Már az Android alapértelmezett üzenetküldője is végponttól végpontig titkosított

A Google Messages hosszú bétatesztelést követően váltott a biztonságosabb kapcsolattartásra.

Már az Android alapértelmezett üzenetküldője is végponttól végpontig titkosított

Bár ma már számtalan alkalmazás van Androidra, ami képes lebonyolítani az üzenetek kezelését az SMS-ektől kezdve, de ettől függetlenül a Google komolyan veszi a saját megoldásának a fejlesztését. A vállalat hisz abban, hogy a Messages előtt szép jövő állhat. Elsőként itt került globálisan bevezetésre az RCS támogatás, most pedig már a biztonság miatt sem kell aggódni.

Még novemberben kezdte el a Google a végponttól végpontig terjedő titkosításnak a bétatesztelését, és most lépett ki ebből a stádiumból a fejlesztés. Kezdetben még limitált felhasználói kör bevonásával folyt a tesztelés, majd szélesebb körben is elérhető lett, mostantól pedig már mindenkinél biztosított ez a fejlesztést.

A titkosítás beállítását követően senkinek nem lesz lehetősége beleolvasni a felhasználók között folyó beszélgetésekbe, csak a küldő és a fogadó férhet hozzá a tartalmakhoz. És nemcsak az üzenetek lesznek majd titkosítva, hanem a fájlok, fotók, videók is, minden, amit csak el lehet küldeni a Messages révén.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a Google nem saját protokollt használ, hanem a Signal Protocol támogatása mellett döntött, ezzel is megalapozva a megbízhatóságot. Erre pedig azért volt egyszerűen lehetősége, mert a Signal egy nyílt forráskódú megoldást hozott létre korábban a saját szolgáltatása számára. Így még csak olyan vádak sem érhetik a Google-t, hogy a saját fejlesztését biztosan vissza tudja fejteni szükség esetén. Azoknak pedig, akik tényleg szeretnének teljesen tisztában lenni a rendszer működésével, minden technikai leírást közzétett a teljes transzparencia jegyében.

Fontos, hogy az egyszerű SMS vagy MMS üzenetek esetén nem fog menni a fejlett titkosítási rendszer, ami technikai okokra vezethető vissza. És sajnos a csoportos csevegések keretei között is le kell mondani erről az extráról. Viszont a webes felület használata mellett gond nélkül titkosítja majd a Messages a beszélgetőpartnernek elküldött üzeneteket. A Google nem tudja ezt kívülről letiltani sem egyes felhasználóknál, ha azok a titkosítás használata mellett döntenek.

Annak érdekében, hogy pontosan tisztában legyen az ember a titkosítás aktív működésével, a Google bevezet a funkcióval együtt egy kicsi lakat piktogramot, ami minden esetben látható lesz az üzenetek állapotáról szóló visszajelzés mellett, közvetlenül az elküldött üzenetek alatt, valamint a küldés gombján is. Így nem foglal extra helyet, miközben folyamatosan jól látható. Ha pedig valamilyen oknál fogva a titkosítási szolgáltatás nem tudja tenni a dolgát, akkor egyszerűen visszatartja az üzeneteket a rendszer addig, amíg a szolgáltatás teljesen helyre nem áll.

Galéria megnyitása

A Signal Protocol mostanra már bizonyított, így a Google magabiztosan kezdte ezt alkalmazni, és így a felhasználók is örömmel vehetik majd igénybe a továbbiakban a Messages-t az üzenetváltásaik során. Minden beszélgetésnek külön hitelesítési kódja is van, amit a menüben a részletek opción belül lehet megtalálni.

A Google csendben jelentette be a Messages titkosításának az elindítását, és a vállalat az Androidhoz kapcsolódóan egyéb bejelentésekkel is készül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap