Megérkezett az iOS 12

Az Apple minden eddiginél több eszköz számára tette elérhetővő az új operációs rendszerét, ami elvileg gyorsabb és stabilabb lett, ráadásul néhány jó újítással is szolgál.

Megérkezett az iOS 12

Az Apple a múlt héten jelentette be az új generációs iPhone-okat és azokkal együtt az iOS 12 Golden Master variánsát, ami már kiadásra jelölt volt, most pedig már a végleges verziója is befutott az operációs rendszernek. A következő napokban, hetekben több száz millió eszközt fog érinteni az a frissítés.

Az iOS 12 minden olyan készülék számára elérhető lett, amire az Apple kiadta az iOS 11-et. Szóval a vállalat most nem szelektálta a támogatott szerkezetek listáját, erre pedig korábban még nem volt példa. Ez azt jelenti, hogy az iPadek tekintetében a második generációs minitől és az ötödik generációs iPadtől minden modell frissül, az iPhone 5S és minden újabb társa is támogatásban részesül, és a hatodik generációs iPod Touch is meg fogja ezt kapni. De pontosan milyen változásokra számíthatnak a felhasználók?

Galéria megnyitása

Az első dolog, ami valószínűleg mindenkinek fel fog tűnni, hogy az Apple már nagyon sok ponton bevezeti azokat a felületeket, amelyek az újításokra hivatottak rámutatni. Ezeknek köszönhetően az emberek sokkal könnyebben megismerhetik az iOS 12-t és a rajta található alkalmazások változásait, gyorsabban felfedezhetik a legfontosabb funkciókat. A gyorsulás is érezhető lesz az Apple elmondása alapján, főleg az olyan dolgok lettek jelentősen optimalizálva, amikre a felhasználóknak nagyon sűrűn van szüksége, ilyen például a kamera és a virtuális billentyűzet, ezek jóval fürgébben fognak elindulni/megjelenni. A cupertinóak az iOS 12 esetében az eddiginél nagyobb figyelmet szenteltek a stabilitásra. Az iOS 11 ilyen tekintetben eléggé sok kritikát kapott, szóval az iOS 12 feladata az lesz, hogy helyrehozza az operációs rendszer régi jó hírét ebből a szempontból.

Galéria megnyitása

Nagy jelentőségűnek tartja az Apple a Képernyőidő bevezetését is. Ez a funkció a digitális jólét segítése érdekében született meg. A Képernyőidő megmutatja majd, hogy mennyi időt tölt az eszköz nyomkodásával a tulajdonosa, milyen programokat használ, és mennyi időt tölt el ezekkel – és van itt több olyan lehetőség is, amikkel kordában lehet tartani a használatot. A Képernyőidő a szülői felügyelet esetén is jól fog jönni, és a Korlátozások menüpont tartalma ez alá került át. Az értesítési felület is átalakuláson ment keresztül, ezen a területen a legfontosabb az új kezelési lehetőséget kiemelni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző események értesítéseit azonnal lehessen menedzselni a lezárt képernyőről is. Az értesítések már csoportban is kezelhetőek lesznek ettől kezdve. A Ne zavarj mód is az előnyére változott, ez ugyanis már képes azt felmérni, hogy a felhasználó meddig szeretné bekapcsolva tartani. A naptárbejegyzések vagy földrajzi hely alapján el tudja majd dönteni a készülék, hogy mikor kell visszakapcsolni a normál módba, csak élesítenie kell ezt a felhasználónak.

Galéria megnyitása

A felhasználók mindennapjait sok esetben megkönnyíthetik majd a gyorsparancsok, amiket már a Siri bevonásával is lehet majd használni. A digitális asszisztens képes lesz önállóan javaslatokat tenni különböző akciókra, a Parancsokon belül pedig összeállíthatnak az emberek egyedi műveleteket. A Fotókban létrejött a Neked (For You) oldal, ahova a rendszer önállóan össze tudja majd szedni az emlékezetes pillanatokban készült legjobb felvételeket. És itt már a megosztás egy új formája is a képbe kerül, ugyanis a gépi tanulást kihasználva képes lesz a rendszer felismerni a képeken az ismerősöket, és magától fel fogja ajánlani a megosztást az érintettek részére. A Fotókban a keresés pedig történhet javaslatok alapján, melyekkel a folyamat jelentősen felgyorsítható.

Galéria megnyitása

Tovább fejlődött az ARKit, ennek már a kettes verziója érkezik az iOS 12-vel. Az ARKit 2 a korábbinál sokkal pontosabb kiterjesztett valóság élmény alkotására lesz képes, és ehhez kapcsolódóan megszületett a Mérés applikáció is, ami arra szolgál, hogy a tárgyakat a kamera használatával viszonylag nagy pontossággal meg lehessen mérni. Érdekessége még az ARKit 2-nek, hogy már több játékos kezelésére is képes lesz az AR alkalmazások esetében, így minden eddiginél szórakoztatóbb alkalmazásokat hozhatnak vele létre a programozók. Változáson ment keresztül az iOS 12-ben az Apple Books, a Részvények és a Hangjegyzetek, ami ettől kezdve már iPaden is elérhető. A Safari használata pedig biztonságosabb lett, köszönhetően egyebek mellett az automatikusan generálható erős jelszavaknak, amiket a rendszer el is tud menteni. És szintén a böngésző kapcsán azt is el kell mondani, hogy ez már határozottan fellép a felhasználókat követő beépülő elemekkel és weboldalakkal, hirdetésekkel szemben.

Galéria megnyitása

Az iPhone X esetében a felhasználók számolhatnak a Memoji megjelenésével is, és bővülni fog az Animojik listája újabb grafikákkal. A Memojit a felhasználók teljesen egyedire szabhatják, és ezt a karaktert lehet majd használni a FaceTime beszélgetések során is. És szintén itt érdemes még kiemelni a rendkívül gazdag matrica és szűrőkínálatot is, amikkel az Apple szerint a felhasználók kedvükre dobhatják fel a megosztásra szánt képeiket az Üzenetekben és a FaceTime-on is. Fontos változás még az iOS 12 esetében, hogy a FaceTime már támogatni fogja akár 32 résztvevő jelenlétét is a beszélgetésekben, azonban ennek a kapcsán csúszással kell számolni. Előre láthatólag még az ősszel jönni fog egy nagyobb frissítés, és annak a részeként debütálhat a FaceTime régóta várt csoportos videocsevegés funkciója.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap