Még több külső videokártya noteszgépekhez

A nagyteljesítményű videokártyával felszerelt noteszgépek általában rendkívül drágák és hordozhatóság szempontjából sem előnyösek, ugyanis nagyon nehezek. Ezek a noteszgépek az említett két hátrány miatt nem is igazán népszerűek az átlagfelhasználók körében. Az ATI (az AMD grafikai részlege), az Asustek Computer és a FUjitsu Siemens mind-mind azon dolgoznak, hogy a külső videokártyák segítségével a közeljövőben  változtassanak a jelenlegi helyzeten.

Még több külső videokártya noteszgépekhez

A nagyteljesítményű videokártyával felszerelt noteszgépek általában rendkívül drágák és hordozhatóság szempontjából sem előnyösek, ugyanis nagyon nehezek. Ezek a noteszgépek az említett két hátrány miatt nem is igazán népszerűek az átlagfelhasználók körében. Az ATI (az AMD grafikai részlege), az Asustek Computer és a Fujitsu Siemens mind-mind azon dolgoznak, hogy a külső videokártyák segítségével a közeljövőben  változtassanak a jelenlegi helyzeten.

2007. elején az Asus tette meg az első lépést a külső notebook videokártyák irányába, ugyanis a gyártó ekkor mutatta be termékét, amely XG Station névre hallgat, és ami a legfrissebb hírek szerint már véglegeshez közeli állapotban van. A termék Express Card csatolófelület segítségével kapcsolódik a noteszgépekhez, a legfrissebb verzióban egy 256 MB-os Nvidia GeForce 8600 GT videokártya próbál helyt állni. Ezzel egy időben a ATI és a Fujitsu Siemens is hasonló eszköz tervezésével van elfoglalva.

Az AMD grafikai részlege még 2007. elején mutatta be külső videokártya-megoldásait a partnerek számára, ám az ATI eddig még nem jelentette be a nagyközönség számára a Lasso névre hallgató termékeket. Az ATI Lasso egységei a következő hónap folyamán Taipei-ben újra megtekinthetőek leszek a 2008-as Computex Show keretein belül, az egységek az AMD Turion Ultra processzorával felszerelt Puma platformjához kapcsolva lesznek kiállítva. Az ATi saját megoldása egy egyedi csatlakozó segítségével kapcsolódik majd a noteszgépekhez, így ezek a termékek a jelenleg forgalomban lévő notebookokkal nem lesznek kompatibilisek, sőt, a jövőben a konkurencia (Intel Centrino, Centirno 2) platformjaihoz sem csatlakoztathatjuk majd őket.

A Fujitsu Siemens fő profilja  a notebook piacon a középkategóriás noteszgépek készítése, így a vállalat nem sok laptopot kínál a játékosok számára. A jelenlegi állapot nem jelenti azt, hogy a gyártó nem akarja megcélozni a játékos rétegeket. A Fujitsu Siemens Amilo GraphicsBooster néven kívánja majd piacra dobni saját külső videokártya-megoldását, amelyben ATI Radeon videokártya kap helyet. Az FSC terveivel kapcsolatban egyelőre nem lehet részreteket tudni, a vállalat csak annyit mondott, hogy a külső egység segítségével 3DMark06-ban akár 8000 pont fölé is mehet a rendszer teljesítménye. Ez az adat szépen hangzik, de messze menő következtetéseket nem érdemes levonni belőle.

A külső grafikus adapterek koncepciója egyébként meglehetősen érdekes, ugyanis ezekkel az eszközökkel a notebookok videó teljesítményét növelhetjük, valamint lehetőségünk nyílik több megjelenítő használatára is. A koncepció érdekesen működhet majd a kisméretű (SFF) asztali gépek esetében is, amelyek passzív hűtés segítségével, halkan üzemelnek és amelyek tápegysége már nem bírna el egy erősebb videokártyát.

Hogy a vállalatok termékei mikor állnak készen a megjelenésre, azt egyelőre nem lehet tudni. Egy biztos: a fejlesztések gőzerővel zajlanak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward