Shop menü

MÁR KRIPTOVALUTA-BÁNYÁSZATRA IS HASZNÁLHATÓ AZ INTEL ARC A380-AS VIDEOKÁRTYÁJA

A fogyasztás/teljesítmény arány nem az igazi, így ez a videokártya a kriptolvaluta-bányászok körében nem igazán lesz népszerű, legalábbis optimalizációk nélkül.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már kriptovaluta-bányászatra is használható az Intel Arc A380-as videokártyája

Az Intel Arc sorozatú videokártyái közül egyelőre csak az Arc A380-as modell jelent meg szélesebb körben, az A5-ös és A7-es sorozatú megoldások majd csak később, de remélhetőleg még idén debütálhatnak. Az új videokártyákhoz eddig nem állt rendelkezésre támogatás a kriptovaluta-bányász szoftverek szegmensében, ami igazából érhető is, hiszen magukat a videokártyákat sem igazán lehetett kapni eleinte, kizárólag Kínában jelentek meg. Nemrégiben az Amerikai Egyesült Államok területén is megkezdődött az A380-as videokártyák forgalmazása, igaz, a raktárkészlet hamar elfogyott, hiszen egyelőre csak egyféle termék kapható, nincs nagy választék és így nincs túl nagy raktárkészlet sem.

Galéria megnyitása

Mivel az Arc A380 megkezdte térhódítását, az egyik kriptovaluta-bányász szoftver, a Nanominer fejlesztője támogatást készített a termékhez, így az már alkalmas kriptovaluta-bányászatra, igaz, a teljesítménye eléggé vérszegény. Külön optimalizációk nélkül egyelőre 10,2 MH/s teljesítményt tud felmutatni az Intel Arc A380 a Red Panda Mining beszámolója alapján, ami a teszt közben mért 75 W körüli tipikus fogyasztáshoz mérve nem egy szívderítő adat. A wattonkénti teljesítmény 0,136 MH/s értékre jön ki, ami igencsak szerény adat ahhoz képest, amit a kriptovaluta-bányászok körében népszerű videokártyák tudnak, azoknál ugyanis 0,38 MH/s körül helyezkedik el az egy wattnyi fogyasztásra jutó teljesítmény. Az Arc A380 ennek megfelelően a GeForce GTX 1660-as sorozathoz képest is gyengébb, ám ez igazából nem is csoda.

Galéria megnyitása

A GPU mindössze 1024 shaderrel rendelkezik, a memória-adatsín pedig csak 96-bites. További probléma, hogy az ETH (Ethereum) bányászására egyelőre nincs mód, hiszen a 6 GB-nyi fedélzeti memóriából csak 4832 MB áll rendelkezésre, a többit lefoglalja az operációs rendszer, amennyiben elsődleges videokártyaként használjuk a terméket. Az Ether esetében a DAG mérete 5127 MB, tehát az nem fér el a VRAM-ban, viszont az Ethereum Classic (ETC) már működik, gyakorlatilag ezzel is zajlott a teszt.

Galéria megnyitása

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az Ethereum éppen modellváltás előtt áll, erre szeptember 10-e és 20-a között kerülhet sor valamikor, utána a PoW modell helyett a PoS modellt használja a hálózat, vagyis a GPU alapú bányászatnak vége szakad. A bányászok ennek eredményeként alternatív kriptovaluták felé fordulnak, ezek közé tartozik például a fentebb említett Ethereum Classic is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére