Már nem csak Nvidia RTX sorozatú videokártyákkal működik az RTX Voice

A trükkre a Guru3D egyik fórumozója, David Lake jött rá, aki azonnal közkinccsé tette a felfedezést.

Már nem csak Nvidia RTX sorozatú videokártyákkal működik az RTX Voice

Az Nvidia nemrégiben tette elérhetővé hasznos segédprogramját, amely az online kommunikáció hangminőségének emelésében játszhat fontos szerepet. Az RTX Voice lényegében a GeForce RTX és a Quadro RTX videokártyák GPU-jában található Tensor magokra támaszkodik annak érdekében, hogy a hangból kiszűrhesse a zajokat, ráadásul nem csak a beszélő mikrofonjának hangját, de a hívott fél hangját is képes tisztábbá varázsolni, ami igen jól hangzik. Üröm az örömben, hogy elég drága videokártyára van szükség a funkció használatához, valamint a Windows 10 előtti operációs rendszerek is kimaradnak a lehetőségből, legalábbis a hivatalos álláspont alapján.

A Guru3D fórumon egy felhasználó rájött, hogyan lehet megkerülni az Nvidia tiltását, így az RTX Voice akár Windows 7 alatt, sőt, akár GeForce 10-es és 16-os sorozatú videokártya használata mellett is működhet, vagyis a jelek szerint nincs feltétlenül szüksége a Tensor magokra, a CUDA magokon is remekül elketyeghet. Az már más kérdés, hogy utóbbi esetben hogyan alakul a GPU kihasználtsága a funkció bevetése során, de előbb-utóbb erre is fény derül.

Galéria megnyitásaAz RTX Voice telepítője normál esetben hibaüzenettel megáll, amennyiben olyan rendszerre szeretnénk telepíteni, amelyhez hivatalosan nem jár támogatás. Ekkor a szükséges fájlok már ki vannak csomagolva a „C” meghajtón található temp könyvtáron belülre, egy NVRTXVoice nevű mappába, így rendszergazdai jogosultságok mellett bele lehet nézni a különböző fájlokba – így tett David Lake is, aki végül rábukkant egy érdekes lehetőségre.

A mappa átböngészése után talált egy RTXVoice.nvi fájlt, amelyet egy szövegszerkesztővel meg lehet nyitni, természetesen rendszergazdai jogosultság mellett. A fájl az NVRTXVoice mappán belül található NvAFX alkönyvtárban lapul. Miután megnyitottuk, meg kell keresni a <constraints> részt és el kell távolítani a tartalmát. Amennyiben ez kész, ismét lehet próbálkozni a setup.exe fájllal, amely már megállás nélkül telepíteni fogja az alkalmazást.

A tapasztalatok alapján az RTX Voice szolgáltatás hibátlanul működik a Titan V és a GeForce GTX 1080-as videokártyákkal, a felhasználói beszámolók szerint pedig az összes GeForce GTX 10-es és GeForce GTX 16-os sorozatú videokártyával szerelt rendszeren működőképes. A GeForce GTX 900-as sorozat tagjainál is lehet próbálkozni, ám ott már sokkal vegyesebb a kép.

A fentiek alapján tehát felmerülhet a kérdés: vajon az RTX Voice számára tényleg létfontosságúak a Tensor magok, mikor Tensor magokkal nem rendelkező videokártyákkal is fut? Jelenleg úgy tűnik, a CUDA magok is bőven el tudják végezni a feladatot, az azonban még tesztelést igényel, hogy CUDA magok mellett hogyan alakul a GPU terhelése. A WCCFtech már készített is egy gyors mérést a témában, ami mindenképpen érdekes.

A trükk valószínűleg nem lesz hosszú életű, ugyanis az Nvidia szoftverfejlesztői jó eséllyel hamarosan lakatot tesznek a kiskapura, így aki tovább szeretné használni az RTX Voice appot Tensor magokkal nem rendelkező videokártyájával, szerezze be a béta telepítő 0.5.12.6-os változatát, hiszen a későbbi kiadásokkal már nem biztos, hogy el lehet majd játszani ezt a trükköt. A Guru3D fórumán már egy preparált telepítő is rendelkezésre áll, ami tartalmazza a fenti módosítást, azaz rögtön települ az RTX sorozatú videokártyát nélkülöző rendszerekre is.

A ComputerBase munkatársai időközben egy tesztet is készítettek, amelynek keretén belül egy GeForce GTX 1060-as videokártyán sikerült működésre bírniuk a szoftvert. Az eredmény bámulatos, érdemes meghallgatni a szűrés nélküli, illetve a szűréssel ellátott hangfelvételt. Egyebek mellett a TechPowerUp tesztjére is érdemes néhány pillantást vetni, ugyanis ott is remekül látszik, mennyire hatékony az RTX Voice a gyakorlatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap