Shop menü

MÁR AZ ASUS-NAK IS VAN SZEMÜVEGE, ITT AZ AIRVISION M1

A szemüveg az egyszerűbb vegyes valóság megoldások közül való, külső forráshoz csatlakoztatva tud hasznos tartalmakat megjeleníteni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már az ASUS-nak is van szemüvege, itt az AirVision M1

Az idei CES minden eddiginél több szemüveget hozott, és a legkülönbözőbb megoldásokat láthatják a standokon a nézelődők. Kiterjesztett valóság, virtuális valóság, vegyes valóság? Némelyik terméket behatárolni is nehéz, és az ASUS által villantott újdonság is ilyen. A cég viselhető megjelenítőként hivatkozik az AirVision M1-re.

Az AirVision M1 neve eléggé emlékeztet az Apple headsetjére, de valójában teljesen más koncepcióról van szó. Inkább a TCL által fejlesztett NXTWear áll közel az ASUS szerkezetéhez. A cég egy olyan felületet akar ezzel adni a felhasználóknak, amin keresztül immerzívebb formában tudnak megnézni különböző dolgokat. Önálló működésre nem képes a szemüveg, csatlakoztatni kell valamihez, használható számítógéppel, okostelefonnal vagy akár egy játékkonzollal.

Galéria megnyitása

Játékoknál például az AirVision M1 jelentősen hozzájárulhat az élmények megéléséhez. Remek szórakozást nyújthat a termék a felhasználók számára, miközben azért nem fognak teljesen kiszakadni a valósággal, nem veszítik el a kapcsolatukat a környezetükkel. Az eszközben egy Full HD felbontású, Micro OLED technológiás képernyő található, és 57 fokos a látószöget, ami már egy fokkal nagyobb, mint a TCL által fejlesztett hasonló viselhető kiegészítőnek. Minden tartalom azonnal az ember szeme előtt fog megjelenni, és annak érdekében, hogy a háttér ne legyen túl zavaró, a felület enyhén el lett sötétítve.

Galéria megnyitása

C-típusú USB csatlakozót kapott az eszköz, és rendelkezik egyebek mellett hangszóróval is. A tervezők a szárban rejtették el a hangszórót. Nyitott az AirVision M1 hangrendszere, de úgy lett kialakítva, hogy minimális legyen a hangszivárgás. Szóval nem fogja az ember a környezetét az őrületbe kergetni azzal, hogy mindenki azt hallgatja, amit ő a szemüvegben hall.

Galéria megnyitása

A szemüveg szárán érintésérzékeny felületet alakítottak ki a fejlesztők, a bal száron tudja az ujja mozgatásával a szemüvegben látható képet befolyásolni a felhasználó. Ez nem túl nagy szabadságot ad, éppen ezért az ASUS például kontextushoz igazodó funkciókat fog ezen keresztül elérhetővé tenni. Gyorsműveletek végrehajtásában az érintőfelület remek partnernek bizonyulhat majd. 3DoF mozgáskövetéssel dolgozik az eszköz, szóval a fej mozgását le tudja majd követni a kép a használata során.

A felhasználók annak függvényében, hogy éppen mit csinálnak a szemüveggel, beállíthatnak majd 16:9, 21:9 vagy 32:9 megjelenítési formátumot is. Megnyitható lesz az AirVision M1-ben több ablak egymás mellett. Térhatású megjelenítési módot is lehet majd használni, ha éppen arra lenne szükség, és erre a váltásra is a száron elvégezhető gesztus szolgál majd.

Galéria megnyitása

Az ASUS szerint munkára legalább olyan hatékony lehet az AirVision M1, mint szórakozásra. Mindenki megtalálhatja majd benne a lehetőségeket. Még akár hívásoknál is lehetőség lesz használni, annak köszönhetően, hogy rendelkezik mikrofonnal, amihez zajszűrő funkció is társul. De hangutasítások továbbítására is alkalmas lesz a szemüveg, ha a csatlakoztatott készülék erre lehetőséget nyújt.

Arról a CES-en nem beszélt az ASUS, hogy mennyibe fog kerülni és mikor landol a boltok polcain a viselhető kiegészítő.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére