják a felemelkedő, rugalmas zománctüskék. Ami még jobb, a vizsgálatok szerint a tüskék a légellenállást is képesek jelentősen csökkenteni, vagyis a hasonló mintázatú bevonatokkal kezelt légi járművek gyorsabbá válhatnak a levegőben, miközben kevesebbet fogyasztanak a jelenleginél.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap