Másnaposok

Lesz valaha tényleg működő gyógyszeres megoldás a túlzásba vitt ivászat másnapi tüneteinek megszüntetésére?

Másnaposok

Van, aki hideg zuhanyra, mások a kovászos uborka levére, megint mások a fűre esküsznek, ha a másnaposság gyors megszüntetéséről van szó. Egy biztos, mindenkinek van valami jól vagy kevésbé bevált módszere a tünetek felszámolására. A mongol pásztorok ecetes birkaszemet esznek ilyenkor, az ókori egyiptomiak babért aggattak a nyakukba, a 17. századi Angliában pedig egy orvos emberi koponyából és szárított kígyóból készült szerekkel üzletelt a másnaposoknak. A probléma úgy tűnik, egyidős az emberiséggel, a megoldás azonban a modern orvostudomány eszközeit használva sem nyilvánvaló.

Máj kapszulába zárva

De miért van az, hogy a fejfájást és a hasmenést többnyire recept nélküli szerekkel is tudjuk kezelni, a másnaposságra viszont nincs gyógyír? Holott ez az állapot is veszélyes lehet, amibe évente sokan bele is halnak, mondja Yunfeng Lu, a UCLA vegyészmérnöke, aki kollégáival egy lehetséges ellenszeren dolgozik. A szakértő és társai nemrégiben publikált tanulmányukban egy olyan másnaposság elleni tablettáról számolnak be, amely érdemben mérsékelheti az alkohol káros hatásait, így nemcsak a másnaposság egyes tüneteit enyhíti, de az alkoholfogyasztással kapcsolatos, hosszú távon jelentkező problémák elkerülésében is sokat segíthet.

A szer a máj hepatocitáinak működését utánozza, és így segít felgyorsítani az alkohol lebontását. Gyakorlatilag felturbózza a májat, így az alkohol hamarabb eltűnik a vérből, mérsékelve a részegséget és vele a másnaposságot is. A kezelés tesztelése érdekében a szakértők egereket részegítettek le közvetlenül azok gyomrába juttatva az alkoholt. Az állatok pár perc alatt berúgtak, majd elaludtak.

A kutatók ezt követően olyan nanokapszulákat fecskendeztek a rágcsálókba, amelyek az alkohol lebontását segítő enzimekkel voltak tele.

Az egerek véralkoholszintje négy órán belül 45 százalékkal csökkent, és májuk is kevésbé károsodott, mint a kontrollcsoport tagjai esetében. Ez a kezelés azonban nem mostanában fog megjelenni a gyógyszertárak polcain. Ugyanis ha engedélyezik is a készítményt, azt első körben a sürgősségi osztályokon fogják használni. A szert ugyanis az alkoholmérgezéses esetek kezelésére fejlesztik a kutatók, válaszul arra, hogy az alkoholfogyasztásból adódó kórházi látogatások száma 2006–2014 között 61 százalékkal nőtt meg az Egyesült Államokban.

Galéria megnyitása

Öl, butít, de segít túlélni

Segítségre ugyanakkor nem csak azoknak lenne szükségük, akik a kórházban kötnek ki egy átivott éjszaka nyomán. Egy 2000 emberre kiterjedő vizsgálat szerint azok, akik havonta legalább egyszer másnaposra isszák magukat, életük során két évvel többet vannak betegszabadságon, mint józanabb életű társaik. A másnaposság tehát komoly közegészségügyi probléma azok esetében is, akik nem jutnak el az alkoholmérgezésig, ezért Lu csapata és mások is egyéb megoldásokon is dolgoznak, hogy megkönnyítsék az érintettek életét.

De mielőtt belemennénk a lehetséges alternatívák taglalásába, először a másnaposság mibenlétét kell tisztáznunk. Az etanol feldolgozásának képessége – bármilyen meglepő is – komoly evolúciós előnyt jelentett elődeinknek 10 millió évvel ezelőtt. Az utolsó jégkorszak utáni felmelegedéssel megváltozott a hozzáférhető tápanyagok minősége is:

a földre hullott gyümölcsök hamarabb erjedni kezdtek, így ezeket fogyasztó őseinknek létszükséglet volt, hogy az alkoholt meg tudják emészteni, és ne legyenek tőle betegek.

Ebben kulcsszerepet játszott az ADH4, vagyis az alkohol-dehidrogenáz 4 nevű enzim, amely képes hasznosítani az alkohol tápanyagtartalmát. Az etanol bontása során azonban köztes termékként acetaldehid keletkezik, amely karcinogén anyagként károsítja a DNS-t. A molekulát szerencsére mérsékelt fogyasztás esetén gyorsan tovább bontja az ALDH2 (acetaldehid-dehidrogenáz) nevű májenzim, amely kevésbé toxikus ecetsavvá alakítja az acetaldehidet. Az ecetsavból végül szén-dioxid és víz képződik.

A probléma akkor kezdődik, ha többet iszunk, mint amivel az ALDH2 aktuálisan képes megbirkózni. Ilyenkor az acetaldehid felhalmozódik a szervezetben, ahol gyorsan kellemetlen tüneteket okoz. Hosszú távon a vegyület magas szintje pedig súlyos egészségügyi problémákhoz, daganatos betegségekhez, magas vérnyomáshoz, depresszióhoz, gyomorfekélyhez vezethet.

A macskajaj rejtélye

Hogy a másnaposság tüneteit pontosan mi okozza, az ugyanakkor egyelőre rejtély a szakértők előtt is. Az acetaldehid szinte biztosan szerepet játszik a folyamatban, a legsúlyosabb tünetek azonban rendszerint akkor jelentkeznek, amikor az acetaldehid szintje már lecsökkent.

A másnaposság okai közt a kiszáradást, az alacsony vércukorszintet és egy gyulladásos folyamatokban szerepet játszó fehérjét, a citokineket is számon tartják, de hogy ezek közül pontosan melyek és milyen összefüggésben okozzák a problémákat, arról jelenleg is folyik a vita.

Így aztán hiába biztató Lu másnaposság elleni terápiája, lehetséges, hogy a túlzott alkoholfogyasztás összes következményét ezzel sem lehet megelőzni. Persze ebben segíthet a többi olyan anyag, amely az eddigi kísérletek során alkalmasnak tűnik a tünetek egy részének enyhítésére.

Ilyen például az ampelopszin nevű vegyület, amelyet a japán mazsolafa termel. A vizsgálatok szerint a szer enyhíti az elvonási tüneteket, és az agy GABAA-receptoraira hatva gyorsítja a józanodást is. Utóbbi receptorokra hatva más hatóanyagokkal (naltrexon, akamprozát, válium, klometiazol) is lehetséges részleges enyhülést elérni, a tökéletes csodaszer megtalálása azonban még várat magára. És lehetséges, hogy valóban Lu és a hasonló kutatások járnak a legjobb nyomon, amelyek célja az etanol gyors lebontásának megvalósítása, hogy a másnaposság ki se alakulhasson.

Alkohol helyett

A másik lehetséges megoldás az alkohol biztonságos helyettesítése: ezen dolgoznak a brit Alcarelle kutatói, akik egy olyan szert akarnak piacra dobni, amelytől kellemesen érezhetjük magunkat, de nem terheli a májat és nem okoz másnaposságot. A céget David Nutt neuropszichofarmakológus alapította, akit 2009-ben bocsátottak el a brit belügyminisztérium gyógyszer- és drogtanácsadó testülete (AMCD) éléről, mivel azt állította, hogy az alkohol veszélyesebb, mint az LSD. (Pedig több vizsgálat alapján is úgy tűnik, hogy élettanilag és statisztikailag is igaza volt.)

Sokan ugyanakkor kételkednek abban, hogy Nutt célja megvalósítható, és valóban lehetséges egy olyan „csodamolekulát” megalkotni, amely megadja az iváshoz kapcsolódó pozitív érzéseket, a negatív mellékhatásoktól viszont megkímél. Az alkohol hatása az agyra nagyon összetett, így nehéz megjósolni, hogy ha valami más aktiválja az ivás nyomán működésbe lépő idegi áramköröket, annak milyen hatása lesz a viselkedésre. Egyesek például attól tartanak, hogy egy ilyen szer még kockázatosabb viselkedésre, esetleg még több tényleges alkohol ivására ösztönözheti fogyasztóit. (Aminek a veszélye egyébként minden hasonló kezelés kapcsán fennáll.)

Galéria megnyitása

Nutt szerint viszont a kész terméktől nem lehet majd ténylegesen berúgni, így ezen hatásoktól nem kell tartani. A siker azonban, ha lehetséges egyáltalán, egyelőre messze van: a cég eddig több mint 100 lehetséges hatóanyagot kísérletezett ki, de egyelőre a legbiztatóbbak hatékonyságáról sem tudni semmit. Ha viszont az Alcarelle sikerrel jár, évente rengeteg ember életét mentheti meg, feltéve persze, hogy sikerül eladni a terméket a fogyasztóknak, és megküzdeni az alkoholgyártók jelentette versennyel.

Mindenmentes piák

Nutt és társai ezzel kapcsolatban is optimisták. Terveik szerint az első alkoholhelyettesítők négy éven belül piacra kerülhetnek, ha sikerül összeszedni a további fejlesztéshez szükséges 20 millió dollárt. Amire van is esély, ha igaz, amit a cég ügyvezető igazgatója nemrégiben elárult, vagyis hogy az alkoholiparból is akadnak érdeklődők a termékre. David Orren nyilatkozata szerint több cég is benne lenne abban, hogy az Alcarelle termékeivel színesítse saját termékpalettáját, egy újfajta, mostanában másutt is nagyon divatos, „mindenmentes” termékvonalat kínálva az egészséges alternatívákra vágyó fogyasztóknak.

Közben pedig Lu és kollégái is dolgoznak a folytatáson, állatokon tesztelve enzimes terápiájukat. Ha a módszer biztonságosnak bizonyul, az emberi kipróbálásra egy éven belül sor kerülhet, de ahogy említettük, a kúra kereskedelmi forgalomba kerülésére még akkor is nagyon sokat kell majd várni, ha tényleg beválik a módszer. Addig pedig a legjobb megoldás a másnaposság elkerülésére, ha mértékkel iszunk.

Másnaposságot okozó szer már vanBár hatékony másnaposság-űző szer még nem létezik, olyan anyag már van egy ideje, amellyel elő lehet idézni a macskajajt. A diszulfirám (vagy Antabus) gátolja az alkoholbontó enzimek működését, így már kis mennyiségű etanol fogyasztása nyomán is felhalmozódik az acetaldehid a szervezetben, ami hányingerhez, hányáshoz, szellemi zavarodottsághoz és akár ájuláshoz is vezethet. A szer ilyetén hatását 1948-ban fedezte fel két dán orvos, akik úgy döntöttek, hogy megkóstolják a gumigyártás során ekkor más évtizedek óta használt vegyületet. A kutatók később leültek sörözni, és rövidesen elképesztően rosszul érezték magukat. A diszulfirám ma fontos eleme az alkoholfüggők leszoktatásának, bár hatékonyságát többen vitatják. Akik maguktól nem tudják abbahagyni az ivást, szedni kezdik a szert, így ha mégis alkoholizálni kezdenek, annyira rosszul érzik magukat, hogy legközelebb kétszer is meggondolják, a pohárhoz nyúljanak-e.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward