Másképp van huzalozva a női és a férfi agy

Csaknem ezer emberi agy funkcionális vizsgálata után amerikai kutatók igazolták, hogy míg a női agyban a féltekék közti összeköttetésekből van több, a férfi agy konnektivitása inkább egy féltekén belül erősebb.

Másképp van huzalozva a női és a férfi agy

Csaknem ezer emberi agy képalkotó eljárásokkal való vizsgálata után a Pennsylvaniai Egyetem kutatói igazolták, ami régóta sejthető volt: a női és a férfi agy „huzalozása” közt alapvető eltérések vannak. Az idegsejtek összeköttetéseinek vizsgálata alapján az átlagos női agy konnektivitása a két agyfélteke közt a legjelentősebb, míg a férfi agyban az elülső és hátulsó régiók közt akadnak a legerősebb kapcsolatok.

Ahogy Ragini Verma, a kutatás vezetője elmondta, megdöbbentő volt, hogy az általuk feltárt különbségek milyen mértékben megerősítik a női-férfi agy különbségei kapcsán a múltban megfogalmazódott sztereotípiákat. A férfiak agya valóban inkább az észlelésre és a koordinált cselekvésre van „programozva”, míg a nők esetében jóval hangsúlyosabb szerepet kapnak a társas interakciókkal és az emlékezettel kapcsolatos funkciók, amelyek együttesen megkönnyítik az egyszerre több dologra való koncentrálást is.

A funkcionális, tehát az agyat működése közben figyelő vizsgálatok alapján régóta tudjuk, hogy a bal agyfélteke aktívabb, ha logikus gondolkodásról van szó, a jobb agyfélteke működése pedig az intuitív gondolkodás során hangsúlyosabb, mondja Verma. Ha egy feladat során mindkét fajta megközelítésre szükség van, a nők jobban teljesítenek, mivel a féltekék közt erősebb kapcsolatokkal bírnak, mint a férfiak. A mostani kísérletsorozat azt is megerősítette, hogy a nők valóban intuitívabbak, jobban emlékeznek a velük megtörtént eseményekre, és mivel érzelmileg intenzívebben belebonyolódnak mindenbe, figyelmesebb hallgatóságnak bizonyulnak, mint a férfiak, teszi hozzá a kutató.

Felül az átlagos női agy, alul pedig az átlagos férfi agy tipikus összeköttetései láthatók

A Verma és kollégái által elvégzett vizsgálatsorozat egyike az eddigi legnagyobb hasonló projekteknek. A kutatók úgynevezett diffúziós tenzor képalkotással (DTI) vizsgálták az alanyok agyát, amely a mágneses rezonancia képalkotó eljárás (MRI) egyik fajtája, és alkalmas a működő agy idegi kapcsolódásainak feltérképezésére. A projekt során 428 férfi ás 521 nő agyát vizsgálták meg, a résztvevők mindannyian 8−22 év közöttiek voltak.

Ahogy már korábban elhangzott, a felvételek alapján a női agyban jóval több a kapcsolat a két agyfélteke közt, mint a férfi agyban, míg ez utóbbiban jóval erősebbek az egy agyféltekén belüli kapcsolódások. Az egyetlen régió, ahol a férfiak erősebb konnektivitással rendelkeztek az agyféltekék közt, mint a nők, a kisagy területe, amely az akaratlagos mozgások koordinálásának központja.

Ami az életkori sajátosságokat illeti, a jelek szerint 13 éves korig nem sok eltérés mutatkozik a két nem agyának összeköttetései közt, 14−17 éves kor közt azonban gyors változások zajlanak le, így a fiatal felnőttek agyában már megfigyelhetők mindazon nemi jellegzetességek, amelyekről az előzőekben beszámoltunk.

A kutatók abban reménykednek, hogy az agy konnektivitásának térképe révén nemcsak a női és a férfi gondolkodásban rejlő különbségeket fejthetik meg, de fényt deríthetnek számos neurológiai kórkép hátterére is, amelyek esetében nagyon gyakran figyelhetők meg nemi különbségek is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward