Shop menü

MÁR A YETTELBEN IS KOMOLY RÉSZESEDÉST SZERZETT A MAGYAR ÁLLAM

Az állam az elmúlt években folyamatosan azon dolgozott, hogy a távközlési vállalatok piacán komoly befolyást szerezzen, és ebben az ügyben most egy  nagyon fontos lépést tett.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már a Yettelben is komoly részesedést szerzett a magyar állam

Mint az ismeretes, a Vodafone Magyarország teljes egészében a magyar kormány és a 4iG Nyrt. birtokába került, és most ezen a fronton történ egy újabb érdekes lépés, melynek köszönhetően az állam már a Yettelben is tulajdonossá vált. A döntés a 4iG számára is pozitívum, mert valószínűleg egyébként is értékesítenie kellett volna a Yettelben eddig meglévő részesedését.

Magyarország kormánya az elmúlt években nagyon sok pénzt fordított arra, hogy az általa stratégiai jelentőségű ágazatokban növelje az állami tulajdon arányát, a telekommunikáció pedig abból a szempontból egy viszonylag nehéz eset, hogy lényegében három óriáscég uralja a terepet. Viszont az elmúlt években több olyan szerencsés helyzet is kialakult, melyeket kihasználva a kormány mostanra két szolgáltatóban is komoly részesedést szerzett.

Galéria megnyitása

Tavaly kiderült, hogy megvásárolja az állami kézben levő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. a Vodafone Magyarországot. Az ország egyik legnagyobb szolgáltatója ennek az üzletnek köszönhetően 49 százalékban lett állami tulajdon, és 51 százalék landolt a 4iG portfoliójában. Most pedig az állam részvénycserével valósította azt meg, hogy a Yettelben is egy jelentős szeletre tegyen szert.

A 4iG-nek egy korábbi üzlet miatt a birtokában volt a Yettel hazai részlegének 25 százaléka, és a kormány erre repült rá. A Vodafone Magyarországban általa birtokolt 49 százalékból további 19,5%-ot felajánlott az Antenna Hungáriának, a Yettel 25 százalékáért, az üzlet pedig létre is jött. Ennek eredményeként a 4iG-nek nem lesz a továbbiakban érdekeltsége a Yettelben, állami kézbe került a 25%, emellett pedig a Vodafone hazai részlegének 29,5 százaléka is marad állami tulajdon. Az Antenna Hungária pedig innentől a Vodafone 70,5 százaléka felett rendelkezik, tehát alaposan megerősítette a többségi tulajdonát.

Galéria megnyitása

A dolog érdekessége, hogy a Yettel Magyarország egy része igazából már volt közvetve állami kézben. Mivel annak idején, amikor 2019-ben a Yettelbe (Telenor) bevásárolta magát az Antenna Hungária, akkor a vállalat még teljes mértékben állami tulajdonban volt. Ez csak később változott meg, amikor színre lépett a 4iG. Annak idején a pénzügyi jelentések alapján nagyjából 100 milliárd forintot fizetett a Yettel 25 százalékos részéért.

Nem teljesen maradt a pénzénél a magyar állam az üzlettel.

A Vodafone Magyarország végül 660 milliárd forintos összegért cserébe került magyar kézbe, és ennek a 49 százaléka lett állami tulajdon. Szóval hozzávetőlegesen 330 milliárd forintot állt ebből az üzletből az állam – ha nem vesszük azt számításba, hogy a 4iG leányvállalatának jelentős hitelt is biztosított ahhoz, hogy a Vodafone többségi tulajdonát meg tudja szerezni. Most a Vodafone-ban birtokolt részarányának a 40 százalékát áldozta fel az üzletért. Ez nagyjából 132 milliárd forintot ér jelen állás szerint, de az elmúlt évek inflációja mellett ez nem jelentős differencia.

Kapóra jött az állam ajánlata a 4iG-nek, mert a Vodafone megvásárlását követően lényegében úgy lett többségi tulajdonosa az országos szolgáltatónak, hogy mellette a konkurens Yettelben is jelentős részesedése volt. „Csoda”, hogy ezért eddig semmilyen szervezet nem szólt, de idővel mindenképpen meg kellett volna szabadulnia a Yettelben eddig meglévő piaci tulajdonától a vállalatnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére