Megérkezett az Android Q utolsó bétája

A Google hamarosan elindítja majd az Android 10-et, és ezért arra kéri a fejlesztőket, hogy gondoskodjanak ennek a támogatásáról.

Megérkezett az Android Q utolsó bétája

A Google újabb hivatalos blogbejegyzésben számolt be arról, hogy már a kiadás előtti utolsó bétája is elérhető az Android Q-nak. Érdekes módon a vállalat azt még most sem hozta nyilvánosságra, hogy ez milyen Q-betűs édességről kapta a nevét. De igazából nem is ez most a fontos, hanem hogy milyen változások történtek a célegyenesre fordulva.

A keresőóriás a hibajavításokra való koncentráción túl csak kisebb módosításokat szokott végrehajtani a kiadás előtt, de azért még akadnak említésre méltó dolgok az Android Q hatodik bétájában is. A Pixel Stand állványra állított okostelefon például valamelyest átszabott, jobb grafikus felhasználói felületet kapott az Ambient módban. És szintén a GUI-val kapcsolatos változtatás, hogy a keresőmező peremén a gyorsváltó gomb fekete lett a korábbi szürke helyett.

A Google Camera 6.3-as kiadása található már ebben a bétában, amiben kiemelt helyre került az éjszakai fotós mód, már a kamera főképernyőről lehet kiválasztani, így mindig egyszerűen és gyorsan hozzáférhető. A gesztusvezérlésnek a navigációs csíkját a képernyő alján nem lehet majd látni a kezdőképen, így ez még letisztultabb hatást kelt. A bekapcsológomb hosszú megnyomásával előhívható menüben pedig a vészhelyzeti gombnak kicsit megváltozott a megjelenése, de a funkcionalitását nem módosította a vállalat.

Galéria megnyitása

Az Android rendszer frissítésével kapcsolatos menüben kisebbek lettek a betűk, az egész tömörebb így, és a „Mainline module versions” sor át lett keresztelve a barátságosabban hangzó „Google Play system update”-re. A navigáláson belül a visszalépés gesztusnak már lehet állítani az érzékenységét több fokozatban, így ezt mindenki úgy hangolhatja, ahogy szeretné, ahogy számára a legjobban fekszik. A Google rengeteg időt szánt a gesztusvezérlés tökéletesítésére, mert ez nem egyszerű folyamat, de remélhetőleg így érződni fog az Android Q-n, hogy flottul teszi a dolgát minden mozdulatnál.

Galéria megnyitása

A Google kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a fejlesztőket megkérje arra, hogy teszteljék az alkalmazásaikat az Android 10-zel. Próbálják ki, hogy az új környezetben megfelelően működnek-e a korábbi funkciók, illetve jól sikerült-e alkalmazni az újításokat. A Google mostantól már semmilyen módosítást nem hajt végre az SDK-kal és az API-kal kapcsolatosan. Az alkalmazások szükséges frissítései már egy ideje publikálhatóak a Google Play Áruházban, és ezt érdemes minél előbb megtennie azoknak, akik esetleg eddig elmulasztották a dolgot.

Érdemes a szakembereknek a Google iránymutatása szerint megejteni a próbatelepítéseket, tesztelni a biztonsági újításokat, a kisebb részleteket, az új könyvtárakat és az SDK-kat, és frissíteni a kompatibilitási leírásokat. Kiemelten kell ügyelni a sötét módhoz való alkalmazkodásra, az újabb gesztusokkal való boldogulásra, valamint a hajtogatós készülékekhez való idomulásra. De ajánlott megvizsgálni az interaktívabb értesítéseket, a jobb biometrikus lehetőségeket, a játékoknál a felvételi lehetőséget, az új kodekeket és a hálózati kapcsolatokkal összefüggő fejlesztéseket.

Annak ellenére egyébként, hogy ez már a megjelenés előtti utolsó béta kiadás, vannak még a kiadási jegyzék szerint ismert hiányosságok, hibák. A teljesítmény, a stabilitás és az üzemidő még lehet ingatag, a beállításoknak a keresője esetenként nem működik megfelelően, az NFC-vel is akadhatnak még gondok, és az emulátor is tud fennakadásokat okozni a tesztelés folyamatában.

A Google valószínűleg augusztus végén fogja kiadni az Android Q végleges verzióját, és a gyártók ezt követően rukkolhatnak elő a következő főverziós frissítéseikkel. Az Android 10 esetében ezt talán minden eddiginél komolyabban veszik majd a Google partnerei, aminek eredményeként hamarabb érkezhetnek majd a frissítések, és talán a korábbinál is több okostelefonra fog ez utat találni idővel. A tesztelésben rekordmennyiségű cég vett részt, minden korábbinál több készülékkel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap