MediaTek: Jöhetnek a költséghatékony mobilok 108 MPixeles kamerával

Megjelent a Helio G96 és a G88 lapka, ezek a kamera- és a kijelzőtámogatás terén tesznek fontos előrelépést.

MediaTek: Jöhetnek a költséghatékony mobilok 108 MPixeles kamerával

A MediaTek az elmúlt két évben nagyon jó érzékkel építgette a kínálatát, és valószínűleg a Helio G96 és G88 páros esetében is megfontolt döntést hozott. Ezeken a chipeken nem erősített tovább, bár a G96 új grafikus egységgel lett ellátva, ami első blikkre még gyengébbnek is tűnhet, pedig a megjelenítőben és kamerában is erősített a támogatott modulokat tekintve.

A Helio G széria nagyon népszerű lett az alsókategóriában és a középkategóriában is. Számtalan készülék épül erre, és főleg azok a kisebb gyártók részesítik előnyben, akik az 5G-re nem tartanak igényt, de egyébként hardveresen fejlett készüléket raknának össze. A Helio G96 alapját a Helio G95 adja, a G88 pedig a G85 evolúciós előrelépéséből született meg.

Helio G88

A Helio G88 egy az egyben ugyanolyan felépítéssel rendelkezik, mint a G85, de már jobb képernyőkkel is boldogulni fog, és kamerát is fejlettebbet lehet majd mellé pakolni. Eddig csak 720p mellett tudta kezelni a lapka a 90 Hz-es egységeket, ezentúl viszont már 1080p mellett is adott lesz az opció. A főkamerára vonatkozó 48 megapixeles korlát pedig 64 MPixelre lett feltornászva.

Galéria megnyitása

Ez a rendszerchip 2 GHz-es órajelet tud elérni a kettő teljesítményre kihegyezett Cortex-A75 processzormag esetében. Az energiahatékony üzemelésről a hat darab Cortex-A55 feldolgozó igyekszik majd gondoskodni. A grafikus feladatok felelőse egy Mali-G52 MP2, ami 1 GHz-es órajelre lesz tekerve. Itt a tervezők eMMC 5.1 adattárolót és LPDDR4x memóriamodulokat használhatnak fel.

Helio G96

Az újdonságok közül a Helio G96 már egy fokkal érdekesebb lett, ennél ugyanis már architektúrális módosítást is történ. A felhasználók viszont a gyakorlatban főleg azt érzékelheti majd itt, hogy már akár 120 Hz-es képernyő is bevethető lesz már itt Full HD+ felbontás mellett, nem kell 90 Hz-nél behúzni a féket. Az pedig talán még érdekesebb, hogy akár 108 MPixeles kamerát is használatba lehet majd venni.

Galéria megnyitása

A MediaTek a CPU esetében még nem avatkozott be, ez maradt ugyanúgy kettő és hatmagos klaszterekre felosztva Cortex-A76 és Cortex-A55 egységekkel, továbbá a 2,05 GHz-es maximális működési frekvenciát is megtartotta a vállalat. Azonban a Mali-G76 MP4 integrált GPU helyét egy Mali-G57 MP2 egység vette át. Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy milyen különbségek vannak a két egység között, könnyedén gondolhatja, hogy ez jelentős visszalépés, de igazából nagyjából azonos szinten maradhatott a grafikus teljesítmény.

Galéria megnyitása

A Mali-G57 ugyan valóban szerényebbnek tűnik számtanilag, mint a G76, és fele annyi a grafikus magok száma az IGP-ben, ami megint csak nem jó ómen általában. Viszont a Mali-G76 valójában még a korábbi Bifrost generáció szülöttje, miközben a G57 már a teljesen új Valhall architektúrát használja, és jelentősen jobb teljesítménnyel rendelkezik egy ilyen mag, mint a korábbi G76, így jön ki az, hogy a Mali-G57 MP2 élesben már közel úgy domboríthat, mint a G76 MP4. A Dimensity 700 már a G57 MP2-t kapta meg, és tesztek igazolják, hogy a Helio G76 MP4-gyel egy ligát képvisel.

Galéria megnyitása

A Helio G88 és a Helio G96 kapcsán a MediaTek egyaránt kiemelt, hogy megkapták a HyperEngine 2.0 Lite játékos technológiát is, aminek a teljesértékű variánsa már az 5G-s lapkáknál biztosított. Ez nagyon sok kisebb-nagyobb fejlesztést foglal magában, amik segítenek a jobb játékélmény elérésében. És a Helio G96-nál még olyan apróságok is megjelentek, mint a 3DNR és az MFNR zajszűrés hardveres támogatása. Ezeknek leginkább az esti fotózás során lesz majd előnye.

Arra nem tért ki a MediaTek, hogy ezek a rendszerchipek mikor és hol bukkanhatnak majd fel. Tekintve, hogy a vállalat az utóbbi időben sokszor már majdnem akkor leplezte le az újításait, amikor már azok testet öltöttek, nem lenne meglepő, ha hamarosan bevetésre kerülnének az új termékek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap