Megduplázza a HBM2 memórialapkák termelését a Samsung

A duplázás ugyan jól hangzik, de az aktuális helyzetet elnézve könnyen lehet, hogy még így is hiány lesz a HBM2 lapkákból.

Megduplázza a HBM2 memórialapkák termelését a Samsung

A HBM2-es memórialapkák jelenleg csak a felsőkategóriás videokártyákban, a különböző célhardverekben, valamint a HPC piacra szánt gyorsítókártyákban juthatnak szerephez, ám utóbbi két területen olyannyira magas a kereslet, hogy a jelenlegi termelés egyszerűen nem tud lépést tartani az igényekkel.

Éppen ezért a Samsung megduplázta a HBM2-es memórialapkák termelését, legalábbis erről számolt be a cég az éppen zajló ISC 2018 alkalmával, ami a HPC üzletág újdonságaira koncentrál. A konferenciának Frankfurt városa ad helyet, ahol június 24-től június 28-ig tartanak a különböző előadások. Az egyik rendezvényen a Samsung HBM2-es lapkái is szóba kerültek, amelyekből hamarosan érkeznek a második generációs példányok. A jelenlegi, első generációs lapkák esetében egy nyolclapkás chip 256 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére képes. A második generációs, „Aquabolt” kódnévre keresztelt nyolclapkás chipek ehhez képest már 307 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére lesznek képesek.

Galéria megnyitása

A HBM2-es memóriachipeket jelenleg az AMD Radeon RX Vega videokártya- és Instinct gyorsítókártya-sorozata, az Nvidia Titan V videokártyái, valamint a GP100-as és GV100-as GPU-val szerelt Tesla gyorsítókártyák használják. Ezeken kívül az Intel Stratix 10 MX FPGA-k fedélzetén, valamint a Kabi Lake G sorozatú Intel notebook processzorokon is találkozhatunk ilyen memórialapkákkal, de a középkategóriás termékekben még nem használnak ilyet. A mesterséges intelligenciával, neurális hálózatokkal és mélytanulással foglalkozó platformok óriási mennyiségben igénylik a HBM2 alapú termékeket, de egyéb területeken is keresettek a lapkák, ezért hiány alakult ki belőlük, hiszen sokkal több chipet igényelne a piac, mint amennyit a gyártók termelni tudnak.

A HBM2 iránti igényeket a Samsung a gyártókapacitás megduplázásával próbálja hatékonyabban kielégíteni, ám HPC piacon jártas szakember, Glenn K Lockwood úgy látja, ez is kevés lesz a rendelések zökkenőmentes teljesítéséhez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap