Shop menü

MEGAKADT AZ INSTAGRAMON AZ ÚJ, TELJES KÉPERNYŐS ÉLMÉNY BEVEZETÉSE

Korábban úgy tűnt, hogy villámgyorsan átviszik majd a jelentősen átszabott felületet a teszteken, de akadt egy komoly gond.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megakadt az Instagramon az új, teljes képernyős élmény bevezetése

Az Instagram szeretne jobb teljes képernyős élményt biztosítani, és korábban ki is jelölte az utat a kívánt változtatásokkal. A terv az, hogy tartalomformátumtól eltérően támogatottá válna a 9:16-es képarányú multimédiás tartalom. Szóval fotót és videót egyaránt lehetne publikálni széles vásznú formátumban, de ez egyelőre nem nyerte el mindenki tetszését.

Már májusban arról beszélt az Instagram, hogy dolgozik a felület átszabásán, mégsem igazán látni azt, hogy bármi előrelépés lenne ezen a fronton. Adam Mosseri, az Instagram vezetője a napokban kitért arra, hogy mit lehet várni, és állítólag már heteken belül indulhat az új felület tesztelése, csak vannak még problémák, amikre próbálnak megoldást találni. Mint kiderült, nem azt az eredményt hozták egyelőre a tesztek, amit reméltek.

Galéria megnyitása

Jelenleg az Instagram álló képekben nagyon szűkös lehetőséget nyújt, maximum 4:5-ös arányt lehet használni a publikált fotók esetében. Szóval sokszor megesik az, hogy le kell várni valamilyen részletet a fotókról. Ehhez képest a 9:16-os képarány hatalmas váltást jelent, de mint kiderült, ezzel sem elégedett mindenki, sőt mi több, a felhasználói aktivitás esetenként láthatóan csökkent.

Az Instagram új, teljes képernyős élményt előnyben részesítő grafikus felhasználói felülete körül megjelentek a kritikus hangok. Leginkább a professzionális, magas minőséget nyújtani igyekező fotósok szólaltak fel ez ellen. A platform jelen állás szerint szinte már szó szerint kényszerítené az új rendszerben a fotósokat, videósokat arra, hogy 9:16-os formátumban dolgozzanak. Ez pedig a fényképezés során az egyik legritkábban alkalmazott felállás az általánosan használt orientációk közül. Továbbá az új felületen a képek részben eltakarva jelennének meg, ami a készítőknek ugyancsak antipatikus.

Galéria megnyitása

A teljes képernyős Instagram esetében a közösségi képmegosztóra feltett, 9:16-os fotóknál és videóknál bizonyos információk már egy lebegő rétegen jelennének meg, a felvételek alján és/vagy tetején. Ez pedig azt jelenti, hogy bizonyos részei a képeknek háttérbe szorulna, részletek tűnnek el. Nem meglepő módon a profi fényképészek ezt sem igazán díjazzák. Mivel még fejlesztés alatt áll az új felület, nem lehet azt tudni, hogyan fog kinézni végül, de mivel a TikTok mintájára tervezik átalakítani, akár egészen nagy felületen kerülhetnek különböző információk a fotókra, videókra. Akár a képek harmadát takarhatják részben a különböző feliratok.

Adam Mosseri maga is beszélt arról, hogy az új rendszer nem ideális a fényképek esetében. Emellett pedig azért azt is be lehet látni, hogy a minőségi videók többsége sem állított 9:16-os formátumban forog. Szóval nem lenne meglepő, ha az átalakulást követően a képi tartalomra koncentráló, és a munkájára kiemelkedő figyelmet fordító tartalomgyártók egyszerűen elkezdenének elszivárogni. Más felületet keresnének a munkáik publikálására.

A belső tesztek ki is mutatták, hogy néhányan egyszerűen egyre ritkábban nyitották meg a szolgáltatást, miután megkapták az új felületet. Éppen ezért Mosseri most elmondta, hogy talán tenniük kell majd egy nagy lépést hátra, hogy kitalálhassák, hogyan kellene tovább haladni a fejlesztések terén. A cél az lenne, hogy a lehető legtöbb ember megmaradjon elkötelezett felhasználóként, és újabbak is csatlakozzanak, ahelyett, hogy a TikTokot választják.

Az Instagram aktuális feladata tehát az, hogy megfelelő kompromisszumot találjon. Az egészen biztos, hogy a platform változást szeretne, a változás pedig általában fájni szokott néhányaknak, de a csalódottak mértékét biztosan lehet csökkenteni. Ezúttal a minőségi tartalom megmutatására törekedő emberek lehetnek, akiknek fáj majd a fejlesztés, de megvan a cégben a hajlandóság, hogy az érdekeiket szem előtt tartva lépjen előre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére