Shop menü

MÁR VÁRJA A TESZTELŐK JELENTKEZÉSÉT A GOOGLE CHATBOTJA, A BARD

A ChatGPT és az új Bing számára kíván riválist állítani a Bard, és mostantól korai hozzáférést igényelhetnek az érdeklődők.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már várja a tesztelők jelentkezését a Google chatbotja, a Bard

A Google februárban egy rövid ízelítőt adott arról, hogy mire képes a Bard, és egészen addig meggyőző volt a produkciója, míg nem derült ki, hogy téves információt közölt. Mostanra a Bingnek köszönhetően már tudjuk jól, hogy igazából a mesterséges intelligencia minden állítását érdemes tényellenőrzésnek alávetni. Hamarosan pedig már azt is első kézből tapasztalhatjuk meg, hogy a Bard mire képes élőben.

Egyelőre úgy fest, hogy a nagy nyelvi modellekre épülő generatív MI technológiákban a Google némi lemaradásban van a konkurens OpenAI-hoz képest, aki a GPT-4 modellt biztosítja a Microsoft számára. Azonban a Google szeretne bizonyítani, és meg akarja mutatni, hogy nem áll olyan rosszul, mint ahogy azt sokan gondolják. Éppen ezért a cég most bejelentette, hogy innentől lehet jelentkezni a Bard előzetes elérésére.

Egyelőre még limitált elérésről beszélhetünk, de ez egy óriási lépés lesz a Google-nek, és az egész generatív MI piacnak is, hiszen eddig többnyire csak azt láttuk, hogy mire képes ezen a fronton az OpenAI. A Google színre lépésével elindulhatunk abba az irányba, hogy versenyhelyzet alakuljon ki. Ez pedig akár még nagyobb fordulatszámra pörgetheti az elmúlt hónapokban egyébként is nagyon intenzívvé vált területet.

Galéria megnyitása

Egyelőre az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lehet kipróbálni a Bardot, és nincs is arról információnk, hogy az angol mellett más nyelvekkel hogyan fog boldogulni. A ChatGPT és ennek köszönhetően az új Bing például nagyon jól kommunikál magyarul, és megannyi más nyelven az angol mellett. Persze a legtöbb információval angolul szolgál, de a nyelvi korlátok leküzdése érdekében magának elvégzi a fordításokat szükség esetén, hogy még több információhoz férjen hozzá, így tud tartalmasabb válaszokat adni.

Azt is elmondta a Google, hogy nem akar semmit elsietni, lassan fogja kiadni az eléréseket a cég, és arról pedig egyelőre egyáltalán nem akart információval szolgálni, hogy a korlátlan publikus elérést mikorra tervezi. Nincs céldátum, mert most még egy olyan tervezési fázisában jár a termék, amikor ezt nehéz előre látni. A felhasználók visszajelzésén is sok múlik majd.

A Bard számára bármilyen kérdést fel lehet majd tenni, és a szolgáltatás a lehető legjobb „tudásához” mérten igyekszik majd válaszolni. Ebből a szempontból pont olyan lesz, mint a ChatGPT vagy a Bing. Ahogy az említett páros rendszeresen képes hibázni, úgy a Bard is fog hibákat elkövetni, és ezt a Google most már bátran emelte ki. A cég elmondta, hogy a Bard egy nagyon partner lesz a kereső mellett, sok jó információval szolgálhat majd, de egy ideig biztosan nem lesz szó arról, hogy ez majd kiváltja a keresőmotorokat.

Galéria megnyitása

Lehet majd vele beszélgetni hétköznapi témákban, meg lehet kérdezni a „véleményét” különböző témákban, vagy be lehet fogni akkor, ha valamilyen szöveget kell generálni egy-egy témához kapcsolódóan. Most még kísérleti jelleggel lehet hozzáférni a Bardhoz, de a cél az, hogy a szolgáltatás révén növelhető legyen az emberek produktivitása, képes lesz ötleteket adni, és felgyorsíthat a mesterséges intelligencia nagyon sok munkafolyamatot. A Bard arra szolgál a Google mostani álláspontja szerint, hogy az emberek elkezdhessenek kollaborációban dolgozni a generatív MI-vel.

A The Verge beszámolója szerint a Bard korrekt módon teszi a dolgát. A felhasználói kérdésekre általában három különböző választ generált kicsit eltérő stílusokban, és ezekhez minden esetben azonnal mellékelt egy Google keresésre ösztönző gombot, hogy a felhasználó rögtön meg tudjon győződni az információ helyességéről – és használja a Google Keresőt, hiszen a cégnek ebből van pénze.

Galéria megnyitása

Sokat hibázik még a Bard, de erre lépten nyomon fel is hívja a figyelmet a Google, és igyekszik azt hangsúlyozni, hogy a generatív MI által adott válaszokért nem vállalja a felelőséget. Megesik, hogy egy kérdés többszöri feltevése esetén egyszer jó, máskor rossz választ ad a Bard, szóval tényleg elengedhetetlen egyelőre, hogy a tényeket ellenőrizze a felhasználó minden helyzetben. A Bard is képes kódolni, ráadásul az első beszámolók szerint gyorsabb, mint a Bing, és itt a fejlesztők már tanulhattak a Bing hibáiból, elővigyázatosabbak lehetnek.

A Google több nyelvi modellen is dolgozik egyszerre, a vállalatnak számos mesterséges intelligenciával és gépi tanulással kapcsolatos projektje van. A Bard alapja a LaMDA, ami valójában sokkal többre képes, mint amit a chatbot keretében előzetesen meg tud mutatni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére