Megérkeztek a GeForce RTX Super sorozatú mobil videokártyák

És velük együtt két darab GeForce GTX 16-os sorozatú mobil megoldással is gyarapodott a kínálat.

Megérkeztek a GeForce RTX Super sorozatú mobil videokártyák

Ahogy a korábbi pletyka jósolta, ma tényleg elrajtoltak az Nvidia legújabb GeForce RTX Super sorozatú videokártyái, amelyekből egyelőre kétféle modell válik elérhetővé, de ezzel együtt a GeForce GTX sorozat is kiegészült mobil fronton, méghozzá két új verzióval.

Galéria megnyitása

RTX fronton újdonság a GeForce RTX 2080 Super és a GeForce RTX 2070 Super, amelyek a felsőkategóriás noteszgépek fedélzetén jutnak szerephez a közeljövőben. Itt lényegében arról van szó, hogy az asztali frontról ismert két modell a mobil konfigurációkba költözik, méghozzá ugyanannyi CUDA maggal, ahogy már a desktop vonalon megszokhattuk, a TDP keretet és az órajeleket azonban módosították annak érdekében, hogy a szűkebb formátummal is kompatibilisek lehessenek az újdonságok. A GeForce RTX 2080 Super a szokásos, 3072 CUDA maggal ellátott TU104-es GPU-t kapta, míg a GeForce RTX 2070 Super esetében ennek a GPU-nak a 2560 CUDA maggal ellátott változata teljesít szolgálatot a NYÁK-on. Memória-kapacitás terén nincs változás, a GeForce RTX 2080 Super esetében azonban az asztali változatnál megszokott 15,5 GHz-es GDDR6-os lapkákat 14 GHz-esekre cserélték, hiszen itt mindent érdemes megtenni a fogyasztáscsökkentés érdekében.

Éppen ezért a gyártó egyébként megjegyezte, régóta együttműködik olyan memóriagyártókkal, akik alacsony feszültségen dolgozó GDDR6-os lapkákat készítenek, ám technikai részleteket sajnos nem közölt. Amennyiben a szokásos 1,35 V-os helyett csak 1,25V-os üzemi feszültséget igényelnek a lapkák, úgy a korábban emlegetett VRAM szintű 20-25 W körüli fogyasztást mindenképpen lehet csökkenteni, amit a GPU teljesítmény növelésére fordíthatnak. A GPU-k egyébként gyártótól és hűtéstől függően 1080 MHz és 1560 MHz közötti Boost órajelen ketyeghetnek, a TDP keret pedig 80-115 és 80-150 W között helyezkedik el, modelltől függően.

Galéria megnyitása

Az RTX Super sorozatú újdonságok mellett két GeForce GTX 16-os sorozatú videokártya is érkezett: az egyik a GeForce GTX 1650 Ti, a másik pedig a GeForce GTX 1650 GDDR6-os memóriával szerelt kiadása. Ezek egyelőre hivatalosan nem érhetőek el az asztali fronton, azaz elsőként a noteszgépekben kaphatnak majd helyet, ami az elmúlt hónapok gyakorlata alapján meglepetés. A GDDR6-os GeForce GTX 1650-es asztali videokártyákról egyébként már pletykálnak.

A kettő közül kétségkívül a GeForce GTX 1650 Ti az érdekesebb, amely továbbra is TU117-es GPU-val rendelkezik, ám már nem csak „akár 1024” CUDA maggal és „akár GDDR6-os” memóriával érkezhet, hanem ezek konkrétan az alapfelszereltség részét képezik. Órajelek terén itt is lesz mozgástér a partnerek számára, a maximális TDP pedig egy picit növekszik, így már 55 W-ig is el lehet merészkedni.

Galéria megnyitása

A másik új modell a GeForce GTX 1650 GDDR6-os változata, ami lényegében annyiban különbözik az elődmodelltől, hogy a 128-bites adatsínre GDDR5-ös helyett GDDR6-os memórialapkák kerülnek, azt azonban nem részletezte az Nvidia, hogy ez teljesítmény terén pontosan mit jelent majd, de a tesztek egészen biztosan ki fogják deríteni. Amennyiben a 8 GHz-es GDDR5-ös lapkákat 12 GHz-es GDDR6-os megoldásokra cserélik, az rögtön 50%-os memória-sávszélesség növekedést eredményez, ami egészen biztosan pozitívumként hat majd a termék teljesítményére.  

Probléma viszont, hogy az új videokártya nem kap külön jelölést, így ha egy noteszgépnél azt látjuk, GeForce GTX 1650-es videokártyát rejt, akkor ott elég nagy szórás lehet 896-tól egészen 1024 CUDA magig, valamint a VRAM típusa is kérdéses lehet. Ha mindenképpen a jobb modellre vágyunk, még mindig választhatjuk a GeForce GTX 1650 Ti-t, amely CUDA magok és VRAM kapacitás terén csak egy változatban készül, igaz, a notebook hűtésétől függően eltérőek lehetnek a GPU Boost órajelek az egyes konfigurációk között.

Az új modellek érkezésével történik némi átrendeződés is a kínálatban. A GeForce RTX 2080 elbúcsúzik, ám a GeForce RTX 2070 továbbra is velünk marad, de egy szinttel lejjebb kerül a hierarchiában. Utóbbi modell várhatóan 1199 dollártól felfelé lesz jelen a noteszgépekben.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 2060 szintén velünk marad, ám már a 999 dolláros gamer noteszgépekben is találkozhatunk majd vele, vagyis lényegében átveszi a GeForce GTX 1660 Ti helyét. Ez úgy lehetséges, ha az Nvidia csökkentette a GeForce RTX 20-as sorozatú mobil videokártyák árát, így az OEM-ek olcsóbban is építhetnek köré noteszgépeket. A GeForce RTX 2060 egyébként fontos szerepet kap ebben a felhozatalban, talán egyenesen övé a legnagyobb figyelem, amit az is jól szemléletet, hogy az Nvidia partnerei legalább 5 új, illetve frissített notebookot építenek köré.

Az új GeForce GTX 16 sorozatú mobil videokártyák a belépőszintet veszik célba. Innen most már távozik a Pascal családot erősítő GeForce GTX 1050, amelynek helyét a GeForce GTX 1650 veheti át, a vele felszerelt noteszgépek pedig már 699 dollárért is elérhetőek lesznek. Egy szinttel feljebb az új GeForce GTX 1650 Ti, illetve a GeForce GTX 1660 Ti foglal helyet, amelyek a GTX 1650 és az RTX 2060 közötti űrt töltik be. A 699 dollár alatti kategóriában maradnak az előző generációs megoldások, valamint itt versenyeznek az abszolút belépőszintű, GeForce MX sorozatú videokártyával szerelt noteszgépek is.

Annak érdekében, hogy az Nvidia videokártyái hatékonyan működhessenek, számos technológia is rendelkezésükre áll. Ilyen a Dynamic Boost, amely segít a GPU és a CPU fogyasztásának kiegyenlítésében, így az adott helyzethez igazodva jobb teljesítmény érhető el a különböző alkalmazások alatt, vagyis javul a hatásfok. Hasznos dolog még a Battery Boost technológia is, ami az Nvidia Optimus technológiájával karöltve működik.

Ennek lényege, hogy a rendszer képes tartani a kívánt FPS értéket, így csak annyit fogyaszt a GPU, amennyi az adott teljesítményhez mindenképpen szükséges, de igény esetén magasabb teljesítményre is lehetőség nyílik, ez viszont az akkumulátoridő rövidítését vonja maga után. Lényegében a játékélmény és az akkumulátoros üzemidő egyaránt kontrollálható vele. Fontos újítás még az is, hogy most már az Optimus támogatással ellátott noteszgépeknél is elérhetővé válik a G-Sync támogatás, amire eddig még nem volt példa.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap