Remek játék az ókori világ Google Térképe

Bár nem új fejlesztésről van szó, az internet népe a napokban újra felfedezte magának a Stanford Római Birodalomról készített interaktív térképét, szóval ha valaki eddig lemaradt volna róla, itt az ideje, hogy kipróbálja.

Remek játék az ókori világ Google Térképe

Az ORBIS nevű projekt 2012-ben indult el, és gyakorlatilag a Google Térkép és más útvonaltervezők ókori változataként funkcionál, vagyis megtervezi a megadott szempontok szerinti útvonalat két település között, majd megmondja, hogy mennyi időbe fog telni az utazás, és azt, is, hogy milyen költségekkel kell számolnunk.

Mindehhez a korabeli forrásokra támaszkodik, vagyis a legfrissebb tudományos eredmények alapján közli velünk, hogy Lugdunumból (Lyon) Londoniumba (London) áprilisban egy ökrösszekéren nagyjából 71 napig tart az út, és fejenként 1158 denariusba kerül. Ha viszont szamárháton utazunk, már 25 nap alatt odaérhetünk, és a költségek is alacsonyabbak, mindössze 980 denariust tesznek ki.

A leggyorsabb utazás váltott lovakkal és katonai támogatással lehetséges, ekkor egy kicsit több mint 4 napot vesz igénybe az út. (Összevetésképpen a napjainkra ugyanerre az útra 11–12 órás menetidejű felszíni útvonalakat dob ki a Google.) A rendszer nemcsak személyszállításra, adja meg az adatokat, hanem az esetleges időutazó kereskedőknek is információkkal szolgál arról, hogy a gabona kilogrammonkénti szállítása ára mennyi lesz az általunk kiválasztott útvonalon a kérdéses hónapban.

Galéria megnyitása

Az ORBIS első változatának közzétételekor a Stanford kutatói azt nyilatkozták, hogy a projekt célja annak érzékeltetése, ami a hagyományos térképekből nem derül ki. Vagyis hogy a technológiai fejlettség és a környezeti körülmények milyen hatással vannak az emberek, javak és hírek áramlására egy, a sajátunktól gyökeresen eltérő időszakban.

A térkép a változatos utazási opciókon túl az évszakos varianciákat is figyelembe veszi az útvonalak összeállításakor és kiszámításakor, és a szárazföldi utakon túl a folyókkal és számos tengeri útvonallal is számol, amikor az ábrázolt 750 település között utazásokat tervez. Ezzel pedig tényleg minden korábbinál alaposabb képet fest arról, milyen lehetett a Római Birodalomban élni, utazni és kereskedni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap