Shop menü

MECCSNÉZÉS TV-N VAGY INKÁBB A KERTBEN, EGY HORDOZHATÓ PROJEKTORRAL? – ASUS ZENBEAM L2 - TECH VIBES

Nincs is jobb szórakozás, mint jó időben egy kis szabadtéri mozizás, ebben segíthet az Asus hordozható projektora
Keszthelyi Dániel
Keszthelyi Dániel
Meccsnézés TV-n vagy inkább a kertben, egy hordozható projektorral? – Asus ZenBeam L2 - Tech Vibes

A nyár kezdetével végre mindenki kiszabadulhat kicsit a szabadba és amikor éppen nem sül ropogósra, élvezheti a friss levegő és a meleg idő előnyeit. Idén júniusban viszont máris egymás után dőlnek meg a melegrekordok, szóval érthető, ha próbálunk inkább árnyékba húzódva hűsölni. Nem is beszélve a most zajló Európa-bajnokságról, melyet világszerte milliók követnek figyelemmel, július végén pedig a nyári olimpia veszi kezdetét, szóval a sportrajongók ezekben a hónapokban sem szabadulnak a képernyőtől. Kivéve persze, ha projektorral nézik az adást, mint ahogy nekem is volt szerencsém ezt tenni az Asus jóvoltából, a gyártó ugyanis egy beépített akkus, Android TV-vel ellátott Fuill HD-s géppel lepett meg bennünket egy kis teszt erejéig. 

Galéria megnyitása

Majdnem egy éve került a kezeim közé az elsőre furán hangzó XGIMI hordozható Halo+ projektora, mely akkor egészen kellemes meglepetés volt és pozitív benyomást hagyott maga után. Az Asus ZenBeam L2-je ráadásul kísérteties hasonlóságot mutat a kínai gyártó pofás kis készülékével, így kifejezetten örültem, hogy egy hasonló masinával és egy kis szabadtéri mozizással indíthatom a nyarat. A hangsúly pedig a hordozhatón van, hiszen 300 ezer forint körül ma már nem kunszt értékelhető projektort találni, ugyanakkor úgy érzem, hogy a kategóriának pont az ára lehet a legnagyobb ellensége. Mert hiába a kompakt kiszerelés, az akkuidő és a natív felbontás, a legfontosabb részlet, ami végül döntő lehet, az valami sokkal alapvetőbb.

Külcsín és belbecs

Specifikációk

Méretek 132 x 172 x 132 mm
Súly 1.57 kg
Akkumulátor 65 Wh
Technológia DLP (Digital Light Procesing), LED megvilágítás
Fényerő 400 ANSI Lumen
Felbontás 1920 x 1080
Extrák Automatikus fókusz, képernyő-igazítás és trapézkorrekció, intelligens akadályelkerülés
Képméret 30" ~ 120"
Hangzás Harman/Kardon (10W)
Rendszer Hako Android TV Box (Android TV 14)
Csatlakozók HDMI, USB-C (DP+PD), USB-A (5V/1.5A), 3.5 mm jack
Kiegészítők Hordtáska, Távirányító (2 x AAA elemmel), 90W töltő adapter (Type-C) és tápkábel, Hako Android TV Box

Az Asus a termékét egy kifejezetten minimalisztikus megjelenésű dobozba csomagolta, mely alapvetően szürke színű, ezüstösen csillogó betűkkel. Ez a kombináció sejteti, hogy itt valami prémium ketyeréről van szó, olyannyira, hogy nem is bajlódtak termékfotókkal, szóval aki ezt veszi, az már biztosan tudja, hogy miért fizetett. A feliratozás is a visszafogottság jegyében készült, elöl csupán a terméknév szerepel, alatta a hordozhatóságát emelik ki, illetve ahogy legutóbb, az Asus esetében is a neves Harman Kardon felel a hangzásért, így velük zárul a sor.

Galéria megnyitása

Természetesen némi forgatás után több információhoz is hozzájuthatunk, például kiderül, hogy bár a natív képességei 1080p-nél állnak meg, de nem jön zavarba a 4K-s forrástól sem és még a HDR-t is támogatja, illetve van automata fókusz és trapézkorrekció is, amelyek legutóbb is jó szolgálatot tettek. A hangzás tekintetében is hasonló élményre számíthatunk, mint a legutóbbi projektor esetében, legalábbis a készülék dimenziói és a dobozon olvasható 10W-os kimeneti teljesítmény egyaránt erre utalnak. De akkor csomagoljuk is ki és nézzük meg a saját szemünkkel.

Galéria megnyitása

A kicsomagolást egy sor meglepetés követte, ami egészen izgalmassá tette az első találkozást. A dobozt felnyitva ugyanis egyből láthatóvá vált egy hordozótáska, amit én mindig örömmel fogadok, egy hordozható termék esetében pedig kifejezetten örömteli a jelenléte, főleg, hogy a hasonló projektorok többségét nem látják el lencsevédővel, tehát nem árt, ha van hová elcsomagolni használat után. Ám mielőtt nekiesnék a cipzárnak és a zsebeknek, a dobozban egy másik rekesz is helyet kapott, amiről feltételeztem, hogy az adaptert rejtheti és a szükséges kábeleket. Ez részben igaz is volt, ám egy másik dobozban egy újabb kütyü várt rám, méghozzá egy aprócska Android TV.

Galéria megnyitása

A ZenBeam L2 ugyanis valamiért nem egy gyárilag integrált chippel oldja meg az okosfunkciókat, ehelyett a termék fedelét leemelve nekünk kell a helyére illesztenünk a tenyérnyi kis eszközt. Ez meglehetősen szokatlan, de nem rossz megoldás, mivel a projektor a bővítménye nélkül is funkcionál, tehát pusztán a hátoldali be- és kimenetek segítségével hagyományos asztali projektorként is gond nélkül használható. A Hako által gyártott kiegészítővel a ZenBeam amúgy nagyot lép előre az előző, L1-es változathoz képest, ahol a beépített okosfunkciókat az alternatív Aptoid rendszer látta el, mely nem volt rossz, de sajnos nem is volt teljes értékű megoldás, főleg, ami a kompatibilis appokat illeti.

Galéria megnyitása

Ez idáig teljesen rendben is volna, viszont muszáj megemlítenem, hogy a mellékelt Hako kütyü – és így részben a projektor is – meglehetősen furcsa csatlakozókkal dolgozik. Legalábbis szerintem furcsa, hogy 2024-ben microUSB csatlakozóval kell találkoznom egy közel 300 ezer forintos eszköznél, a kis vezeték ráadásul beépített, így nem valószínű, hogy könnyen cserélhető. Ezen túl valamiért nem hagyományos HDMI fejjel küldi a jelét a projektornak, hanem mini HDMI-vel, tehát ha valamiért máshol is hasznát vennénk, mondjuk egy régebbi kijelzőn élveznénk az Android és a Google előnyeit, a hagyományos HDMI kábelek nem lesznek segítségünkre. Ezen felül abban sem vagyok biztos, hogy egy gyorsabb és fejlettebb változat esetén megoldható lesz a TV Box kompatibilitása, de ez talán sokadlagos szempont, a legtöbb okos- vagy Androidos projektor esetén fel sem merül hasonló lehetőség.

Galéria megnyitása

A pakk a távirányítón és egy pár AAA elemen felül már tényleg csak a töltőt rejti, melyet bölcsen a táska felső zsebében helyeztek el. Utóbbi 90 wattos és ehhez képest kellemesen kompakt méretű, továbbá Type-C-ben végződik, ami nagyon pozitív, a tápkábele pedig cserélhető. A gumi gombokkal felvértezett távvezérlő egyszerű, leginkább átlagosnak mondható, számsor pl. nincs rajta, van viszont egy-egy gomb a YouTube és a Netflix közvetlen eléréséhez, de a Google hangasszisztens is csak egy mozdulatba kerül. Ezeken kívül már tényleg csak a szokásos használati útmutató- és tájékoztató anyag tölti ki a helyet, szóval neki is estem a projektornak.

Galéria megnyitása

A sötétszürke hordtáska egészen igényes, belül puha plüssre emlékeztető szövet béléssel, hogy a gép kényelmesen és lehetőleg karcmentesen utazhasson. A táskát két részre osztották, alul természetesen a projektoré a tér, míg a felső zsebbe rejthetjük a tápot és a távirányítót. Utóbbit egy kissé zsúfoltnak éreztem, főleg, hogy nem akartam nagyon összenyomorgatni a tesztre kapott eszközöket, de amúgy minden elfér, csak meg kell találni az optimális elrendezést. Nyilván a dobálástól vagy falhoz csapkodástól ez sem óvná meg maradéktalanul, de nagy könnyebbség, hogy nem nekünk kell gondoskodni a megfelelő védelemről, ha valóban kihasználnánk a hordozhatóságát. Utóbbit amúgy egy masszív bőrszíj is segíti a projektorba rögzítve, mely hordozófülként funkcionálva a táska nélkül is megkönnyíti az eszköz mozgatását.

Galéria megnyitása

A gép külső megjelenése kifejezetten jó minőséget sugall, az anyaghasználata pedig meg is erősíti ezt. Igazából ez a lekerekített formavilág az, ami sokat dob az esztétikumon a régimódi, téglatestbe zárt megoldásokhoz képest. A felső rész egy összesen négy fizikai gombbal ellátott, levehető fedelet hordoz, ami tökéletesen tartja a pozícióját, de viszonylag kevés erő befektetésével kényelmesen levehető, hogy az Android TV a helyére kerülhessen. Ehhez előbb a mini HDMI-re érdemes rácsúsztatni, utána mehet a microUSB a tápellátáshoz, a védősorompó bepattintása után készen is áll a visszazárásra és a használatra.

Galéria megnyitása

Elöl a LED-megvilágítású lencse, az élességet és trapézkorrekciót támogató szenzorsziget, illetve egy ezüstös Asus felirat látható. A fizikai bekapcsológomb a hátoldalon kapott helyet, az alsó részén pedig meglepően bőséges csatlakozókínálat fogadott. A tápbemenetként szolgáló Type-C mellett egy USB-A; mellette egy Display Portként és 7.5 wattos (Power Delivery) töltőként is funkcionáló másik Type-C; egy HDMI (ezúttal nagy) és egy 3.5 mm-es jack a fejhallgatók számára. Ez egészen korrekt felhozatal, mivel egy Wi-Fi-s eszközről van szó, így nagyjából minden opciót lefedtek, amit csak lehet, illetve érdemes. A jack sem elhanyagolható, hiszen nem is olyan rég teszteltem olyan PC-s hangszórókat, melyek bizonyosan izmosabban szólalnak meg, mint amire egy ilyen apró beépített hangkeltő képes.

Galéria megnyitása

A burkolat nagyobb része sötét, türkizes árnyalatú kékbe öltözött, sötétszürke, már-már fekete árnyalatú sávokkal a felső peremen, illetve a teljes alsó szegmensen, elkülönítve a csatlakozókat és a teljes alsó felületet. Ez a kombináció tovább növeli a prémium érzetet, az összhatás igazán igényes és letisztult megjelenést kölcsönöz a projektornak. Támaszként és talpazatként négy, a lekerekített sarkok ívét követő gumipad szolgál, illetve két kihajtható elem, melyek a dönthetőséget segítik elő. Ezekkel persze nagyon éles szögben nem billenthetjük hátra és bár némi mozgásteret azért biztosítanak, az L2 továbbra is egy hordozható eszköz, tehát nem éppen fali konzolokra tervezték.

Galéria megnyitása

Beüzemelés és használat 

Miután az Androidos bővítményt a helyére pattintottuk és az adaptert is rádugtuk, jöhet a bekapcsolás és a kalibráció. Bootolás után a szokásos Androidos felület fogadott, ahol lehetőségem volt párosítani egy Google szolgáltatással ellátott eszközzel (telefonnal), illetve megadhattam az elérhető Wi-Fi hálózat jelszavát. Előbbi érdekes volt, mert a telefonom automatikusan felkínálta a párosítás lehetőségét, de a projektor erről nem adott visszaigazolást, szóval továbbléptem a Wi-Fi-re, ott meg a jelszót nem fogadta el.

Galéria megnyitása

Ez szerencsére csak az első probálkozásnál történt, ugyanis először egy barátomhoz vittem át, ahol adott volt a kert és a szabadtéri próba lehetősége, az otthoni Wi-Fi-re már azonnal hajlandó volt csatlakozni. Természetesen számíthatunk rendszerfrissítésre is, ahogy arra is, hogy a letöltés és telepítés után eltart majd egy darabig, mire ismét miénk az irányítás. Mivel a házigazda mindenképpen az aktuális EB meccset szerette volna a kertben megtekinteni, így Wi-Fi híján először muszáj volt a HDMI-re és egy laptopra hagyatkozni. A kábel csatlakoztatásakor szinte azonnal át is váltott és indulhatott is az adás, vagyis indulhatott volna.

Galéria megnyitása

Az első kellemetlen meglepetés ugyanis már itt, az első találkozásnál megtalált, miszerint a készülék fényereje lényegében alkalmatlanná teszi az Asus projektorát a kültéri használatra. Bár nagyjából az első júniusi melegrekord napjáról van szó, nagyjából semmilyen napszakban nem tolt ki magából akkora fényerőt, hogy élvezhető végeredményt kapjak. Fényes nappal, de nem közvetlen napfény mellett konkrétan semmit nem lehetett látni belőle, elé kellett tennem a tenyerem, hogy valóban működik-e. Mivel így még a fényerő beállításaihoz sem fértem hozzá, árnyékosabb helyre vittem és egy kifeszített textillel próbálkoztam, de az eredmény még mindig nagyon lehangoló volt.

Galéria megnyitása

Nagyjából este hat körül, 100%-os fényerő mellett is olyan nehezen kivehető képet kaptunk, hogy át kellett váltanunk egy régebbi, zajosabb és alacsonyabb felbontású házi projektorra, ami cserébe feleennyi pénzért összehasonlíthatatlanul fényesebb képet produkált. Sajnos a helyzet sötétedés után sem lett fenomenális. Természetesen így már a legtöbb tartalom tökéletesen élvezhető volt, de az a helyzet, hogy egyszerűen nem adnék ennyi pénzt egy olyan eszközért, ami még este sem képes meggyőző fényerővel dolgozni. Még szerencse, hogy tavaly augusztusban pont egy nagyon hasonló terméket próbálhattam ki és azt kell mondjam, hogy az szerintem és a házigazda emlékei szerint is egyértelműen jobban teljesített. Ez nem is véletlen, hiszen az a különféle tesztek alapján nagyjából 700-750 ANSI lument tol ki magából, ezzel szemben a ZenBeam L2 mindössze 400-at. Ja és mindezt a kínai masina akár 200"-en, míg az Asus legfeljebb 120 hüvelykes képátlóig képes terpeszkedni.

Galéria megnyitása

Sajnálatos, mert egyébként a képminőség teljesen jó, a natív FullHD-s felbontás valóban hozza azt, amit ígér, a képek pedig kellően részletesek és sötétben a színek is kellemesek. Az előre beállított profilokkal finomhangolhatjuk az élményt, illetve a fényerőt és a kontrasztot manuálisan is szabályozhatjuk, ahogy a tónust is, annak függvényében, hogy hidegebb vagy melegebb képre vágyunk. Ezen felül jó szolgálatot tesz az opció, mellyel a vászon vagy a vetítéshez használt falfelület színét is megadhatjuk, így pl. a sötétkék ajtómra is közel hibátlan képet vetített. Ügyes a trapézkorrekció és az autofókusz is. A képet néhány másodperc alatt élessé varázsolja, így amikor odébb vittem, hamar összeszedte magát és a keskeny vetítési szöget is jól kiigazította.

Galéria megnyitása

Mondjuk ezekben a konkurencia legutóbb mintha szintén egy fokkal ügyesebb lett volna, de ez közel sem volt olyan egyértelmű, mint a fényerő, amiben nálam az Asus egyértelműen elvérzett. Hasonlóan teljesített a Harman Kardon nevével fémjelzett beépített hangszóró is, melytől csodát itt sem érdemes remélni, de a projektoroktól elvárható átlaghoz képest valóban hangosabb, tisztább és mélyekkel is jobban megtámogatja az élményt. De csak addig, amíg elő nem került egy tenyérnyi méretű kis Bluetooth-os JBL, ami azonnal lepipálta a beépített cuccot, mindenesetre, ha kirándulni mennénk és a sziklafalra vetítenénk, elég lesz a projektort a táskájába dugni, a műsor úgy is teljesen élvezhető lesz.

Galéria megnyitása

Beltéren vagy egy átlagos méretű szobában már kicsit más lesz a helyzet, ott ugyanis a beépített hűtés zaja kevésbé oszlik el és jobban hallatni fogja a hangját. Mivel a fényerő 80%-on elég lehangoló volt, a menüben elkezdtem 100% felé haladni és minden egyes lépéssel hangosabban zúgott a kis venti. Mentségére legyen szólva, ez egy kompakt eszköz minden jóval megpakolva, ahhoz képest kihozták belőle, amit lehet és talán egy fokkal halkabb is, mint a klasszikus asztali projektorok, ahol a ventilátornak ennél többnyire nagyobb fényerőt kell kiszolgálnia. Az éles szélzaj mindenesetre zavaró tud lenni, de ezt sajnos el kell fogadni, amíg nem mutatkozik be valami komoly innováció.

Galéria megnyitása

A vezérléshez nagyrészt csak a mellékelt távirányító használható, azért csak nagyrészt, mert vannak gombok a tetején is, illetve bizonyos alkalmazásokat a mobilunkról is vezérelhetünk, pl. a YouTube gond nélkül tette a dolgát. A szövegek begépelése, vagy csak egy sima keresés viszont meglehetősen frusztráló a gumiból készült iránygombokkal és azzal az enyhe, de érezhető késedelemmel, amit minden gombnyomás után érzékeltem. A gombok lenyomása lehetne sokkal határozottabb, a hangerőgombok között lévő némítógombnál pl. sokszor nem voltam biztos benne, hogy a megfelelőt sikerült lenyomni. Persze a hirtelen fellépő némaság egyértelmű visszajelzés, de én megpróbáltam egy app segítségével alternatív funkciókat a gombokhoz rendelni, de sajnos nem jártam sikerrel.

Galéria megnyitása

Hogy mégis miért tennék ilyet? Például azért, mert a távkapcsolóval nem lehet képernyőmentést készíteni. Gondoltam egy USB-s billentyűzet segít majd átugrani a távirányítós akadályokat, de hiába az Android rendszer és az USB csatlakozók, az eszköz nem kezel USB-s billentyűzetet. Ez számomra egészen érthetetlen és azt talán már említenem sem kell, hogy milyen praktikus lenne egy mobilos app, ami kiváltja a távirányítót, ami nélkül az eszköz máris sokkal kevésbé felhasználóbarát. Az rendben van, hogy vannak rajta fizikai gombok, amiket kellemesebb is használni a gumimembrános távirányítónál, de azokhoz mindig a projektor közelében kell lenni. A Google hangvezérlése amúgy szuperül működik, de egy társasági összejövetelen nem lesz olyan egyszerű túlkiabálni a vendégeket és lehet, hogy este már a kertben sem szeretnénk parancsokat üvöltözni a függőágyból. A YouTube hangkeresője amúgy egyáltalán nem reagált, míg a Google simán kikereste, amit kértem, a távvezérlést viszont ezzel sem lehet kiváltani.

Galéria megnyitása

Sokak számára érdekes lehet, hogy van beépített Game mód, tehát elméletben konzolt és PC-t is ráköthetünk a HDMI-n keresztül. Ez így is van, de az input lag jóval súlyosabb lesz, mint az a kis késedelem, amit a távirányítós szövegbevitelnél tapasztaltam, ami a kurzor mozgatásakor azonnal feltűnt. Ez tehát egy mobil projektor, elsősorban filmek és videók lejátszásához, otthoni vagy akár kerti kockuláshoz valószínűleg egy fürgébb eszközre lesz szükség. Pedig az EB-t követők között biztosan vannak, akik kedvelik a FIFA, illetve FC szériát és nyomnának néhány kört a napi közvetítések között, de sajnos nekik nem tudom magabiztosan ajánlani.

Galéria megnyitása

A legnagyobb gond mégis az alapoknál van, méghozzá a maximális fényerőnél, amit még este, sötétben is éppen csak elégségesnek találtam. Egy kis szobában, közepes képméret mellett valószínűleg élvezhető lesz, de ahogy növeljük a távolságot és ezzel együtt a képméretet, úgy konyul lejjebb a mosolyunk is.

Meg se próbáljuk egy monitorohoz vagy TV-hez hasonlítani, mert még a régebbi és egyszerűbb modellek is képesek lehetnek szégyenbe hozni, ami sajnálatos, mert amúgy egy sokrétű eszköz, ami papíron kiszolgálna minden igényt Full HD felbontásig.

Galéria megnyitása

Végül az üzemidőről. A helyzet hasonló vagy talán egy fokkal jobb, mint az előző projektor estében volt, szóval még mindig nem tökéletes. Átlagos fényerő mellett nagyjából 2-2.5 órát csikarhatunk ki belőle, a jól hangzó 3.5 órás képességei viszont akkuról csak akkor fognak működni, ha a halovány Eco módra váltunk. Márpedig én azt szeretném, ha a kép fényesebb lenne és nem még sötétebb. Megpróbálkoztam a 30 wattos "csúcsteljesítményre" képes powerbankommal, de sajnos nem jártam sikerrel, viszont nem kizárt, hogy egy komolyabb, akár 100 wattos darab már életre kelti a ZenBeam L2-t és így egész este a szabadban mozizhatunk. 

Kell ez nekem? 

Az a helyzet, hogy ez egy vegyes élmény volt. Először is egy nagyon igényesen kialakított és összerakott készülékről van szó, melyre élmény ránézni, filmet nézni viszont már nem volt akkora élmény vele. A kezelése rendben van, de nagyrészt a távirányítóra vagyunk utalva, ami nem teszi túl kényelmes eszközzé, az alternatív opciók hiánya még kevésbé. A hordozhatósága nagyszerű, a saját füle és a klassz táskája is jól szolgálja a vásárlók kényelmét, a Type-C-s töltési lehetőség pedig további rugalmasságot biztosít. A hangzása jobb, mint az átlagos projektoroké, de egy átlagos Bluetooth hangszóró valószínűleg felülmúlja majd. Mindenesetre teljesen élvezhető volt a szabadban is, nagyjából hozta, amit elvárunk, akkor is, ha nem vettük észre a rávésett Harman Kardon feliratot.

Galéria megnyitása

Az üzemidőre mondanám, hogy egy átlagos film végignézéséhez bőven elegendő lesz, de ma már alig találni filmeket 2-2.5 óra alatt, ami erősen feszegeti az eszköz képességeit. Az energiaigényes fényerő ráadásul nem a barátunk, szóval a Gyűrűk Ura bővített verzióit ezúttal is otthon kell majd megnéznünk. Lakókocsiba vagy a nyaraló teraszára azonban így is klassz lesz, hiszen ott nem kell az áram miatt aggódnunk. Részemről tetszett, mert szép a képe, van Wi-Fi és minden fontos csatlakozót megkapott, de az apró hiányosságok, a számomra elégtelen fényerő és a ventizaj miatt a pozitívumok többségét nem tudtam igazán értékelni. Ha azt nézzük, hogy van, ami azonos áron közel ugyanezt tudja jobb fényerővel, de már annak is sokalltam egy kicsit az árát, az Asus készülékét sajnos nem tudom olyan jó szívvel ajánlani.

Galéria megnyitása
7.5
Az Asus ZenBeam L2 előrelépés az elődjéhez képest és éles, 1080p-s képet produkál, de közel ugyanennyiért van hasonló, ami nagyjából ugyanezt tudja, csak sokkal jobb fényerővel.
+ Hordozható Androidos projektor kompakt méretben
+ Az automata képkorrekció itt is jól működik
+ Éles kép, Full HD felbontás
+ Minden igényt kiszolgáló csatlakozók
+ Az ajándék táska szuper kiegészítő
+ Type-C-s töltés
- Alacsony fényerő, este is éppen csak megfelelő
- A távirányítós vezérlés reakcióideje nem az igazi
- Nem kezel USB-s billentyűzetet
- Egy mobilos app sokat dobna a kezelhetőségen
- Nem túl fényes a képe, a hűtése viszont kissé hangos
- Játékra nem ajánlanám, nagy input lag
- Legfeljebb 120" képátló
Design
8.0
Innovation
8.0
Specification
8.0
Reliability
7.0
Price/Performance
6.5

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére