Shop menü

MÁR AZ M1 SOC KÖRÉ ÉPÜLŐ MAC-EKRE IS KÉSZÜLT MALWARE

A védelmi szoftverek fejlesztői nem számítottak arra, hogy az M1 alapú Mac-ekre ilyen gyorsan elkészülnek a natívan futó kártékony kódok, így most lépéshátrányba kerültek, de ez remélhetőleg nem tart sokáig.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már az M1 SoC köré épülő Mac-ekre is készült malware

Az Apple tavaly novemberben mutatta be első olyan Mac modelljeit, amelyek már ARM alapokra támaszkodnak, hála a vállalat első PC piaci ARM SoC egységének, az M1-es modellnek. A tervek szerint két év leforgása alatt a teljes Mac termékpalettát átállítják Intel alapokról az új, házon belül fejlesztett, meglehetősen jó energiahatékonyság mellett üzemelő ARM SoC egységekre, azaz még egy jó másfél évig velünk maradhatnak az Intel alapú Mac-ek is. Utóbbiakból időközben új változatok is érkezhetnek, de ez már egy másik történet.

Az Intel alapú Mac modelleket már eddig is támadták különböző adware és malware kódok, amelyek ellen igazából van védelem, hála a különböző vállalatok védelmi szoftverekből álló csomagjainak. Ezek viszont egyelőre még csak az Intel alapú konfigurációkat támogatják, az M1 SoC köré épülő modelleket nem, pedig a jelek szerint utóbbiakra is el kéne kezdeni figyelmet fordítani, hiszen ahogy arról nemrégiben a Wired is beszámolt, már készülnek az új malware-ek, amelyek az M1 alapú Mac-eket támadják.

Az egyik ilyen kártékony kód egy adware, amelyre Patric Wardle, egy Mac konfigurációkkal foglalkozó biztonságtechnikai kutató figyelt fel. Ez az adware lényegében nem egy ismeretlen kártékony kód, mivel a Safari webböngészőt már eddigi is támadta, de korábban csak az Intel alapú rendszereken működött, ám nemrégiben frissítették készítői, így már az M1 SoC-ot használó Mac-ekre is veszélyt jelent. És sajnos nem ez az egyetlen kártékony kód, ami az új Mac-ekre vadászik: a Red Canary szakemberei szintén találtak egy olyan malware-t, amely natívan fut az M1 alapú rendszereken, ennek vizsgálata éppen zajlik.

Galéria megnyitása

Kissé meglepő, hogy a kiberbűnözők ilyen hamar rámozdultak az M1 alapú Mac-ekre, azok ugyanis egyelőre igen csekély piaci részesedéssel rendelkeznek, így a potenciálisan támadható konfigurációk száma is erősen limitált. A TrendForce szerint 2020 folyamán az M1 alapú Mac-ek mindössze 0,8%-os piaci részesedésre tettek szert, ami azért egyáltalán nem tekinthető rossznak, hiszen csak novemberben kerültek az üzletek polcaira. Az elemzők várakozásai szerint idén nyárik 7% körüli piaci részesedést érhetnek el ezek az újdonságok.

Maga a macOS egyébként szintén nem rendelkezik komoly piaci részesedéssel, éppen ezért a kártékony kódok készítői inkább a Windowst futtató számítógépeket veszik célkeresztbe, de ez nem jelenti azt, hogy macOS alatt abszolút figyelmen kívül lehet hagyni az alapvető biztonsági intézkedéseket, illetve azt sem, hogy mellőzni lehet a biztonságot fokozó szoftvercsomagokat. Úgy tűnik, ez az állítás már az M1 alapú Mac-ekre is vonatkozik, hiszen sokkal hamarabb célba vették az új kategóriát a kiberbűnözők, mint ahogy azt bárki várhatta.

Van viszont ezen a téren némi probléma, ahogy arra Tony Lambert, a Red Canary elemzője is rámutat: a biztonságtechnikai szoftvercsomagok egyelőre nem állnak készen az M1 alapú rendszereket veszélyeztető malware-ek elleni harcra, ugyanis a malware-ek készítői gyorsabbnak bizonyultak a vártnál. Éppen ezért érdemes alapvető biztonsági intézkedéseket hozni: ne látogassunk gyanús weboldalakat, ne kattintsunk gyanús linkekre és ne nyissunk meg gyanús e-mail csatolmányokat sem – a különböző alkalmazásokat csak megbízható forrásból szerezzük be.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére